8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Město Třebíč má také co nabídnout - první den

26. 07. 2012 | Česká republika
Ač jsem žila do svých 19 let asi 30 km od Třebíče, vždy jsem tam byla jen na skok a pořád jsem si říkala, tam se jednou podívám aspoň na víkend a všechno to tam pořádně prošmejdím.

Pak mě nakopla Toulavá kamera - na slevovém portálu jsem našla tři báječné dny přímo v hotelu, přemluvila kamarádku a jelo se...
Dopředu jsem zamluvila prohlídku Židovského města a hřbitova s průvodcem - bez průvodce by to nebylo to pravé ořechové. Hotel je situován na náměstí a balkon jsme měly přímo proti malovanému domku - nádhera.
Odhodily jsme zavazadla a vydaly se do Židovského města - cca 3 minuty. U Zadní Synagogy nás již čekala průvodkyně. První Židé se objevili v Třebíči již ve 13. století. Dnes má Židovská obec 123 dochovaných staveb - mezi něž patří např. 2 synagogy, Židovská radnice, Dům rabína, chudobinec, nemocnice, škola.

Město TřebíčProhlídku jsme začaly v Zadní synagoze, která byla postavena kolem roku 1669 - po roce 1945 byla používána jako sklad zeleniny a ovoce (takhle dopadly mnohé památky u nás - jako sklady). V letech 1989 - 1979 byla rekonstruována a zpřístupněna veřejnosti.

Dům Seligmana Bauera

- postaven v roce 1798 - je zde expozice bydlení židovské rodiny. Zde se dozvídám rozdíl mezi svícny menora (sedmiramenný) a chanukia (devítiramenný), ale to je na delší vyprávění. Víte, co je to drejdl? Káča - dětská hra, se kterou jsme si jako malí hráli. V přízemí domu se nachází hokynářství, v patře pak kuchyně a ložnice. Zde jsou připraveny kufry na cestování. Židé byli vždy připraveni odcestovat.

Mikve - židovská rituální lázeň

Je tvořena nádrží s přírodní vodou a slouží k rituálnímu očištění osob nebo předmětů - pojme nejméně 762 litrů vody. V současné době mikve slouží pro očistu ženy po menstruaci, porodu. Muži chodí do mikve zpravidla pouze před svátky za účelem duchovní přípravy. Rozšířený je také zvyk chodit do mikve před začátkem šabatu.

Nakonec vyrážíme pěkně do kopce na Židovský hřbitov - zmínka již od roku 1636. Procházíme hřbitovem a přemýšlím o osudech lidí, kteří tu leží. Pak ještě navštívíme jednu keramičku, která má v baráčku 300 let starou studni.

Odcházíme ze Židovského města plné dojmů. Je velké vedro, tak rychle do plavek a do hotelu, kde je bazén se slanou vodou.


Autor: Hanaj
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Město Třebíč má také co nabídnout - první den:

Město Třebíč má také co nabídnout - první den
Město Třebíč má také co nabídnout - první den
Město Třebíč má také co nabídnout - první den
Město Třebíč má také co nabídnout - první den
Město Třebíč má také co nabídnout - první den
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem se byla v Třebíči podívat.Je to opravdu krásné městoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Keďže som v Třebíči nikdy nebola, vďaka aspoň za "vitruálnu" prehliadku tohto mesta a teším sa na pokračovanie.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík díky a hlavně Fanypol - Ty jsi mě navedla na psaní článků a poradila jak...... sluníčkový denSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles