Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Leoš Šimánek a jeho zimní putování po červeném kontinentu

25. 12. 2011 | Vaše tipy
Během tří zimních měsíců procestoval Leoš Šimánek se svou rodinou Austrálii, křížem krážem. Jejich putování začínalo  v Novém Jižním Walesu, pokračovali dál do Victorie, Jižní, Západní a Severní Austrálie, své dobrodružství zakončili v Queenslandu. Na červený kontinent se vydali v zimě z jednoho prostého důvodu, že na jihu nepanují nesnesitelná horka a na severu není období dešťů.

Roční období jsou na tomto kontinentu přesně opačná oproti Evropě. Zima tady začíná v červnu a končí v srpnu. Ale i tady existují velké klimatické rozdíly. V Queenslandu a Severním teritoriu panuje po celý rok tropické a teplé počasí. Na severu vládne od prosince do začátku dubna období dešťů. V Outbacku v Rudém středu je velké sucho a teploty se vyšplhají i přes 50°C. Na jihu hory zapadnou sněhem, koupat se v moři není možné.  Cesta po kontinentu by nebyla bez auta myslitelná, proto si zapůjčili obytný vůz.  Podnikli celou řadu pěších túr, podél pobřeží,  k vodopádům a také ke kaňonům. Vylezli také na nejznámější skálu světa, která se nachází uprostřed pouště jako ohromný rudý monolit. Vyráželi na koních, horských kolech, kánoích i plachetnicích s potápěčskou technikou, prozkoumali mořský svět.  Se sněžnicemi na nohou zdolávali nejvyšší horu kontinentu a na lyžích pak sjížděli po jejich zasněžených svazích. Austrálie je sice malým kontinentem, ale zároveň moc zajímavou zemí, která nabízí spoustu přírodních krás. Na jihu se vypínají vysoké hory, které jsou v zimě pokryty sněhem. V severní části kontinentu se táhnou dlouhá písečná tropická pobřeží s kokosovými palmami a korálovými útesy. Najdete tady rozsáhlé lesy s obrovskými stromy, stejně tak jako oblast s nekonečnou pouští. Zajímavé jsou především hluboké kaňony s různými skalními útvary. V Austrálii se vyskytují také jedinečné druhy zvířat. Jsou to především klokani a koaly. Nikde na světě není tolik jedovatých hadů, pavouků a predátorů jako právě tam. Mezi nejobávanější patří mořští krokodýlové. Velmi pestrá a zajímavá je i rostlinná říše.

Nový Jižní Wales

Je předním státem Austrálie. Není pouze nejstarší, ale je také nejhustěji osídlený. V hlavním městě Sydney žije většina obyvatel, pro nás je známé toto město prostřednictvím světoznámé opery.  Souběžně s pobřežím se táhne velké předělové pohoří, které rozděluje stát na dvě části - přímořskou a vnitrozemskou. V severní části jsou ideální podmínky pro chov ovcí a dobytka, také se tady pěstuje bavlna. Na jihu se nacházejí Australské  Alpy s nejvyšším vrcholem kontinentu. Na západě přechází toto území do pouštních oblastí. V celém státě se nachází cela řada národních parků a rezervací, která chrání divoce žijící zvířata.
 

Victoria

Je sice nejmenší z australských států, ale s největším počtem obyvatel. Jsou tady zajímavá místa k poznání. Všechny cesty vybíhají z hlavního města Melbourne. Nejznámější směřuje západním směrem podél pobřeží Indického oceánu s krásnými vyhlídkami ze skalních útesů nad mořem. Ve Victorii je spousta krásných pláží a zajímavých turistických letovisek. Pláže jsou známy díky surfařským lokalitám, které patří v zemi k nejlepším. Země je známa zajímavou kuriozitou Dvanáct apoštolů. Dvanáct vysokých pískovcových pilířů stojí v moři, podél strmého skalního útesu, které se krásně vyjímají ve vodě Indického oceánu na jižním pobřeží Austrálie. V Alpách je celá řada možností k vyjížďkám na koních, horským výletům, v zimě pak k lyžování.

Jižní Austrálie

Jižní Austrálie se rozděluje na dvě velice odlišné poloviny, obdělávanou jižní část, ve které se pěstuje převážně ovoce, zelenina a vinná réva. Tato část je společně se státem Victoria předním výrobcem vína. Severní část, která je na rozdíl od jižní suchá a neobydlená. V jižní části se nachází Klokaní ostrov, třetí největší ostrov Austrálie, který je jen zřídka obydlený, s krásnou přírodou a množstvím divokých zvířat, především klokanů, koal lachtanů a tučňáků. Většinu území na jihu tvoří pouště, slaná jezera a planiny plné balvanů.


Západní Austrálie

Západní Austrálie pokrývá jednu třetinu australského kontinentu. Tato část území se může chlubit s největším množstvím přírodních krás a zajímavostí. Kromě krásných písečných pláží je tady také  pláž z lastur malých srdcovek. Pobřeží jsou lemována korálovými útesy. Najdete tady skalnatá pohoří s hlubokými roklemi a vodopády. Rozsáhlé lesy s vysokými stromy, které jsou nekonečné a krásně voňavé eukalypty. Západní Austrálie je zajímavá různými skalními formacemi, pískovcové sloupy, barevně pruhované skalní homole, vypadající jako obří včelí úl.

Severní Teritorium

Je zemí úžasných přírodních kontrastů. V Rudém středu je nejznámější ohromný skalní monolit Uluru. Pobřeží kolem hlavního města lemují palmy, v nedalekém vnitrozemí se vinou řeky, strže s vodopády, hluboké kaňony, pahorkatina s četnými skalními jezery. V národním parku Djukbinj můžete na řece sledovat krokodýly. Pokud je uvidíte na břehu, pěkně splývají s okolním bahnem, ani si jich nemusíte všimnout.

Queensland

Je druhým největším státem Austrálie. Jižní část státu vyniká krásnými surfařskými  plážemi a velmi úrodnou zemí. Severní část se honosí přírodními krásami pobřeží a jedinečným Velkým bariérovým útesem, který je nekonečným rájem potápěčů. Také se šnorchlem se můžete vydat za mořskými krásami, které se skrývají pod hladinou. Nádherné korály, sasanky, ryby, například rejnoky, manty, krásné perutýny, které mají na konci jedovaté ostny. Při potápění můžete také narazit na žraloky. Ostrov má pláže s krásnou tropickou vegetací. Vnitrozemí je převážně pouštního charakteru. Na jihovýchodě se nachází ostrov Frazer, kolem něhož proplouvají každoročně velryby. Ostrov je známý svými zalesněnými pískovými dunami, sladkovodními jezírky, zálivy s plážemi. Na konec své cesty po červeném kontinentu podnikla rodina Šimánkova vyhlídkový let nad krajinou. Nejlepší pohled na okolní krajinu je z výšky.

Putování známého cestovatele i fotografa po Austrálii je velice zajímavé.  Jeho podnikavé cesty za dobrodružstvím si můžete vychutnat na jeho cestopisných přednáškách, nebo si je můžete přečíst v jeho cestopisných knihách.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Poutavý článek,
komu cestování nedělá problémy, ten má hodně bohatý život...
Obrázek uživatelky
profil
opět moc zajímavý článek,ale přiznám se,že na cestování nejsem
Obrázek uživatelky
profil
poutavý článek,s chutí jsem si ho přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já osobně raději o cestování čtu, než bych se vydávala takhle daleko.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles