8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bez ostychu o prostatě: proč by vás toto téma mělo zajímat

10. 02. 2014 | Nemoci
Je vašemu partnerovi kolem padesáti let? Všimla jste si, že v poslední době častěji odbíhá na toaletu? Ruší vás v noci jeho putování na záchod? Objevily se první obtíže v intimní oblasti? Všechny tyto nepříjemnosti patrně souvisí se zbytněním prostaty, nezhoubným onemocněním, které se odborně nazývá benigní hyperplazie prostaty, zkráceně BHP.

Mužské zdraví a vaše role

„Muži si velmi neradi připouštějí, že by jejich „železné“ zdraví mohlo být podlomeno, velmi zřídka se svěřují se svými zdravotními problémy vrstevníkům nebo přátelům, a když už někomu, tak nejčastěji právě partnerce,” uvádí MUDr. Viktor Vik, urolog z pražské Thomayerovy nemocnice. V takovém případě je čas, abyste se ujala iniciativy a svému partnerovi poradila a podpořila ho. Bude pro vás nepochybně snazší nasměrovat partnera k úspěšnému zvládnutí nemoci, pokud sama problematice porozumíte.

Benigní hyperplazie prostaty

Zbytnění prostaty souvisí s věkem a s produkcí mužského hormonu testosteronu. „S přibývajícím věkem lze očekávat velmi pozvolné a nenápadné zbytnění prostatické žlázy. S ohledem na uložení prostaty pod močovým měchýřem a fakt, že jejím středem prochází močová trubice, je zřejmé, že zvětšení prostaty má za následek celou řadu obtěžujících příznaků,“ vysvětluje dr. Vik.
Mezi ně patří časté močení v průběhu dne, močení v noci, obtížně ovladatelná či oddalitelná potřeba močit, slabý proud moči, pocity nedokonalého vyprázdnění močového měchýře či přerušované močení. K prvním příznakům onemocnění prostaty se řadí i problémy v sexuální oblasti.

Prostamol uno

„Příznaky BHP muže zpravidla neohrožují na životě, ale mohou zásadně ovlivnit jeho kvalitu,“ říká dr. Vik a dodává: „Velmi často dovede muže k lékaři právě jeho nevyspalá partnerka, pro kterou se opakované noční cestování jejího muže na toaletu stane nepřijatelným problémem.“

Náš tip

Prostamol UNO je první volně prodejný lék na problémy s močením způsobené zbytnělou prostatou v České republice.

Prostamol Uno obsahuje Extrakt Serenoa repens. Lék k vnitřnímu užití. Pečlivě si pročtěte příbalový leták.

Týká se BHP i vašeho partnera?

„Téměř všichni muži považují noční močení za stav, který je provází od pěti let věku a je neměnný. Problémy s erekcí naopak přisuzují přirozenému projevu stárnutí. Další se domnívají, že se obtíže s prostatou objeví nejdříve okolo 80. až 90. roku věku,“ popisuje mužské vnímání problému dr. Vik. To však není správné. Zjednodušeně lze říci, že se problémy s prostatou týkají každého muže. Vzhledem k tomu, že zvětšení prostaty jasně souvisí s věkem a že populace rapidně stárne, je tento problém jasně na vzestupu. Asi u poloviny mužů je v 50 letech možné laboratorně prokázat známky BHP, u osmdesátníků je to až u 80 %. U každého druhého z těchto mužů se projeví obtěžující příznaky.

Čím začít? Testem

Pokud chcete partnerovi pomoci, začněte tím, že si o problému otevřeně pohovoříte. Zjistěte si o problematice více informací – např. na www.prostamoluno.cz. Zde také najdete jednoduchý dotazník s názvem IPSS (International Prostate Symptom Score), na němž si váš partner bude moci své potíže otestovat. „Pomocí několika málo otázek je možné získat představu o závažnosti obtíží a případné nutnosti léčby,“ říká dr. Vik. Muži mají rádi přesné informace, proto může být vyplnění dotazníku prvním krůčkem na cestě k úspěšnému zvládnutí problému.

Životní styl – ženská doména

Další důležitou oblastí, v níž můžete partnerovi pomoci právě vy, je změna životního stylu – pro prevenci problémů s prostatou je dobré změnit jídelníček, především snížit příjem živočišných tuků a červeného masa. Samozřejmostí je omezení kouření a konzumace alkoholu.
Neméně důležitý je pohyb – přiměřený věku a fyzické kondici. A v neposlední řadě se k prevenci prostatických obtíží doporučuje také pravidelná sexuální aktivita.


„Muži jsou si často téměř jisti, že obtíže s prostatou má pouze soused...“

MUDr. Viktor Vik, urolog


Pomoc z lékárny

Při prvních příznacích zvětšené prostaty se můžete pro pomoc vydat do lékárny a koupit partnerovi volně prodejný lék proti obtížím s močením způsobeným zbytnělou prostatou. Jedná se o lék na bylinné bázi – s výtažkem z plodů malé palmy s názvem Serenoa repens. Lék má ověřený účinek a při dlouhodobém užívání dokáže obtíže s močením efektivně mírnit.

Urologická prevence

„Zatímco je absolutní samozřejmostí, že každá žena má svého gynekologa, muži, přesvědčeni o své nesmrtelnosti a nezničitelnosti, jsou si téměř jisti, že obtíže s prostatou má pouze soused,“ uvádí s trochou nadsázky dr. Vik. Důvodem, proč toto není správný postoj, je skutečnost, že prostata se nemusí pouze nezhoubně zvětšovat, ale může v ní zcela bez příznaků vznikat i karcinom prostaty, který je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v České republice. Obecně platí, že muži od 50 let (od 45 let při výskytu nádorového onemocnění prostaty v rodině) by měli na preventivní urologické prohlídky docházet každý rok, stejně jako vy chodíte ke gynekologovi. Pokud chcete partnerovi pomoci, můžete jej k lékaři objednat sama a pak ho na vyšetření doprovodit. Možná budete překvapená, jak ho váš zájem potěší.

Život jde dál…

Zbytnění prostaty a jeho projevy jsou sice velmi nepříjemné, ale myslete na to, že se jedná o onemocnění, které lze úspěšně léčit. Není proto třeba před problémem zavírat oči. Je nutné jej řešit! Jak shrnuje dr. Vik: „Současní senioři jsou aktivní lidé ve velmi dobré kondici, kteří chtějí cestovat, sportovat a užívat si života, a ne se poddávat svým fyzickým neduhům.“

Zdroj, foto: Prostamol UNO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík prvni
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkAni ťuk.....
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík a kde mam ja?
Obrázek uživatelky
profil
10. 02. 2014 20:10 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 20:02 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:58 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:53 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:48 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:43 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:39 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:34 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
Obrázek uživatelky
profil
10. 02. 2014 20:02 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:57 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:51 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:45 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:42 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:36 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:32 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů
10. 02. 2014 19:28 Sebrán "Žluté srdce" za 10 bodů

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík

chtělo by to nějaké modré, těch moc nemám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles