Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poloha koncem pánevním

15. 03. 2012 | Těhotenství
Blíží se termín vašeho porodu a vy víte, že vaše děťátko nemá stále tu správnou polohu hlavičkou dolů? Nezoufejte, ještě pořád existuje možnost, že se včas otočí. A pokud ne, přijde na svět zadečkem napřed, nebo pomocí císařského řezu.

Mezi 32. a 36. týdnem těhotenství zaujímá většina dětí v děloze stabilní polohu, která se obvykle nemění až do porodu. Pokud se dítě samo včas neotočí, může se lékař pokusit o zevní obrat děťátka. Jedná se o obrácení dítěte pod ultrazvukovou kontrolou rukama přes břišní stěnu matky. Během zákroku je stav děťátka stále sledován, aby nedošlo ke stlačení pupeční šňůry nebo k poškození placenty. Tento postup se provádí dříve než začnou porodní bolesti, pokud je děloha relativně uvolněná.

Přirozeně nebo císařem?

Až do začátku druhé doby porodní probíhá porod koncem pánevním zpravidla stejně jako porod hlavičkou. Nicméně mnohem častěji než u polohy hlavičkou nastává během první doby porodní situace, kdy je potřeba porod ukončit císařským řezem. Na základě studií z posledních let je dnes doporučeným postupem u prvorodiček s plodem koncem pánevním císařský řez v době termínu porodu mezi 38. - 40. týdnem těhotenství, ještě před zahájením děložní činnosti.

V případě, že se lékař spolu s Vámi rozhodne pro spontánní vedení porodu při poloze koncem pánevním, musíte splňovat vy i Vaše děťátko následující bezpečnostní kritéria :

- poloha dítěte je koncem pánevním úplným ( naléhá hýžděmi a nožičkami )

- dítě je dost malé, aby byl jeho průchod nekomplikovaný ( má méně než 3500 g) není zase však tak malé, aby byl porod riskantní (méně než 2500 )

- nebylo zjištěno vcestné lůžko nebo vyhřeznutí pupeční šňůry

- matka je připravena a schopna během porodu dokonale spolupracovat, nemá zdravotní problémy, rozměry její pánve jsou normální a nemá zatíženou anamnézu

- na začátku první doby sestoupila příslušná část do pánve

- vše je připraveno na okamžitý operační porod, pokud by byl náhle nezbytný.

Při spontánním porodu koncem pánevním se při prořezávání hýždí plodu provádí v lokálním znecitlivění nástřih hráze, poté se nejprve porodí hýždě s nožičkami plodu a dolní částí trupu a pak ještě během téže kontrakce, nebo té následující, se porodí ramínka a hlavička plodu. V případě, že po porodu trupu děťátka nedochází ke spontánnímu porodu ramínek a hlavičky plodu, je potřeba je porodit s manuální dopomocí či za pomoci kleští. Císařský řez již v tuto chvíli není technicky možné provést.


speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !