8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malostranský hřbitov

28. 04. 2017 | Česká republika

Malostranský hřbitov se nenachází na Malé Straně  jak by se z názvu předpokládalo, ale na Smíchově u hranice Košíř.  Byl založen v době morové epidemie v roce 1680 v tehdy na samotě, mezi smíchovskými a košířskými vinicemi, v blízkosti tehdejšího morového špitálu. Jako hřbitov pro Malou Stranu sloužil v letech 1787 -1884. V roce 1787 se z malostranského hřbitova stalo městské pohřebiště pro celý levý břeh Vltavy  -  Hradčany, Malou Stranu a později Smíchov.  V roce 1884 byl uzavřen.

Počátkem 20. století se s ohledem na rostoucí zástavbu Smíchova a Košíř objevily návrhy na úplné zrušení a zastavění hřbitova. Proti tomu se postavila pražská kulturní veřejnost v čele s Jakubem Arbesem, památkáři a Klubem za Starou Prahu. K zásadní devastaci hřbitova a kapličky došlo rozšířením Plzeňské třídy počátkem padesátých let 20. století. K plošnému poškozování volně stojících plastik docházelo kvůli vandalským útokům i po roce 1989.  Proto byl hřbitov zcela uzavřen.

Od roku 2011 se o záchranu hřbitova aktivně pokouší Sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova. Zásluhou Sdružení byla i možnost jednou do měsíce hřbitov navštívit. Této možnosti jsem v červnu  2013 využila. Hřbitov s pěkným kostelem, s vysokými stromy, s všudypřítomným břečťanem a s mnoha starobylými pomníčky, i když povětšinou rozbitými, na mne zapůsobil velmi magicky. Fotografie z této návštěvy jsem na stránky Chytrá Žena vložila.

Malostranský hřbitovV letech 2015–2016 byl kvůli ochraně před vandaly hřbitov opět zcela uzavřen a probíhalo zajištění cenných náhrobků a celková rekonstrukce hřbitova. Malostranský hřbitov byl znovu zpřístupněn veřejnosti v červnu 2016.  Následně v březnu 2017 jsem hřbitov znovu navštívila, vedla mne zvědavost jak byl celkově zrekonstruován.

Dominantou hřbitova je empírový kostel Nejsvětější Trojice, vybudovaný v letech 1831-1837. Stojí na místě starší původní barokní kaple sv. Rocha z roku 1703 a kaple Nejsvětější Trojice z roku 1715.

Další dominantou hřbitova je monumentální litinový pomník představující klečícího biskupa na hrobce, hraběte Leopolda Thun-Hohensteina. Pomník vytvořil Václav Prachner, jde o o největší litinový náhrobek v České republice a pravděpodobně i ve střední Evropě. 

Zastavení se u Svaté holčičky, u legendami opředeného náhrobku Anny  Degenové, je velmi  působivé.  Plastiku dítěte vytvořil Josef Max.

Malostranský hřbitov patří k unikátním památkám na území České republiky. Jsou zde pohřbeni význační představitelé národního obrození, leží zde generace přátel W. A. Mozarta, význační architekti, sochaři a malíři. Najdete zde mnoho krásných náhrobků, mnoho krásných soch od největších českých sochařů 19. století: několika generací Platzerů, Václava Prachnera, Josefa Malinského, Josefa Maxe a dalších.

Jana Nerudu Malostranský hřbitov údajně inspiroval při psaní sbírky básní Hřbitovní kvítí.

Po rekonstrukci hřbitova jsem objevila opravenou zeď s novými vchody, upravené cestičky, nové lavičky. Z prostranství byl odstraněn porost břečťanu, většina starých rozbitých náhrobků zmizela. Je velmi záslužné, že hřbitov nebyl zrušen, ale naopak nově zrestaurován.  Z mého pohledu ale zmizelo magické kouzlo celého místa. Příští návštěvu plánuji za několik let, až se břečťan opět pěkně rozroste.

HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Malostranský hřbitov:

Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
Malostranský hřbitov
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vážně si svých předků,neničme i to poslední,co po nich zůstalo.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek pro nás mimopražské
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za moc hezký článek. Ano, určitou pietu vůči předkům bychom měli zachovávat a ne stavět na místech starých hřbitovů obchodní centra.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles