Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 14.06. 2024
Dnes má svátek Roland
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel Nejsvětější Trojice

22. 10. 2015 | Česká republika

Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice najdete na okraji města Kutná Hora. Stojí celkem izolovaně v místě obklopeném vzrostlým smíšeným lesem. Od roku 1958 je kostel zapsán jako kulturní památka. Bohoslužby se zde konají jen příležitostně a otevřeno je párkrát do roka.

Kostel byl vystavěn asi ve druhé polovině patnáctého století. Byl obklopen osadou horníků, kteří pracovali v nedalekých dolech. V letech 1488-1504 byl opraven a přestavěn na pozdně gotický. Veškerou stavbu financoval důlní podnikatel Jan Smíšek z Vrchovišť se synem Kryštofem. Tato měšťanská rodina si v kostele vybudovala svou hrobku. 15. září 1504 byl kostel slavnostně vysvěcen biskupem Filipem Sidonským, který tehdy v Kutné Hoře sídlil. V šestnáctém století byl kostel opuštěn a sloužil dokonce jako městská prachárna. Později po zásahu blesku vyhořel a byl restaurován architektem Ludvíkem Léblem.

Kostel Nejsvětější TrojiceTento malý kostelík je velice cenným prvkem architektury pozdní gotiky. Trojlodní halový kostel je postaven se čtvercovým půdorysem s polygonálně uzavřeným presbytářem a západní hranolovou věží. Na ní jsou tři reliéfní znaky: erb rodu Smíšků – jednorožec, znak nákladníků hor – havířské šlígle a reliéf, který znázorňuje práci havíře. Tyto reliéfy bohužel nejsou pořádně vidět. Musíte jít až k věži a hodně zaklonit hlavu. Vnitřek kostela je členěn pilíři a sloupy, zaklenutými žebrovými klenbami. Cenným prvkem celé stavby je pozdně gotické věžové sanktuárium z opuky.

Kostel stojí na malém hřbitově, který slouží jako místo posledního odpočinku hlavně obyvatel z nedaleké obce Bylany a Kutné Hory. Najdete tu také hrob známého spisovatele humoristických románů Miloslava Švandrlíka, který na sklonku života pobýval v Kutné Hoře. Bohužel po tolika letech od jeho úmrtí ještě nemá na desce ani nápis.

Ke kostelu Nejsvětější Trojice je moc hezká procházka z Kutné Hory po značené turistické trase. Cesta vede krásnou přírodou, obzvláště teď na podzim a částečně lesem. Kostel uvidíte, až když budete téměř u něho. My sem chodíme dost často, cesta je nenáročná a zvládnou ji i malé děti. Myslím si, že procházka přírodou nikomu neuškodí. Můžete zde zahlédnout i srnky, zajíce a bažanty. A to je v dnešní době dost neobvyklý pohled, hlavně pro děti z města. Ke kostelíku se dá také dostat na kole nebo autem.

Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel Nejsvětější Trojice:

Kostel Nejsvětější Trojice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek a hezké místo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles