Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máta peprná - větrnná bylina

16. 06. 2010 | Zahrádka

Svazky máty se našly již ve starých egyptských hrobech z r. 1200 až 600 před n.l. v Karnaku.

Latinský název této bohulibé bylinky je mentha piperita.

Lidově ji nazýváme různě, např. větrná bylina, fefrmincka, větrové koření, balšám, bylina Matky Boží, máta pepřová, koření fefrmincové, máta římská, minta, máta zahradní,  peprnej balšám…

Jedná se o rychle rostoucí, mrazuvzdornou a odolnou bylinku s dřevnatým oddenkem, která dorůstá 30 až 50 centimetrů. Jedná se o křížence máty vodní a klasnaté. Patří mezi nejznámější bylinky a pěstuje se téměř po celém světě. Máta peprná byla zřejmě zkřížena v západní Evropě, odkud se rozšířila do mírných klimatických pásem celého světa. U nás v Česku je možné ji pěstovat na zahrádkách nebo v květináčích či truhlících za oknem. Vyžaduje chráněné a slunné stanoviště, daří se jí v nevápnitých, humózních půdách. Potřebuje pravidelnou zálivku, je citlivá na sucho.

Květy mají světle nachovou barvu a listy zelenou s tmavohnědým nádechem. Plody tato bylinka nevytváří, množí se zejména dělením trsů.

V léčitelství má tato bylinka širokého využití. Zejména jako součást čajových směsí.

Máta pomáhá při všech druzích žaludečních potíží, uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční nevolnost, zastavuje zvracení, léčí koliku, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučníkových kamenech nebo potížích se žlučníkem jako takovým, celkově zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu, utlumuje bolesti hlavy a migrénu, příznivě také působí při léčbě horních cest dýchacích, snižuje krevní tlak. Uvádí se také, že má mírné afrodiziakální účinky. Třísloviny, které máta obsahuje, dodávají také proti průjmový účinek.

Při žaludečních potížích zaviněných nesprávnou dietou, při nechutenství, střevní kolice, nadýmání a žlučníkových potížích se doporučuje zápar připravený ze dvou čajových lžiček (asi 4,5 g) řezané byliny a 1 litru vody. Pije se neslazený ve třech dávkách během dne.

Proti nadýmání je dobré pít směs máty s plody anýzu, fenyklu a kmínu ve stejném poměru. Polévková lžíce směsi se nechá přejít varem v 1 l vody a odvar se pije v malých dávkách během dne. Odvar se používá též jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek zevně ke koupelím při revmatismu a kožních vyrážkách.

Ve směsích s lipovým čajem preventivně posiluje organismus, v kombinaci se saturejkou pomáhá při impotenci a frigiditě, a smíchaná s rozmarýnem zlepšuje tělesnou a duševní kondici.

Zevně se máta používá například k léčbě ekzémů, při kopřivkách, vyrážkách, svědění kůže a jiných kožních onemocněních.

Formou inhalace pomáhá při zánětech hrtanu, zahlenění, katarech horních cest dýchacích, při zánětu průdušek i při rýmě.

Mátový olej pomůže, pokud jím budeme potírat pohmožděniny a místa postižená revmatismem.

Můžeme z ní připravit také účinné kloktadlo, které pomáhá při bolestech zubů, zánětu dásní a zápachu z úst.

Koupelí v mátovém odvaru je možné si ulevit při svalových křečích, je účinná pro posílení nervů a osvěžení pleti.

Významnou složkou, kterou máta obsahuje je mentol, který se používá jako složka masážních přípravků, zubních past, ale i žvýkaček a bonbonů.

Máta se také používá v kuchyni: čerstvými, mladými lístky máty můžeme ozdobit koktejly, dezerty a jiné pokrmy.

Sbíráme nať a stonek, nejpozději na počátku květu, a to v období června a července, nejlépe v poledních hodinách za slunného počasí. Sušíme ihned po sběru v tenkých vrstvách na stinných a dobře větraných místech, při teplotě ideálně 20 až 30°C, aby nedocházelo ke ztrátám silice.

Máta se používá i do velmi oblíbeného nápoje Mojito, který se dobře pije nejen v letních měsících.

 

zemcakovaa – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
táta jí má na zahradě taky pořádnej kus......to by bylo mochita Smajlíkobčas utrhnu a dám si čajík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu je mrazuvzdorná a velice odolná, máme ji na zahrádce co pamatuju jako dítě ..a je tam furt, snažíme se ji spíš likvidovat - je jí moc..je fakt, že krásně voní Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
letos miasi po 5 letech vymrzla,mám ji ráda,dělám si čaj s jinými bylinkami/medunkou,mateřídouškou/a loni mi nezbyla na usušení
Obrázek uživatelky
profil
Taky ráda používám mátu, čerstvou i sušenou.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos ji máme poprvé a tak jse zvědavá zda přežije zimu.Jinak je ale moc dobrá.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles