8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Medu bude v Česku dostatek, zdraží pod úroveň inflace

29. 06. 2022 | Finance
Čeští včelaři loni vyprodukovali o více než tisíc tun medu více než v roce 2020. Oproti průměru za posledních pět let šlo přesto o 37% pokles. Loňský výsledek, 6 086 tun medu, byl druhý nejhorší za třináct let a třetí nejhorší za dvě dekády. Množství medu omezuje kromě dlouhodobě podprůměrné sklizně také výpadek dodávek z Ukrajiny. Přesto zástupce největšího tuzemského producenta tvrdí, že medu bude na českém trhu dostatek.


Válka na Ukrajině ovlivňuje množství medu v EU i Česku


Protože česká snůška medu dlouhodobě nepokryje tuzemskou poptávku, berou jej producenti i z dalších zemí, včetně těch mimo EU. Na množství medu v Unii má proto dopad také válka na Ukrajině. Státy EU včetně Česka odtud ročně vykupují na 50 tisíc tun této komodity. Zpracovatelé medu proto s obavami vyhlíželi konec dubna letošního roku, kdy se o rozhodovalo o množství plochy oseté slunečnicemi, ze kterých tamní včely med tvoří.

Válka na Ukrajině sice zvedla cenu medu, ale souběžně se všeobecným zdražování a rostoucí inflací klesne i odbyt medu. EU také zrušila clo na ukrajinské produkty, nárůst cen proto bude mírnější, odhaduji ho kolem 10 % oproti současným cenám.


Většina medů v obchodech je květová, lesní med je vzácnost


Nižší výnosy v Česku a nutnost dovážet medy i ze zahraničí ovlivňují druhovou skladbu produktů v obchodech. Většinou jsou v nich k dostání květové medy, naopak lesní, neboli medovicový med, je vzácností. Tento druh se na celkové produkci podílí jen jednou desetinou. „Ačkoli je podíl jednotlivých medů na trhu proměnlivý z roku na rok, dlouhodobě se poměr ustálil na přibližně 90 % květového medu a 10 % medu medovicového, neboli lesního. Ten přitom ještě před 30 lety tvořil exportní komoditu, nejčastěji to byl smrkový medovicový med. Dnes je český med převážně řepkový. Kvalita medovicového medu je přitom nesporná. Má kořenenou, kouřovou příchuť, doprovázenou lahodnou sladovou chutí. Díky sníženému obsahu glukózy také krystalizuje za velmi dlouhou dobu,“ vysvětluje odborník.

Včelstva jsou ohrožována viry a parazity, letos je jejich kondice dobrá


Vliv na snůšku medu má také zdravotní stav včelstev. Ta jsou ohrožována roztoči i viry a přesnou kondici nelze tedy zcela predikovat. „Včelstva jsou každoročně ohrožována roztočem kleštíka včelího. Ten působí v proměnlivých cyklech, takže absolutní zdraví včelstev není zaručeno téměř nikdy. Tento cizopasník se živí tukovým tělesem včely, infikuje její plody a zároveň přenáší nejzávažnější viry, mezi něž patří varoáza a virus deformovaných včelích křídel,“ říká veterinář.

Zdravotní stav včelstev je podle dosavadních údajů výborný a úhynů je nahlášeno minimum. Dobá kondice včel znamená, že se budou podílet na kvalitní snůšce do konce srpna. Navíc bylo na většině Česka příznivé počasí pro kvetoucí řepku, proto odhadujeme, že letošní rok bude na snůšku medu bohatší než loňský. Kvůli stavu našich lesů ale nelze očekávat výrazný nárůst lesního medu.

Zdroj, foto: Medokomerc




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !