8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Královský palác ve Stockholmu

15. 07. 2012 | Evropa
Letos jsem se vydala do Stockholmu (hlavní město Švédska) na státní svátek dne 6. června, kdy je ve Stockholmu spoustu akcí a mimo jiné například i vstup zdarma do královského paláce včetně jeho muzeí, které se v tomto paláci nacházejí (vstupné do paláce během roku pro dospělé je aktuálně 150 SEK). Bohužel v paláci i muzeích platí zákaz fotografování.

Volné vstupy se v tento den vztahují i na další paláce, např. známý Drottningholm. Kungliga slottet (Královský palác) se nachází v Gamla Stanu. Je to krásná nízká, čtvercová budova se dvěma křídly. Předtím na tomto místě stával starý hrad, který byl znám pod názvem Tre Kronor (Tři koruny).

Bohužel tento hrad shořel skoro celý za vlády krále Karla XII. Nynější barokní sídlo bylo stavěno pod vedením dvorního architekta Tessina. Práce na zámeckém interiéru započaly v polovině roku 1730 pod vedením architekta Carla Hårlemana a až v roce 1754 byly veškeré práce na tomto královském paláci dokončeny.

Královský palác ve StockholmuKrálovská rodina se tak do tohoto skvostného paláce nastěhovala až po šedesáti letech od požáru původního hradu.V nynějších prostorách tohoto půvabného paláce se nachází jak obytná část, tak Pokladnice, Zbrojnice, Museum Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum, tak i prodejna se suvenýry. Upomínkové předměty jsou praktické ať už se jedná o vykrajovátka ve tvaru královské koruny (také jsem si zde jedno na památku zakoupila) nebo hedvábné šátky, přívěšky, obaly na květiny, ubrusy, tácy, samozřejmě vše s motivem Tří korun. Nejdříve jsem toho dne navštívila přepychové sály, které byly zpřístupněny veřejnosti v Kungliga slottet a pak Pokladnici, kde mne zaujala řada korun bohatě zdobených drahokamy. Nejstarší pochází z roku 1650 a byla vyrobena pro krále Karla X.

Také se mi moc líbila starožitná truhlice s mechanismem zámku přes celé horní víko. Úžasná práce tehdejších řemeslníků. Poté jsem navštívila zbrojnici, v které kromě zbraní najdete i vystavená brnění, bohatě zdobené oděvy a spoustu dalších skvostů. Po necelé hodince jsem přešla do dalšího Museum Tre Kronor, kde jsou původní části paláce, nacházející se pod současnou budovou. Jen do antického muzea jsem to při této návštěvě již nestihla.

Zhlédnutí krásných mramorových soch si tak nechám na některou z příštích návštěv Stockholmu. Jak jsem se dočetla v programu - k večeru královská rodina měla přejíždět v kočárech po nábřeží do Skansenu na program, a jelikož jsem byla v tu dobu poblíž nábřeží, tak jsem si tuto událost nenechala ujít. Byli všichni velmi sympatičtí.

Přibližně půl hodiny před nimi projela kolona diplomatických vozů včetně toho našeho - směřovali jistě tamtéž. Po skoro celém dni na nohou jsem zamířila k blízkému hotelu a ještě jsem se podívala alespoň na část přímého přenosu ze Skansenu.
Pokud vás zajímá, kam jsem se vydala další den, to se dozvíte v mém příštím článku a počteníčku o zajímavostech a skvostech Stockholmu.

Marie K. - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Královský palác ve Stockholmu:

Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
Královský palác ve Stockholmu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
že sa v múzeu a v zámku nesmelo fotiť, určite by sme si fotky rady pozreli.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé čtení, ale mám jako turista se Skandinávií tuto zkušenost:
Navštívila sem Kodaň, Göteborg a Oslo(a několik menších měst v Norsku), a nijak mě neoslovily. Nevím, snad tam chybí ta romantika středověkých uliček Malé Strany nebo Starého Města v Praze, pařížská elegance a místa spojená s evropskou historií a uměním v Itálii, Řecku, Španělsku... Něco v té Skandinávii postrádám. Možná se mýlím, ale střední a jižní Evropa myslím nabízí nám zhýčkaným Středoevropanům nesrovnatelně víc.
Příroda samozřejmě, to je jiná věc. Nádherná jezera a fjordy, tak to je paráda... !!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles