8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Královská cesta

13. 07. 2016 | Česká republika

Královská cesta původně spojovala dvě královská sídla – Králův dvůr, který byl na místě dnešního Obecního domu a Pražský hrad. Cesta byla pojmenována podle korunovačních průvodů českých králů a královen, které tudy procházely. V dnešní době to je hezká procházka úzkými uličkami kolem historických a zajímavých památek. Já se zde ráda projdu a vždy naleznu něco nového a pěkného. Cesta trvá asi 1,5 hodiny.

Vžijme se tedy na chvíli do doby třeba Jiřího z Poděbrad a vydejme se společně s ním po královské cestě na jeho korunovaci. Na náměstí Republiky před Obecním domem se průvod seřadil a prošel Prašnou bránou. Tady u městských bran vítali panovníka a jeho družinu zástupci města. V Celetné ulici zdravila nového krále židovská komunita a řemeslnické cechy. Na Staroměstském náměstí se průvod zastavil u kostela Panny Marie před Týnem, aby zde obdržel slib věrnosti od Karlovy univerzity. U Staroměstské radnice očekávala královská procesí městská stráž a kapela. Městští hodnostáři sledovali vše z provizorního balkonu na radnici. Dále průvod pokračoval na Malé náměstí, kde se setkal s obchodníky a členy různých církevních řádů. Dlouhou Karlovu ulicí se dostali na Křížovnické náměstí a Staroměstskou mosteckou věží na Karlův most k Malostranské mostecké věži a do Mostecké ulice. Při vstupu průvodu na Malou Stranu předal starosta králi klíče k městu a dělostřelectvo vypálilo salvu. Ulice ústí na Malostranské náměstí, zde na chrámu svatého Mikuláše zvonily zvony. A potom Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí a Matyášovou bránou ke katedrále svatého Víta, kde se konala korunovace.

Královská cestaNyní vám napíši ještě pár informací k jednotlivým památkám, které cestou uvidíte.

Obecní dům (dříve Králův dvůr) je jedna z nejvýznamnějších secesních budov v Praze. Králové zde sídlili v letech 1383-1485. Začátkem dvacátého století byl přestavěn do nynější podoby. V současné době zde jsou výstavní sály, konferenční místnosti, kanceláře, koncertní sál, kavárna a restaurace.

Prašná brána pochází ze třináctého století jako jeden ze vstupů do Starého Města. Základní kámen byl položen v roce 1475 králem Vladislavem Jagellonským. Současné jméno získala brána v sedmnáctém století, kdy sloužila jako sklad střelného prachu. 

Celetná ulice je jedna z nejstarších pražských ulic. Ve sklepeních domů se dochovaly základy románských a gotických budov. Většina domů je přestavěna ve slohu barokním a rokokovém s někdy neobvyklými domovními znameními.

Staroměstské náměstí doporučuji projít kolem dokola. Je tu spousta významných staveb, u kterých stojí za to se zastavit. Kostel Panny Marie před Týnem z roku 1365. Na průčelí je zlatá Madona, uvnitř kostela je pochován dánský astronom Tycho Brahe. Palác Golz-Kinských v rokokovém stylu dnes využívá Národní galerie k výstavám. Kostel svatého Mikuláše slouží k příležitostným koncertům. Staroměstská radnice byla založena v roce 1338 Janem Lucemburským. Věž je vysoká 69,5 metrů a je z ní nádherný pohled na město. Nejvíce asi přitahuje orloj z patnáctého století. V každou celou hodinu zde můžete vidět v okénkách procesí dvanácti apoštolů. Je neuvěřitelné, jak byli lidé chytří a vynalézaví. Co vše museli zde skloubit dohromady, aby orloj správně pracoval a vše se posunovalo tak, jak má. Pomník Jana Husa byl odhalen při 500. výročí upálení tohoto reformátora. Kousek od pomníku je v dlažbě vyznačen kovovou deskou a pásem pražský poledník. Na Staroměstském náměstí je celá řada domů románského nebo gotického původu. Je to jedno z nejnavštěvovanějších míst Prahy.  

Malé náměstí je známé především díky krásně zdobenému domu U Rotta a kašně s tepanou mříží.

Karlova ulice je dlouhá úzká ulice mezi starobylou staroměstskou zástavbou plná malých obchůdků. Křížovnické náměstí je malé náměstíčko se dvěma kostely – svatého Františka a svatého Salvátora, což je první pražský jezuitský kostel postaven roku 1601. Uprostřed náměstí stojí velká bronzová novogotická socha Karla IV. Staroměstská mostecká věž byla postavena koncem čtrnáctého století Petrem Parléřem. Tato gotická věž měla sloužit jako součást opevnění a ozdoba Karlova mostu. Výška věže je 47 metrů a na ochoz se dostanete po 138 schodech. Je odtud nádherný pohled na Pražský hrad a Malou Stranu.

Karlův most je dlouhý 515 metrů, široký 9,5 metrů a spojuje Staré Město s Malou Stranou. Dal jej vybudovat Karel IV. v letech 1357-1402 a byl to tehdy jediný přechod přes Vltavu. Původně most zdobil jen jednoduchý kříž. Postupně zde bylo umístěno 30 převážně barokních soch a sousoší. Malostranská mostecká věž jsou vlastně dvě stylově odlišné věže nestejně vysoké propojené bránou. Stavby kdysi sloužily jako sklad a požární hláska. Výška věže je 43,5 metrů. 

Mostecká ulice je lemována řadou renesančních a barokních domů. 

Malostranské náměstí bylo založeno v roce 1257 a bylo zde původně tržiště. Většina domů má gotický původ. Dominantou náměstí je barokní chrám svatého Mikuláše z roku 1703. Můžete zde spatřit nádherné fresky, sochy a obrazy. Přístupná je i zvonice. 

Je zde i mnoho dalších významných staveb, například Lichtenštejnský palác, Malostranská radnice, Šternbernský palác, Smiřický palác a Kaiserštejnský palác. Nerudova ulice se jmenuje podle spisovatele Jana Nerudy, který napsal povídky o životě lidí na Malé Straně. Tehdy zde i bydlel. Domy v Nerudově ulici mají krásná domovní znamení. V mnoha domech jsou kavárny, restaurace a malé obchůdky. Hradčanské náměstí je hlavní náměstí Hradčan. Nachází se zde terasa s nádherným výhledem na Prahu.

A nyní už stojíme před hlavní bránou na první nádvoří Pražského hradu. Katedrála svatého Víta je až na třetím nádvoří. Stavět se začala v roce 1344 na příkaz Jana Lucemburského. Úplné dokončení proběhlo koncem devatenáctého století a počátkem dvacátého. Součástí katedrály je mnoho významných památek. V kapli svatého Václava jsou uloženy české korunovační klenoty. Také se zde ukládala těla našich světců, knížat a králů.

Procházku po Královské cestě můžete absolvovat v kterékoliv ročním období. Vždy je na co koukat a co obdivovat. V letní turistické sezoně je zde plno lidí.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Královská cesta:

Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
Královská cesta
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krása Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kouzelná Praha a krásná procházka, několikrát jsem tato místa prošla a super!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezká procházka Prahou
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles