8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Manětín - město zázraků

6. 01. 2013 | Cykloturistika

Legendy o rytířích a jejich pokladech jsou zajímavé, ale vydat se po stopách Johanitů je ještě zajímavější. S tímto rytířským řádem jsem se poprvé setkala na výletě v Praze. Procházeli jsme pražská zákoutí, obdivovali památky a průvodce se zmínil o starém příběhu z dob dávno minulých.

Do Čech byli Johanité uvedeni za vlády Vladislava II. v letech 1156-58. Vyšehradský probošt a kancléř Gervasius a jeho synovec Martin věnovali řádu majetek u Juditina mostu na levém břehu Vltavy. Na tomto strategickém místě našli poutníci a nemocní jak duchovní, tak i materiální pomoc. Johanité se starali o všeobecnou osvětu a rozkvět. Jejich působení sahá ovšem mnohem dále za hranice hlavního města. Vydali jsme se za nimi až do západních Čech, nedaleko Plzně do městečka Manětín. První zmínky pocházejí z roku 1169, když tuto osadu král Vladislav II. daroval johanitskému řádu. Z roku 1182 je také první zmínka o zdejším kostele sv. Jana Křtitele, který souvisí s johanitskou svatyní, jež se na tomto místě původně nacházela. Kostel stojí na západním konci náměstí a je obklopený zdí bývalého hřbitova. Vstup do objektu je západní předsíní v uličce mezi kostelem a děkanstvím. Lze se tam dostat jak z náměstí, tak i z ulice podél zámku k Manětínskému potoku.

město ManětínZásluhy o poutní tradici měl farář Václav Alexius Pleschner, který putoval do Itálie, odkud si přivezl symbol štěstí - obrázek Panny Marie Loretánské tištěný stříbrem na látce. O dvanáct let později byl při požáru zničen celý Manětín kromě fary, což se přičítalo zázračnému loretánskému obrazu, který byl umístěn na hlavním oltáři kostela. Další zázrak se připisuje při uchránění města před morovou zkázou. Proto není divu, že stoupala pozornost tímto směrem a postupem doby přibývaly dary ve prospěch řádu. Byli i tací, kteří odevzdávali duchovním institucím celý svůj majetek. Rozšířil se okruh donátorů i na příslušníky panovníkovy družiny, kteří se touto cestou snažili zajistit spásu své duše po skončení její pozemské pouti.

Řád Johanitů má dlouhou historii, která se odráží v místních památkách a jistě stojí za pozornost. Od zmíněného velkého požáru letos uplynulo již 300 let, ale připomenutí historie jakoby nás přeneslo v čase zpět. Tento krásný gotický kostel prodělal rozsáhlou přestavbu, díky které získala věž typickou barokní báň se zvonicí. Zvláštností je množství a kvalita barokních soch pocházejících ze 17.-18. století. Pozdně barokní měšťanské domy na náměstí a podél hlavní silnice dotvářejí působivou atmosféru tohoto jedinečného města.

V současnosti má kostel také svojí zajímavost, nepatří do sféry umění, ale spíše citové. Pravidelným návštěvníkem bohoslužeb je krásný a mazlivý kocour, který dříve bydlel na faře. Budova je ale nyní v havarijním stavu, a proto byla uzavřena. Kocour však zůstal věrný a snaží se pokaždé dostat do kostela. Při bohoslužbách se chová důstojně a nikoho neruší.

Z kostela jsme pokračovali příjemnou procházkou do místního parku, kde protéká Manětínský potok a po krátkém zastavení jsme se vydali na pořádný výšlap na Chlumskou horu, kde je k vidění mnoho vzácných rostlin a jeden unikát - manětínský jeřáb. Tento vzácný strom se vyskytuje pouze tady, nikde jinde neroste. Hora je zbytkem třetihorního lávového příkrovu, který vznikl při sopečné činnosti asi před 35 miliony let. Členitý terén s různě orientovanými svahy a vhodné klima tvoří ideální podmínky pro vzácné druhy živočichů a rostlin.

Přírodní park tvoří rozsáhlý komplex borových a smrkových lesů na písčitých půdách s několika osadami a samotami. Vracíme se zpět do údolí, ti co jeli na kole míří k cyklobusu a pokračují do Plzně. My se ještě zdržíme a přespíme ve starém mlýně. Brzy ráno se vracíme domů, a čeká nás dlouhá cesta. V košíku vezeme čerstvě upečený chléb a med jako milou pozornost na zdejší kraj. Je tady krásně a rádi se sem vrátíme.

Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Manětín - město zázraků:

Manětín - město zázraků
Manětín - město zázraků
Manětín - město zázraků
Manětín - město zázraků
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, milé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, v Manětíně se vdávala sestra
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký a poučný článek,Manětín je moc krásné město,když máme cestu přes Manětín,vždy se tam rádi zastavíme.Dávám 10 bodíků.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji Vám za milé komentáře Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles