8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelná místa na Maltě

11. 04. 2020 | Evropa
Pravěké svatyně, velkolepé chrámy a výstavné paláce, to je jen část bohatství Malty, která patří k nejkouzelnějším koutům ve Středozemním moři. Tu druhou tvoří pohostinní a přátelští ostrované a příjemná letoviska, kde si užijete chvíle odpočinku.   

Malta a rytíři – kde se tu vzali?  

Maltská republika má šest ostrovů, ale obydlené jsou jen tři: Malta, Gozo a Comino. Na tom prvním a největším leží hlavní město Valetta, jež dostalo jméno po velmistrovi rytířského řádu svatého Jana. Ten původně sídlil na Rhodu, ale když jej v roce 1530 dobyla osmanská armáda, johanité, k nimž patřil výkvět evropských šlechticů, museli odejít. Přesídlili na ostrov Malta, který jim daroval panovník Karel V., a postupně se jim proto začalo říkat maltézští rytíři. Právě tento řád se zasloužil o to, že Malta se pod jejich správou proměnila v bohaté a výstavné centrum obchodu, umění i vzdělanosti. 


Žádný itinerář nevynechá Valettu, hlavní město Malty

MaltaJohanité chtěli svůj nový domov uchránit před další expanzí muslimů a vystavěli na pobřeží velkolepé město, které si dodnes uchovalo podmanivou atmosféru rytířských časů. Před nájezdy z moře je chránilo nedobytné opevnění, centrum se dodnes pyšní nádherným Palácem velmistra, pohodlnými rytířskými sídly, jimž se říká auberge, šlechtickými paláci, divadlem Manoel, jež patří k nejstarším v Evropě, i skvostně vyzdobenou katedrálou, kde je též umístěn obraz Stětí Jana Křtitele od slavného italského malíře Caravaggia. Kdybyste ale chtěli poznávat Valettu trochu jinak, můžete ji ve dne, kdy ji slunce pozlatí svými paprsky, celou objet lodí a na procházku pěšky se vydat v podvečer.

Pláže na Maltě jsou na dosah odkudkoli i písčité

Ostrov není příliš velký, ale koupání si tu užijete do sytosti. Zdejší pláže jsou báječné a nejlepší je ubytovat se mimo Valettu. Po setmění si pak můžete do hlavního města zajet místní dopravou. Autobusy ostatně propojují prakticky celý ostrov a bez problémů se dostanete, kam budete chtít. Ale pozor, jezdí se vlevo po anglickém způsobu, takže při přecházení silnice buďte opatrní. Rušný noční život ovšem panuje i v letoviscích na pobřeží. Sliema a St. Julian’s se nacházejí nedaleko Valetty, Mellieha Bay či Quawra (nejen děti ocení tamní Akvárium), leží severovýchodně. Ve všech máte pláže nadosah a jsou ideálním místem pro ty, kdo si chtějí užívat slunění, moře i vodní sporty a až s večerem se vydat na pobřežní promenádu či zabrousit do uliček s obchůdky a útulnými restauracemi a bary. Pokud byste chtěli poznat další vyhlášené písčité pláže omývané kobaltově modrým mořem, můžete si zajet do Paradise Bay, Anchor Bay a Golden Bay na severozápadním pobřeží.  

Výlety po Maltě: unikátní Mdina i vesnice Pepka námořníka

Mdina, dávná metropole Malty, leží na skalnaté vyvýšenině uprostřed ostrova a je obklopena pevnými hradbami. Za ně už musíte projít pěšky mohutnou branou a středověká atmosféra je dokonalá. Dodnes tu žijí potomci šlechtických rodů, a ne nadarmo se Mdině říká Vznešené nebo Tiché město. Nejstarším palácem je Palazzo Falson, za prohlídku stojí i velkolepá katedrála a v přilehlém předměstí Rabat objevíte Katakomby sv. Pavla, což je bývalé křesťanské pohřebiště ze 3. století. Za zastávku stojí také Three Cities neboli Trojměstí a to Vittoriosa, Senglea a Cospicua, jež se staly prvním domovem maltézských rytířů do doby, než byla postavena Valetta. Dětem se zase určitě bude líbit cesta loďkou do tajuplné Modré jeskyně nebo dovádění ve vesnici Pepka námořníka. Kulisy městečka Sweethaven zůstaly v zálivu Anchor Bay i po natáčení filmu a přibyl zábavní dětský park s nejrůznějšími atrakcemi. Nebo si zajeďte do pitoreskní rybářské vesnice Marsaxlokk. Kotví zde pestrobarevné čluny, jež zdobí magické božské „oko“, které prý chrání rybáře před nástrahami moře. Když tu zastihnete tradiční nedělní trh, nebudete vědět, co si dřív vybrat. K žádaným suvenýrům patří filigránské šperky, barevné foukané sklo, marmelády a likéry z opuncií, granátových jablek a fíků. Výborné jsou též místní kozí sýry, artyčoky, olivy a sušená rajčata naložená v oleji. Pokud si dáte „maltský talíř“, ochutnáte od každého něco. A když vám v restauraci nabídnou králíka, neváhejte. Je to tradiční specialita, která se připravuje na bylinkách, česneku a víně.
 

Na Maltě se tyčí záhadné pravěké stavby

Je jich celá řada a právem vzbuzují údiv návštěvníků. Dávno před tím, než v Egyptě začali se stavbou pyramid, tu na úsvitu věků sídlil tajemný národ, po němž zůstaly záhadné obří svatyně. Nikdo netuší, odkud přišel, kam se poděl a proč zde vystavěl mohutné neolitické chrámy. Když na vlastní oči spatříte podzemní Hypogeum, svatyně Tarxien, Hagar Qim či Mnajdra, užasnete nad tím, co dávní stavitelé před sedmi tisíci lety dokázali.

Navštivte ostrov Gozo

Velkým turistickým lákadlem je i ostrov Gozo. Jezdí tam trajekt, jenž každou hodinu vyplouvá z přístavu Cirkewwa a přistává v Mgarru. Výletníky láká nejen další obrovský neolitický chrám ve Ggantiji a starobylé hlavní město Victoria. Gozo však má ještě další eso v rukávě. Podle bájí byl útočištěm lásky Odyssea a nymfy Kalypsó, která tu starověkého reka údajně věznila celých sedm let. Odysseus uvízl na ostrově při návratu z trojské války a krásná nymfa mu slíbila nesmrtelnost, pokud s ní zůstane navždy. Bájný hrdina souhlasil, ale zasáhli bohové a ona nakonec musela milovaného muže propustit. Údajná jeskyně, kde se tak dlouho skrývali se svou láskou, a do níž můžete sestoupit po příkrých schůdcích, je ovšem poněkud těsná… ostatně jen bozi vědí, jak to vlastně všechno bylo. Třeba tu Odysseus zůstával dobrovolně a rád a až Maltu sami navštívíte, pochopíte, proč se mu odtud domů vůbec nechtělo.   
 
Zdroj, foto: FIRO-tour



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kouzelná místa na Maltě:

Kouzelná místa na Maltě
Kouzelná místa na Maltě
Kouzelná místa na Maltě
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
NÁDHERA Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
super,hned bych letělaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles