8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pláč u dětí a miminek

30. 03. 2012 | Vývoj
Všechny malé děti někdy během dne pláčou. Pláč je jediný způsob u miminka, jak projevit své potřeby. Často ke skončení pláče stačí, když dítě zvednete a rozptýlíte je. Někdy dítě vyžaduje jenom vaši společnost a přestane plakat. Zkuste věnovat svému dítěti tolik pozornosti, kolik můžete. Dětem se daří lépe, když okamžitě odpovíte na jejich pláč.

Žádné dítě nepláče v jednom kuse, ale některé děti pláčou více než jiné. Proto je důležité zjistit, proč dítě pláče a zastavit ho. Děti pláčou z nejrůznějších důvodů. Někdy pláč doprovází různé nepříjemnosti nebo zdravotní problémy.

Co všechno může způsobit pláč u miminek?

Když má dítě hlad, začne naléhavě plakat. Když pláče dál, možná nemá dost, tak krmte dál. Dítě pláče, když má žízeň. Také když je velké horko, dejte dítěti napít. Pokud je dítě hodně oblečeno v teplém počasí nebo přetopené místnosti, ztrácí mnoho tekutin a pláče. Pláčem dítě reaguje na teplo i chlad. Pláč u dětí a miminekDítě se cítí samo. Potřebuje vaši společnost. Snaží se vás ovládat. Dítě se naučilo, že pláč má svůj účinek. Dále je to nepohodlí. Mokré pleny, nebo pokakané plenky jsou nepříjemné. Je čas dítě přebalit do čistého. Některé děti strašně rády sají mléko z prsu. Když je dítko nakrmené, nejlepším řešením je dudlík. Dítě se právě probudilo. Děti často pláčou, když se probudí. Přestanou, když je zvednete a na chvíli pochováte. Na některá miminka dobře působí kolébání v postýlce nebo kolébce.

Pláč dítěte může být způsobený zdravotními potížemi

Například bolení ucha. V prvním roce života bývají časté. Když je dítě nachlazené a má teplotu. Je čas navštívit lékaře. Bolesti bříška způsobené kolikou dovedou miminko pořádně potrápit, to se projevuje pláčem.  Dítě často říhá, kručí mu v žaludku nebo má větry. Jeho bříško je tvrdé a nafouklé.  Pokud dítě kojíte, prozkoumejte složení své stravy, abyste zjistila, jestli nějaké potraviny potíže nezhoršují. Koliky omezíte, když se budete vyhýbat jídlům, která nadýmají. Vypustit z jídelníčku všechny potraviny, co nadýmají: zelí, růžičkovou kapustu, cibuli, kedlubny, luštěniny a  čerstvé pečivo. Vynechat nekysané mléčné výrobky, které zahleňují organismus a u dětí mohou vyvolávat koliky, mléko, tvaroh, sýr, ale raději zařadit do jídelníčku kefír, jogurt a kysanou smetanu. Při větrech a nadýmání působí kojencům úlevu běžně předepisované léky pro kojence. Také pomáhá čajíček z fenyklu. Dítě můžete ukonejšit houpáním v kolébce a v kočárku, také pochováním a dudlíkem. Příjemná hudba dětem také pomáhá. Stejně jako procházky na čerstvém vzduchu.

Uklidňování plačícího dítěte

Lehněte si na postel, podložte se polštářem. Položte miminko na hrudník a jemně ho poplácávejte po zádíčkách. Uvolníte se oba. Také můžete vyzkoušet kontakt tělo na tělo tak, že si rozepnete košili a položíte obličej dítěte na svůj hrudník. Posloucháním úderů srdce se vaše dítě uklidní. Držte dítě ve vzpřímené poloze proti svému rameni a jemně třete jeho záda. Položte si na rameno plenku, abyste se ochránili před odříhnutím. Projděte se a tiše zpívejte nebo mluvte na své dítě. Noste dítě v nosiči, nebo košíku. V nosiči je dítko blízko vás a tak se cítí bezpečně. Používejte dudlík a různé hračky, které upevníte přes postýlku, aby se dítko mohlo na ně koukat. Uklidněte pohybem. Dejte dítě do kolébky, jemně s ním kolébejte nebo s ním pohybujete dopředu a dozadu. Někdy může plačící dítě přivést rodiče k zoufalství. Proto využijte možnosti, když vám prarodiče, příbuzní či známí nabízejí pomocnou ruku. Určitě takovou pomoc oceníte a budete se cítit lépe.


marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a poučný článek SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkně napsaný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek..myslím si,že pak každá maminka pozná,proč jeho miminko pláčeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané užitečné rady Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles