MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel Nejsvětější Trojice

22. 10. 2015 | Česká republika

Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice najdete na okraji města Kutná Hora. Stojí celkem izolovaně v místě obklopeném vzrostlým smíšeným lesem. Od roku 1958 je kostel zapsán jako kulturní památka. Bohoslužby se zde konají jen příležitostně a otevřeno je párkrát do roka.

Kostel byl vystavěn asi ve druhé polovině patnáctého století. Byl obklopen osadou horníků, kteří pracovali v nedalekých dolech. V letech 1488-1504 byl opraven a přestavěn na pozdně gotický. Veškerou stavbu financoval důlní podnikatel Jan Smíšek z Vrchovišť se synem Kryštofem. Tato měšťanská rodina si v kostele vybudovala svou hrobku. 15. září 1504 byl kostel slavnostně vysvěcen biskupem Filipem Sidonským, který tehdy v Kutné Hoře sídlil. V šestnáctém století byl kostel opuštěn a sloužil dokonce jako městská prachárna. Později po zásahu blesku vyhořel a byl restaurován architektem Ludvíkem Léblem.

Kostel Nejsvětější TrojiceTento malý kostelík je velice cenným prvkem architektury pozdní gotiky. Trojlodní halový kostel je postaven se čtvercovým půdorysem s polygonálně uzavřeným presbytářem a západní hranolovou věží. Na ní jsou tři reliéfní znaky: erb rodu Smíšků – jednorožec, znak nákladníků hor – havířské šlígle a reliéf, který znázorňuje práci havíře. Tyto reliéfy bohužel nejsou pořádně vidět. Musíte jít až k věži a hodně zaklonit hlavu. Vnitřek kostela je členěn pilíři a sloupy, zaklenutými žebrovými klenbami. Cenným prvkem celé stavby je pozdně gotické věžové sanktuárium z opuky.

Kostel stojí na malém hřbitově, který slouží jako místo posledního odpočinku hlavně obyvatel z nedaleké obce Bylany a Kutné Hory. Najdete tu také hrob známého spisovatele humoristických románů Miloslava Švandrlíka, který na sklonku života pobýval v Kutné Hoře. Bohužel po tolika letech od jeho úmrtí ještě nemá na desce ani nápis.

Ke kostelu Nejsvětější Trojice je moc hezká procházka z Kutné Hory po značené turistické trase. Cesta vede krásnou přírodou, obzvláště teď na podzim a částečně lesem. Kostel uvidíte, až když budete téměř u něho. My sem chodíme dost často, cesta je nenáročná a zvládnou ji i malé děti. Myslím si, že procházka přírodou nikomu neuškodí. Můžete zde zahlédnout i srnky, zajíce a bažanty. A to je v dnešní době dost neobvyklý pohled, hlavně pro děti z města. Ke kostelíku se dá také dostat na kole nebo autem.

Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel Nejsvětější Trojice:

Kostel Nejsvětější Trojice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok, škoda, že nie je priložených viac fotiek, v prípade, že sa nesmelo fotiť v kostole, tak aspoň z peknej prechádzky.
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsáno..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ZAJÍMAVÝ ČLÁNEKSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles