8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Londýn – praktické tipy

1. 10. 2013 | Praktické rady

Londýn – hlavní město Velké Británie, město na Temži. Nechám stranou fakta o velikosti a historii a podělím se s Vámi radši o tipy na cestu.

Předně je potřeba se připravit na to, že Londýn není levný. Alespoň pokud chce člověk slušně spát a mít jedno teplé jídlo denně. Nicméně existuje několik možností, jak ušetřit. V první části něco k ubytování a dopravě…

Ubytování

Byli jsme v Londýně s devítiletou dcerou a čtrnáctiměsíčním synem, takže pro nás nepřipadalo v úvahu ubytování na noclehárně. Sehnali jsme ubytování v hotelu na okraji centra, blízko stanice metra (zóna 2) i zastávky autobusu za cenu, která byla na poměry Londýna velmi dobrá. Doporučuji se podívat na www.tfl.gov.uk/ - jsou to stránky londýnské hromadné dopravy a najdete zde mapu MHD včetně označení zón. Je vhodné si najít ubytování maximálně v zóně 2 – platí pro ni nejlevnější tarif jízdného (zóny 1 a 2). Přitom je samozřejmě levnější než zóna 1. Počítejte s tím, že cesta ze zóny 2 do centra vám zabere cca 20-30 minut, autobusem delší dobu (zejména v dopravní špičku).

Pokud cestujete bez dětí a nejde vám o pohodlí, ale o cenu, nabízí Londýn spoustu hostelů a ubytoven. Některé z nich jsou od centra vzdálenější. Nicméně i přes vyšší cenu jízdného se to vyplatí – jen je potřeba počítat s delší dobou cestování.

LondýnDoprava

Příjemná zpráva: pro děti do 10 let, cestující v doprovodu dospělé osoby, je většina dopravy (metro, autobusy) zdarma. Pozor, netýká se vlaků z letiště. Pro cestování MHD si pořiďte Oyster Card. Je to plastová kartička, na kterou nabíjíte kredit. Záloha na kartu je 5 GBP. Karta jde pořídit ve všech stanicích metra a na nádražích. Při jejím vrácení vám bude záloha vrácena. Pozor, kartu jde vrátit pouze ve stanicích metra, ne na nádražích.

Karta se přikládá ke snímačům jak při vstupu do metra, tak při nástupu do autobusu. Pozor, VŽDY při odchodu z metra přikládejte kartu ke snímači u východu, i když se stane, že jsou brány ven otevřené.

Výhodou předplacené karty je, že kredit, který nevyčerpáte, se vám převádí do dalšího dne. Minimální částka pro nabití karty je 5 GBP. Cena každé jízdy je téměř o polovinu nižší než při použití jednotlivé papírové jízdenky (tam je cena kolem 4 GBP za jízdu metrem, autobus je o něco levnější, cena se mírně liší ve špičce/mimo špičku). Denní limit je kolem 8 GBP. Další jízdy jezdíte zadarmo, z karty se ten den už nic neodečítá (pozor, den je „dokud jezdí metro“, nezačíná a nekončí půlnocí). Takže pokud máte v plánu víc než 2 cesty metrem denně (což určitě mít budete), tak se vám karta vyplatí.

Trávíte-li v Londýně víc dnů, řekněte při nákupu Oyster Card, že chcete sedmidenní jízdenku. 7 dnů začíná pochopitelně v den zakoupení. Cena je kolem 32 GBP, takže se vám vyplatí už při pětidenním pobytu.

Památky a atrakce

Příjemnou zprávou je, že do většiny velkých londýnských muzeí je vstup zdarma. Toto vstupné hradí Londýn výdělkem z hazardu. Na výběr je např. Natural History Museum (přírodovědné), Science Museum (muzeum vědy), Galerie Tate Modern (moderní umění), Národní galerie, Galerie portrétů, TheBritish Museum (historie lidstva), Victoria and Albert Museum (umělecké předměty) nebo muzeum Londýna.

Přesto zbývá samozřejmě spousta památek, kde vstupné zaplatíte – zejména Londýnský Tower, Museum Madame Tussaud´s, Buckinghamský palác, London Eye, podmořský svět a jiné. Ušetřit se dá i na vstupném do některých z těchto památek a atrakcí.

První možností je London pass. Prodává se na 1, 2, 3 a 6 dnů. Během platnosti pasu můžete navštěvovat libovolně všechny památky, na které se jeho platnost vztahuje.

Předem si promyslete, co chcete v Londýně vidět a srovnejte to s nabídkou London pass – na spoustu významných památek se totiž platnost pasu nevztahuje. Máte-li ale zájem navštívit nejvýznamnější londýnské kostely – katedrálu sv. Pavla a Westminsterské opatství, pak doporučuji zakoupit jednodenní pas a tento den podniknout výlet po kostelích. Aby se jednodenní pas vyplatil, naplánujte si na tento den ještě alespoň 1 další památku, na kterou se pas vztahuje.

LondýnDruhou možností, jak ušetřit na vstupném, je akce „2 for 1“ – tedy 2 lístky za cenu jednoho. Je to akce londýnské železnice a je možné ji využít pouze s platnou vlakovou jízdenkou. Tu budete mít zejména ve chvíli, pokud poletíte přes letiště Stansted. Cesta z letiště je nejpohodlnější právě vlakem. Nejlevnější je zakoupení zpáteční jízdenky on-line. Získáte tím jízdenku platnou po celou dobu vašeho pobytu v Londýně.

Druhou (v praxi neověřenou) možností je tzv. Travelcard. Jedná se o sedmidenní jízdenku na MHD. Pokud ji zakoupíte na nádraží v papírové podobě (bez Oyster card), je možné ji použít pro tuto akci. Cena je stejná jako u nabití Oyster card na 7 dnů. POZOR, na jízdence musí být logo železnice (2 šipky!).

K využití slevy „2 for 1“ potřebujete mimo platné vlakové jízdenky i slevový kupon. Ten můžete najít na nádraží ve volně dostupné brožuře s nápisem „2 for 1“. Nicméně my na brožuru narazili až několikátý den, takže doporučuji si kupony vytisknout předem doma.

Jídlo

Ušetřit se dá samozřejmě i na jídle. Restaurace mají často vyvěšený jídelní lístek venku – dívejte se, spousta restaurací v centru je zbytečně drahých. Některé z restaurací mívají akce „all you can eat“. Nečekejte žádný úžasný zážitek, ale možnost se za slušnou cenu najíst dosyta. Některé restaurace poskytují slevu i na London pass, případně u nich platí akce „2 for 1“, obvykle formou levnějšího hlavního jídla zdarma. Pozor, opět pouze se slevovým kuponem.

Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Londýn – praktické tipy:

Londýn – praktické tipy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
LOndýn jsem navštívila tedˇ v září a byla jsem nadšená.Opravdu stojí za návštěvu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě skvělé rady pro cestu do Londýna...uložím si ho
Obrázek uživatelky
profil
Az se budu chystat do Londyna, urcite si znovu prostudujuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkdoporučuji London pass - koupila jsem ho přes net z Česka - v období velikonoc byla i velká sleva, hned jsem s ním zakoupila celodenní lístky na MHD - je tam hodně památek a galerií zdarma, takže se určitě vyplatí - takhle jsem s kámoškou prošmejdila za pár dní celý Londýn. Hotýlek jsme měly na metru, tak to bylo také fajn.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles