8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlení s vlasy

4. 02. 2017 | Vaše příběhy

Vlasy to je téma, o kterém bych mohla dlouze psát a vzpomínat.

Když jsem byla malá, mým dvorním kadeřníkem byl táta. Sice nepoužíval „kastról“, ale jeho vlasové kreace vždycky skočily tímto stylem. Spolužačky měly zapletené copy, culíčky, jen já se krčila někde v koutku a snažila jsem se vyhnout dotazům: Kdopak tě, děvče, asi střííííhal?! Všichni dobře věděli, že můj táta, vesnický policajt, je všeuměl všeho druhu. Šil nám doma oblečení i pyžámka, opravoval hračky, vyráběl jednoduchý nábytek. Stříhal sousedy a opravoval jim domácí spotřebiče. Mnohokrát se mu pak ve vyšetřování různých přečinů krádeží a mordů, hodily i tyto vlohy. Poznal „rukopis“ všech grázlíků v naší vesnici, a tak byla na svou dobu celkem bezpečná.                   

Jediná maminka se otci vzepřela a pravidelně si chodívala dát „beránka“ do místních kadeřnických služeb. Kudrlinky byly „festovní“ a vydržely jí tak půl roku. Maminka byla obdobou paní Růžičkové, podobně, i když krapet méně korpulentní, dobrá a veselá dušička. I ti králíci k obědu bývali u nás velice často. Občas prokládáni divokým zajícem, kterého táta dostal coby naturální „úplatek“ od místních myslivců. Však oni věděli, že táta krom policejního naturelu, má i šikovné ruce a na stříhání a pokec k nám chodívali všichni. Já už tak nadšená nebyla, v kuchyni bylo nakouřeno, na stole láhev rumu a o futra opřená naše vzduchovka. Když byl úkon dokonán, v kuchyni se uklidilo, na dveře od špajzu se dal kousek fošny a připevnil se terč.

kouzlení s vlasyA to už přišla na řadu omladina, dorazila i sousedovic děcka a všichni jsme trefovali do terče. Patřila jsem k nejlepším střelcům a to mi zůstalo dodnes. I teď, když je nějaká pouť v okolí, jsem postrachem střelnic a vždy odcházím s náručí plnou kytek a medvídků. Jediné, co mě na těchto stříhacích sedánkách „žralo“, bylo to, že místo peněz dostal táta nebohého ušáka, který pak visel v komoře několik dní, aby se odležel a pak jsme jej měli na oběd na sto různých způsobů. Ještě dnes se mi dělá mdlo, když si vzpomenu na ty hubené zadní nohy, co čouhaly z pekáče. Nesnášela jsem králičí a zaječí meníčko, naštěstí mě maminka nikdy nebila, když jsem z talíře vyjedla jen zelí a knedlík…

S vlasy jsem začala později  kouzlit i já. Bylo mi asi 15 let a jedna ze spolužaček, vědoma si toho, že můj táta umí, chtěla po mně zkrátit ofinu. Sestříhávala jsem ji tak dlouho, až byla těsně u čela a milá Boženka chodila měsíc do školy s čelenkou. Dorůstající štětinky umně ukryla pod pletený pásek. Do půl roku tuto módu přebrala skoro všechna děvčata, i když se nikdy nedozvěděla, proč Boženka čelenku nosí!

Doma jsem po provdání naše malá robátka stříhala sama tzv. ořezávátkem. To byl vždycky v koupelně řev! Ten, který čekal na stříhání, se mi snažil někam ukrýt, ale já jsem jej vždy „vyžďárala“ někde ze skříně nebo z komory a šlo se na věc.

Mladší syn, vida trápení starších sourozenců, říkal, že si čepku z hlavy nesundá. Taky že ne, kraje přichytil kanagonem. Takže šel poprvé k holiči, ale musela jsem si počkat, až měl konec směny a aby ostatní neviděli, jak mu odstříhává z hlavy baret. Od tohoto dne jsem už naše děti nestříhala! Nejsem přece krotitel divé zvěře, ne? I když nejsem příliš v holičských manýrech kovaná, svého muže jsem stříhala 3 desítky let, a jak si pochvaloval!

Malou vnučku Sárinku mám zakázáno stříhat a dcera z koupelny pro jistotu vyhodila všechna tzv. „komunistická ořezávátka“. Takže teď vymýšlím kreativní účesy z delších jemných vlásků, využívám nabídku všech možných koníkovských sponeček, hřebínků i stužek. A pak se role obrátí a to malé něžné stvořeníčko vezme veliký hřeben a dělá kadeřnici své babičce. A když mi přitom jen tak mezi řečí řekne:„ Babí, a kterou tu slovenskou si dáme,“ jsem nejšťastnější babí pod sluncem. Slovenské písničky jí učarovaly a já si při nich vzpomenu na svou čerstvě naondulovanou maminku, která si nás posadila kolem sebe, vzala do ruky „štrikování“- pletení  a my si prozpěvovaly lidovky…

Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kouzlení s vlasy:

Kouzlení s vlasy
Kouzlení s vlasy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jaruško, krásně napsané. Já jsem až do 5. třídy nosila cop, ale pak se narodila mladší sestra a maminka řekla, že se s mými vlasy nebude zdržovat a zapletený cop mi ustříhla u hlavy. Styděla jsem se chodit se "zubatými vlasy", tak jsem nosila šátek jak stará babka a říkala jsem, že mě bolí hlava a v krku.
Obrázek uživatelky
profil
Jaruško, překrásně jsi to napsala.Smajlík
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Já stříhala syna dokud byl školák, ale vnuci chodili od malinka k holiči.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný a veselý článečekSmajlíkJá střihala tak jedině ofinuSmajlík,jinak všichni chodili k holičiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek s krásnými kadeřnickými vzpomínkami.Smajlík
Já stříhám manžel doposud. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
I já stříhám mužíčka, ale kluci chodili od malinka jen k holiči.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles