8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní sobota v Praze

16. 08. 2012 | Vaše tipy
Sobota - nic se mi nechce dělat. Chtělo by to utřít prach, umýt podlahu... Kouknu z okna - sluníčko svítí. Už jsem se dlouho netoulala Prahou. Připnu krokoměr k džínám - musím ujít aspoň těch 10.000 doporučovaných kroků. 

Jdu směrem do centra a pro jistotu pěšky. S hlavou otočenou nahoru se dívám na krásné fasády domů a za chvíli jsem v centru. Sluníčko svítí a je tu spousta turistů. Před Prašnou bránou uhýbám doleva směr Ungelt. Ungelt je pro mě takové magické místo - kdysi zde bývala celnice pro středověké cizí kupce již ve 12. století. Um Geld (za peníze) - odtud dnešní název. Clo se zde platilo až do 16. století. Nevynechávám svůj oblíbený obchůdek Botanicus - mýdla, levandule, ochucené oleje, kosmetika.

Letní sobota v PrazePokračuji dále přes Staroměstské náměstí, Karlovou ulicí na Karlův most. Jejda, už je opravený - to jsem tu dlouho nebyla. Prodírám se turisty a kochám se výhledy na Hrad, Vltavu, Národní divadlo... Na konci mostu je moje oblíbená socha Turek. Je to sousoší od F.M.Brokoffa z roku 1714 - znázorňuje na skále stojícího sv. Jana s rozlomenými pouty, vedle něho stojí sv. Felix, níže poustevník Ivan. Dole ve skále je zamřížovaná jeskyně s uvězněnými křesťany, které hlídá Turek a pes. Rozmýšlím se, kam dále. Kouknu na Kampu a vidím velký transparent - Francouzské trhy. A mám jasno. Francii (hlavně Provence) mám moc ráda - česnek, levandule, olivový olej, víno. Je rozhodnuto, kam mé kroky povedou dále.

Sejdu mezi stánky - oči nestačí stíhat všechny ty dobroty. Pomalu se u mě projevuje Pavlovův reflex. Prvně si ale stánky projdu, abych věděla, co kde nabízejí a nakonec se vracím k prvnímu stánku. Kupuji provensálské olivy a malé papričky plněné ovčím sýrem. K tomu dvě decky bílého - chci to nejlehčí (je přece jen dopoledne) a nejsušší. Prodavačka mi doporučuje Savignon. 
V parku na Kampě hoduji - to je dobrota. Vracím se znovu ke stánkům - ty se mezitím zaplnily kupujícími a nedá se skoro projít. Neodolám a kupuji ještě pršut z kýty. Jdu kolem Vltavy k Národnímu divadlu - koukám na panoráma Pražského hradu a slyším slova jedné staré paní, které je již přes 80 let - Jó Praha je Praha - a dávám jí v duchu za pravdu. Ušla jsem 11.443 kroků - limit splněn.

Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Letní sobota v Praze:

Letní sobota v Praze
Letní sobota v Praze
Letní sobota v Praze
Letní sobota v Praze
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
není nad limity Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
aj keď nemám krokomer.
Ale na prechádzku Prahou by som išla radšej na jar, alebo na jeseň, nie v týchto horúčavách.
No možno kvôli tým dobrotám by som to riskla.
Obrázek uživatelky
profil
Hezká procházka...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Minulý pátek jsme také cestovali po Praze pěšky. Krokoměr jsme neměli, ale zjistili jsme, že jsme ušli asi 10 km a k tomu ještě vyšplhali na Petřín.
Trasu přes Karlův most jsme také absolvovali. Bylo to moc pěkné.
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles