Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miminko v pětatřiceti: půjde to vůbec?

23. 04. 2009 | Těhotenství
Cestování, kariéra, koníčky… Je toho moc, co člověk chce stihnout jako bezdětný. Může se ale lehce stát, že v době, kdy dítě chce, už žádné mít třeba ani nemůže. Lze si vůbec početí naplánovat? Nebo je to s přibývajícím věkem stále riskantnější záležitost?

Podle statistik je průměrný věk prvorodiček stále vyšší. V České republice je to 27. rok a rodiček nad 35 let je kolem 10 %. Ženy se v dnešní době mnohem více soustředí na svoji kariéru, zařizují si bydlení, budují si sociální postavení, cestují. Těhotenství a rodinu potom zákonitě odsouvají na pozdější dobu. Tento trend je pochopitelný, i přesto si ale řada žen klade otázku, zda i v pozdějším věku bude otěhotnění možné.

Maminka, nebo babička?

I čtyřicetiletá žena může samozřejmě porodit zdravé miminko. Se stoupajícím věkem je ale tato šance logicky stále menší. Důvodem je stále nižší počet menstruačních cyklů, během kterých dochází k ovulaci. Vajíčka snižují svůj počet i životnost, spermie k nim nemohou proniknout, děloha stárne, děložní čípek bývá mnohdy změněn prodělanými záněty.

Ze statistik mimo jiné vyplývá, že těhotné ženy starší 35 let podstupují více vyšetření, do porodu je více zasahováno a častěji také končí císařským řezem. Důvody k němu jsou totiž u těchto žen posuzovány méně přísně.

 Genetická výbava pod drobnohledem

V naší republice jsou všechny těhotné ženy ve věku nad 35 let vyšetřovány genetikem, který jim po pohovoru doporučí nejvhodnější postup. Typicky se jedná o odběr krve, plodové vody nebo podrobné ultrazvukové vyšetření. Tato vyšetření ani pohovor v genetické poradně nejsou povinné, nastávající maminka je může formou tzv. reverzu odmítnout.

Těhotenství je pro starší ženu větší zátěž

Obava z vyššího věku rodiček pramení především ze zátěže, kterou těhotenství pro starší organismus představuje. Roste riziko vrozených vývojových vad u dítěte a obecně známý je i vyšší výskyt chromozomálních vad, jako například Downova syndromu. Stoupá také výskyt chorob, jako jsou cukrovka, křečové žíly, vysoký krevní tlak. Proto je lékaři preferován odběr plodové vody. Jeho výsledek pak dává ženám možnost rozhodnout se, zda miminko donosí, nebo zvolí případnou interrupci.

ZDROJ: Ženská neplodnost.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dceru jsem pordila v 21-ti leech a syna ve 35-ti u obou vše ok
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem si deti uzivala... prvni dite ve 20, druhe v 27 a treti v 37letech a mame z nich velikou radost
Obrázek uživatelky
profil
Své 1. ve dítě jsem měla v 19 letech, 2.dítě ve 32 letech a 3. ve 43 letech. Sice to jsou nebo byli všichni vlastně jedináčci (už jsou dospělí) ale bylo to fajn. Žádné problémy, jsou zdraví a chytří. Každé dítě jsem si aspoň užila ten nejkrásnější věk, kdy jsou malí. Je to fajn, člověk aspoň duševně omládne. DoporučujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
své 1. dítě jsem měla v 34 a 2. v 36 letech, předtím to nešlo, jsou oba zdraví a oba mají VŠ, také jsem měla strach, ale měla jsem perfektního lékaře, který mě uklidnil
Obrázek uživatelky
profil
Není to zase tak vyoký věk, ale genetické vyšetření bych doporučivala v každém případě i když v příoadě špatného výsledku bych se asi velmi těžce rozhodovala, to nezávidím žádné ženě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles