8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den

27. 07. 2012 | Česká republika
Dnes si vyšlápnem na městskou věž, na kterou koukáme přímo z postele. Její výška po vrchol kříže je 75 metrů. Ochoz se nachází ve výšce 35 metrů. Hodinové ciferníky jsou se svým průměrem 712 cm jedněmi z největších v Evropě.

Tato věž přiléhá ke kostelu sv. Martina. Máme štěstí, kostel je otevřen - nějaký sbor tam nacvičuje náboženské písně. Kostel byl založen kolem poloviny 13. století opatem Martinem. Vyrážíme na věž - čeká nás 165 schodů, ale výhled stoji za to.
Ve čtvrtém poschodí je umístěna zvonice a v v ní tři zvony - 1558 a 1581. Třetí, pojmenovaný Svatopluk - jeho původním účelem bylo vyzvánět jinověrcům. Byt, umístěný na věži v úrovni ochozu obýval hlásný, později nazývaný věžník. Vdova po posledním věžníkovi bydlela na věži až do roku 1956. Měli tu i kozu.  U schodů věže býval vždy kbelík a návštěva, která šla nahoru, ho vždy přinesla plný vody - aby ve věži měli vody dostatek. No nevím...
Město TřebíčPokochaly jsme se výhledy a vyrážíme dál. Jdeme přes Gorazdovo náměstí k místnímu hřbitovu (tam nás vede Smrtelná ulice - takový název jsem ještě nikde neviděla) a chceme si prohlédnout kostel Nejsvětější trojice - bohužel je zavřený.
Hned vedle vidíme zlatou báni pravoslavného kostela. Jdeme k němu, ale ten je také zavřený - nicméně se objevuje pán, který se nám představí jako farář a zve nás dále. Je to rodák z Ukrajiny, který už je v Česku 15 let. Kostel je zasvěcen sv. Ludmile a sv. Václavovi - tak to mi teda hlava nebere. Spíše bych čekala nějakého patriarchy, ale to je tím, že se ve víře vůbec nevyznám. Chrlíme otázky na faráře a on nám ochotně vše vysvětluje.
 I pravoslavná víra uznává Ludmilu a Václava - vždy byli první z křesťanů. Nefotím - připadá mi to neuctivé k tomuto svatostánku. Jedná se o nejmladší třebíčský kostel postavený v letech 1939 - 1940. Jeho báň je pokryta zlatou folií. V přízemí se nachází byt faráře. Přilehlé Gorazdovo náměstí je na paměť prvního biskupa české pravoslavné církve, kterého nacisté popravili za napomáhání čs. parašutistům po atentátu na říšského protektora R. Heydricha.

Odpoledne míříme do Baziliky sv. Prokopa - vyrostla v době, kdy se ve Francii začaly stavět první gotické katedrály, v jižním Německu chrámy podobné antickým stavbám - kolem roku 1220. Nejkrásnější je portál a střední okno v hlavní apsidě, které se podobá rozetě v Chartres u Paříže. Bazilika je prolnutí evropských vlivů románského a gotického slohu. V 15. století byl v Bazilice zřízen pivovar, později konírna, zámecká kuchyně a prádelna. Ještě dnes je tu vidět okénko, kudy se valily sudy s pivem. V kryptě se natáčel film Markéta Lazarová.

Je vedro - odcházíme do bazénu a ještě předtím na zmrzku do cukrárny.
Zítra odjíždíme. Až budete cestovat po českých, moravských luzích a hájích, určitě Třebíč navštivte - už kvůli tomu, že Židovský hřbitov a Bazilika jsou zařazeny mezi památky UNESCO od roku 2003.

Autor: Hanaj
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den:

Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den
Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den
Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den
Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den
Město Třebíč má také co nabídnout - druhý den
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
už jsem se byla v Třebíči kouknoutSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Třebíči se mi líbil hlavně židovský hřibov ,od něho je velmi hezká vycházka k bazilice a kolem řeky
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Aj druhý článok ma zaujal. O Smrtelnej ulici som ešte nikdy nepočula.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles