MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kunětická hora

12. 06. 2016 | Česká republika

Hrad Kunětická hora naleznete mezi Pardubicemi a Hradcem Králové v nadmořské výšce 307 metrů nad mořem. Vyčnívá nad okolní rovinatou krajinou zhruba o osmdesát metrů. Je tedy z daleka viditelná a nepřehlédnutelná.

O založení hradu se nedochovaly žádné písemné doklady a zřejmě patřil Opatovickému klášteru. V letech 1421-1423 husitský hejtman Diviš Bořek z Miletína dal hrad přestavět a opevnit. V patnáctém a šestnáctém století byl hrad přebudován na pozdně gotický pány z Pernštejna. Ti z něho udělali své reprezentativní sídlo. Později hrad vyplenila a vypálila švédská vojska. Také těžba kamene v okolí hradu se na chátrání budovy podepsala. Zříceninu Kunětické hory zrekonstruoval na počátku dvacátého století pardubický Muzejní spolek podle plánu architektů Jurkoviče a Pácla.

Kunětická HoraV současné době jsou zde dva prohlídkové okruhy. Hlavní okruh zahrnuje celý hradní palác od sklepení až po vyhlídku ve věži. Ve sklepení si můžete prohlédnout výsledky archeologických výzkumů a expozici s nálezy v areálu hradu, například meč ze čtrnáctého století. V přízemí paláce navštívíte reprezentační Rytířský sál s obnovenou sklípkovou klenbou, podíváte se do hradní hladomorny hluboké šest metrů a na výstavu o útrpném právu s replikami mučicích nástrojů. V prvním patře je zbrojnice a rozsáhlá expozice věnovaná parforsním honům. Ve druhém patře je výstava o rodu Pernštejnů a model hradu. Je zde také vystaveno mnoho historických pohlednic. Vrcholem prohlídky je výstup na věž. Při dobré viditelnosti dohlédnete až na Orlické hory, Krkonoše a Železné hory. Jako na dlani zde budete mít Pardubicko, Chrudimsko a Královéhradecko. Nezapomeňte navštívit severní křídlo paláce. Sídlí zde největší drak, jakého jste kdy mohli vidět. To si nenechte ujít.  Prohlédnout si můžete vše samostatně.  Na nádvoří paláce se ve stanovený čas konají přednášky o historii a vývoji hradu.

Druhý prohlídkový okruh je prohlídka Kaple svaté Kateřiny. V interiéru je krásný barokní oltářní obraz svaté Kateřiny, patronky učenců. Zajímavá je také mramorová deska připomínající návštěvu císaře Františka I. v roce 1820. Na stěnách jsou odkryté nápisy pocházející ze sedmnáctého století. Původní zvon Kateřina z roku 1715 je k vidění v prvním patře hradního paláce. Nový zvon Vojtíšek byl odlit v roce 2014 v Brodku u Přerova. Během dne ho každou celou hodinu můžete slyšet. Z terasy kaple je hezký pohled na Pardubice a okolí. Prohlídka kaple svaté Kateřiny je možná pouze s průvodcem.

Během letní sezony se na Kunětické hoře konají koncerty, hraje se zde divadlo, různé dobové akce – historický šerm, středověká řemesla, srazy sokolníků s ukázkami dravců a v poslední době je zde i hodně svateb.

A když si prohlédnete hrad Kunětickou horu, doporučuji ještě zastávku v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou. V budově bývalého loveckého zámečku z roku 1882 je Muzeum perníku a pohádek s atrakcemi pro děti. Místo vstupenky zde dostanete perníček v čokoládě. U vchodu je vězení pro zloděje perníčků. V zamřížovaném okně uvidíte Jeníčka a Mařenku. Do otvorů si můžete strčit prst a hned zjistíte, jestli jste už zralí na cestu do pece. Myslím si, že neodoláte a tento tlustoměr vyzkoušíte. Potom následuje výklad k expozici o historii perníkářství. Povídání je vtipné a přizpůsobené dětem. A kdopak si myslíte, že o perníku vypráví? No samozřejmě – ježibaba. Nádherně to tu voní. Nakonec všichni dostanou ochutnat čerstvé, ještě teplé perníčky. Děti si mohou svůj perníček vyrobit ve staročeské dřevěné formě. A když máte upečeno, můžete se vydat za pohádkovými atrakcemi. Okolo „perníkové chaloupky“ najdete třeba Ohniště pro dvanáct měsíčků, Domeček „otoč se“, Saně pro Mrazíka, Úl včelky Máji, Vyhlídku na Smolíčkova jelena a další.


jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kunětická hora:

Kunětická hora
Kunětická hora
Kunětická hora
Kunětická hora
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za článek, byli jsme se na Kunětické hoře podívat před pár lety, v zimě, kdy bylo zavřeno, takže jsem dodnes nevěděla co všechno je uvnitř. tehdy jsme došli jen k nádvoří, kde byli zavřeni podle hlasu velcí psi. Když mi bafli za zády, třebaže přes těžká dřevěná vrata, příšerně jsem se lekla.
Obrázek uživatelky
profil
určitě krásná podívanáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles