8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kristine Bertini - Sendvičová rodina

2. 11. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Sendvičová rodina
Podtitul: Souběžná péče o malé děti a seniory
Autorka: Kristine Bertini
Nakladatelství: Portál
Počet stran: 216
Formát: 130x200 mm
Brožová vazba
Rok vydání: 2013
Cena: 335 Kč

Jednomu jsou dva roky a druhému osmdesát. Oba vyžadují stálou pozornost a mimořádnou péči, ale jejich potřeby jsou dramaticky odlišné. A společně jsou obrazem novodobého společenského fenoménu, který vstupuje na scénu pod pojmem sendvičová generace neboli „ti uprostřed“. Kdo to jsou, „ti uprostřed“? Jde o lidi, kteří se starají o své děti a zároveň o své stárnoucí rodiče. A aby toho nebylo málo, i člověk středního věku, který pečuje o své blízké, si zaslouží péči.

Kniha nabízí zkušenosti lidí, kteří zažili, co obnáší souběžná péče o malé děti a seniory. Kromě praktických rad, jak zvládnout každodenní rodinný provoz, přináší inspiraci, jak může „ten uprostřed“ pečovat sám o sebe, což je pro něj životně nutné. Osloví jak samotné příslušníky „sendvičové generace“, tak i příbuzné a přátele těchto osob a také psychology a zástupce ostatních pomáhajících profesí, kteří přicházejí s těmito lidmi do styku.

Kristine Bertini - Sendvičová rodinaO autorce knihy Sendvičová rodina:


Kristine Bertini je klinická psycholožka. S tématem má osobní zkušenost – pečuje o své rodiče s demencí a zároveň o dvě dospívající dcery.

Ukázka z knihy Sendvičová rodina:


VÍCEGENERAČNÍ PEČOVATELÉ
Představte si sendvič: dva kusy pečiva a něco dobrého mezi nimi – ten prostředek je na něm obvykle to nejlepší. Náplň může tvořit plátek pečeného hovězího, tuňák s vejcem, zelenina, sýr a slanina nebo jakákoli jiná kombinace, dokonale vyladěná na tu nejlepší chuť. Obvykle se nejvíc těšíme právě na to, co najdeme mezi dvěma kousky pečiva, a sendviče jsme si oblíbili mimo jiné proto, že s nimi není velká práce a každý si je může připravit přesně podle svého gusta. Přesto o sendvičích ani o jejich náplních moc nepřemýšlíme. Bereme je jako samozřejmost. Což se docela podobá tomu, jak vnímáme „sendvičovou generaci“ – ty tisíce lidí všude kolem nás, obětavé pečovatele, kteří tvoří nedílnou součást naší společnosti, udržují rodiny pohromadě a naplňují tolik základních potřeb bez jakéhokoli ocenění či uznání.

V poslední době se nicméně věnuje čím dál větší pozornost fenoménu sendvičové generace: tedy lidem, kteří dospěli do středního věku a ocitli se mezi svými nezaopatřenými dětmi a stárnoucími rodiči jako náplň do sendviče: pečují, obstarávají a naplňují to, co se jeví jako nekonečné, příliš početné a někdy až závratné potřeby jak jejich potomků, tak seniorů v rodině. Kromě toho na ně obvykle doléhají požadavky jejich povolání a péče o domácnost. Sendvičová generace tvoří náplň, tu proměnnou, která je často nezbytná, aby udržela rodinu pohromadě, v pořádku a v chodu. Jde o různé lidi pocházející z velmi odlišných prostředí, kteří mají různorodou minulost a liší se i jejich životní filozofie. Ačkoli v kultuře, financích, vzdělání a citových zdrojích mezi nimi mohou být obrovské rozdíly, v roli multigeneračních pečovatelů mají mnoho společného.

V současnosti je podle odhadů ve středním věku zhruba 50 milionů Američanů. To je přinejmenším čtvrtina obyvatelstva. Tato skupina dětí baby boomu „vydělává nejvíc peněz, platí účty a činí většinu zásadních rozhodnutí. Rozhodování ve vládě, v politice, v náboženství, ve vědě, v obchodě, v průmyslu a v komunikacích nespočívá obvykle na mladých či starých, ale na lidech středního věku“.  Situace v České republice je podobná. Ve středním věku jsou zhruba dva a čtvrt milionu obyvatel České republiky.

Ve středním věku se mnoho lidí smiřuje se svým životem a upevňuje svoji identitu. V tomto věku už obvykle našli životního partnera, možná se rozvedli, zajistili si kariéru a pořídili si děti. Jiní jdou méně tradiční cestou: rozhodli se nevstoupit do manželství, nemít potomky nebo se nesoustředit na jedno povolání, ale rovněž si vypěstovali silné vědomí toho, kým ve světě jsou. A ještě další vstupují do středního věku, aniž se vyrovnali se svou životní cestou, a jejich identita se neupevnila ani nezakořenila.

Více informací nejen o této knize Kristine Bertini - Sendvičová rodina se dozvíte také na stránkách nakladatelství Portál.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám pocit, že se nezměnilo ani tak demografické složení, ale spíš sami lidé. Dřív spolu přece také žily celé generace pohromadě, ale ono se hlavně vytratilo povědomí o tom, že pomáhat by si měli všichni navzájem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles