Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše putování po památkách severních Čech

14. 03. 2012 | Česká republika
Vloni jsme měli cestovatelskou vášeň a jelikož máme chalupu v severních Čechách, podnikali jsme výlety po různých památkách. S několika domorodci jsme se vydali na výlet do Sloupu v Čechách. Známí nás prováděli a cestování bylo o to zajímavější, že oni to tam znali, a tak nám k tomu mohli říci ještě něco bližšího, protože průvodce není vždycky k dispozici.

Přijeli jsme do Sloupu v Čechách, kde jsme zaparkovali auto, a nejprve se vydali na hrad. Schody byly celkem příjemné, ale dalo se to šlapat v našem věku. Počasí nám přálo, což byl jeden z kladných bodů této cesty, bylo vidět do daleké krajiny. Hrad byl vystavěn na strmém vyvřelém suku obklopeném rybníky, močály a hustou vegetací, vysokém 35 metrů. Skalní hrad je Naše putování po památkách severních Čechmohutným skalním blokem, který dal základ středověkému opevnění a později barokní poustevně. V dobách třicetileté války však byl hrad zpustošen a až Ferdinand Hroznata z Kojotova se pustil do zvelebování hradu. Chtěl zde vybudovat poutní místo a klášter.

Navštívili jsme i zámek, který byl postaven v blízkosti kostela hrabětem Kinským, a jak praví legenda, tak tu jednou přenocoval císař Josef II. Po válce zde byla ozdravovna pro děti z Prahy, škola v přírodě a domov důchodců. Také jsme se vydali po krásných sloupských vyhlídkách, odkud je krásný výhled na Nový Bor a Lužické hory.

Ve Sloupu je také Lesní divadlo, které sloužilo ochotnickým spolkům, ale vystupovali zde i profesionálové. Po roce 1960 však divadlo chátralo a obnoveno bylo v roce 2004. Ale když jsme tam byli my, tak se zde nehrálo, možná byly divadelní prázdniny. V Lužických horách je plno chráněných rostlin, jako jsou kapradiny, plavuně, vstavače, tis, violka. V říčce Srbská Kamenice bývalo hojně pstruhů, které zde manžel chytal, ale bohužel je továrny také zničily, ale bývala to krása, když jsem dostala k snídani pstruha, neb manžel je vášnivý rybář.

V České Lípě je mnoho příležitostí na přespání, což my nepotřebujeme, děláme výlety na jeden den a spíme na naší chalupě. Ten den jsme prošli jen Skalní hrad a poustevny a v létě se chystáme na další výlety. Na protější straně Skalního hradu je nová rozhledna, odkud je výhled do širokého kraje a je to nádherný pohled. Na tu rozhlednu jsme také vylezli a počítali schody, paní v recepci nám pak řekla, kolik je správný počet schodů, protože každý z nás spočítal něco jiného. Je jich přesně 112.

Byl to krásný výlet a už se těším na léto na další výlety. Na obrázcích jsou moje přítelkyně a domorodkyně, které nás provázely.


dasena – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naše putování po památkách severních Čech:

Naše putování po památkách severních Čech
Naše putování po památkách severních Čech
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ve Sloupu mají Severočeské doly Bílina své rekreační středisko.V jeho blízkosti je velké koupaliště, v okolí lesy a je tam opravdu krásně.Ráda tam jezdím.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSUPR MOTIVACE NA VÝLET
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký výletek..já ten kout naší zemičky neznám...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moje vnoučata jezdila několik let do Sloupu na tábor. Moc se jim tam líbilo.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles