Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Z kočárku do šátku II. – seriál o nošení dětí

20. 08. 2007 | Vývoj

Nyní se budeme věnovat nošení úplně těch nejmenších tedy novorozenců. Miminka přicházejí na svět nepřipravená a nejsou schopná samostatné existence. Jsou na nás prakticky závislá. Rodí se jako malinkaté štěstíčko a my je rády pozorujeme, chceme jim v těch prvních dnech tolik pomoci, milujeme je a jsme závislé na nich stejně jako oni na nás.


Bojíme se je pomalu vzít do rukou, jsou tak křehká a zdají se být zranitelná, okolí je pro miminka obrovské, v tuto chvíli zatím existuje pouze několik věcí, které si přejí pro pocit pohodlnosti. Čistá plínka, mlíčko, spánek a také teplo. Plínku novorozencům přebalujeme, mlíčko jim dáváme z prsu nebo z lahvičky, spánek si vyberou kdykoliv potřebují a v teplíčku jsou zabalení v peřinkách, zavinovačkách. Nejspokojenější však budou v teple matčina těla když se budou moci hřát na jejích prsou, kde slyší tlukot srdce, cítí matčinu vůni, slyší její hlas, její dech, vnímají tělem každý její pohyb. Pro nás jako matky je však obtížné jim stále být nablízku, potřebujeme někam odběhnout, něco udělat, vyřídit, podat, zavolat atp. a v tomto případě musíme svoje miminko odložit do postýlky.


Šátky na nošení miminek

Každá z nás si dovede představit, jak je nepříjemné, když nám někdo přetrhne spánek v teplíčku a odloží nás do chladné postýlky. Avšak jaké by to bylo, kdybychom měli miminko uvázané v šátku? Můžeme ihned vyběhnout ven k pošťákovi, okamžitě vzít zvonící telefon, také vyndat to prádlo z pračky a pověsit, vyluxovat když má přijít tchýně, zastlat. A co teprve máme-li již druhé dítko doma, to je nám šátek jenom k dispozici, jelikož v něm mladšího sourozence můžeme i nakojit, uspat, utěšit, pomazlit aniž by starší žárlil a byl ochuzen o naše pusinky a doteky. Také přechod z domu do školky je ideální pro šátek, starší chodí sám a novorozenec se nese v šátku i když je venku -20C. V tuto chvíli žádný chlad nepocítí, stále je v teplíčku.


A to jsme narazili na téma oblékání dítěte do šátku. V zimě se nemusí tolik oblékat jako bychom museli v případě, že miminko pojede v kočárku. V kočárku se totiž nehýbe a je proto pro něj těžší se zahřát samo. V šátku na našem těle se zahřívá o nás a tudíž zde vznikají jakási kamínka, která zahřívají nejen nás, ale hlavně naše dítě.


Šátky na nošení miminek

Musíme rozlišit dva způsoby nošení v zimě a to je na bundě a pod bundou. Máme-li velkou bundu třeba po taťkovi nebo speciální pončo pro nošení dětí v šátku, stačí obléci miminko opravdu jenom nalehko. Nezapomeňte: dítě se nesmí nikdy přehřát! Je jednoduší něco doobléci než opačně. Stačí overalem nebo tričko s dlouhým rukávem a tepláčky, punčocháčky. Na hlavu čapku a na nohy teplé ponožky, botičky a na ručičky teplé rukavičky. Pohmatem pod krčkem miminka zjistíme jeho teplotu, jestliže se nám zdá studené, dooblékneme nebo zapneme bundu, jestliže je teplé, rozepneme bundu, poodhrneme šátek. Šátek miminko také hřeje, tudíž se nemusíte žádného prochladnutí bát, v každém případě však dejte na svoji intuici.


Nošení na bundě je jistě pohodlnější a lákavější, miminko však musíme také více obléci, jelikož je odhalenější a tolik se navzájem nehřejete. Při nošení na bundě se musíte držet pravidla, které nedovoluje nosit dítě ven v mraze větším jak -5C. Zjistěte, který způsob Vám vyhovuje nejvíce, vždyť nosit je tak krásné.


Vázání novorozence do šátku je velmi jednoduché, stačí dodržovat několik zásadních bodů, typů a rad, které se musejí dodržovat pro správné nošení, správnou polohu miminka a jeho zdravý fyzický a psychický růst a rozvoj.


Šátky na nošení miminek

Pro nošení těch nejmenších jsou určeny úvazy kolébka. Je jich několik druhů, ale nejzajímavější a také nejpoužívanější je především kolébka v kříži s kapsou. Možná se Vám na začátku bude zdát obtížná, ale stačí si ji nacvičit nejdříve na plyšákovi, panence a až poté můžete vložit miminko. Také je dobré se při vázání koukat na sebe do zrcadla, to Vám ulehčí mnohé tápání, zda-li máte šátek správně, není přetočený, je pevně dotažený, miminko je dostatečně vysoko atp.


Dalším pravidlem je správná poloha miminka v šátku. Dejte ho dostatečně vysoko, aby Vám a jemu také to bylo maximálně pohodlné. Při špatné poloze bude miminko nepříjemné, nevrlé, bude se kroutit, plakat. Dbejte na to, aby nebylo stísněné, ale zároveň musí být úvaz pevně dotažený a podpírat zádíčka dítěte.


Miminko v tuto chvíli ještě nedrží hlavičku, tudíž jej vkládejte do úvazu s maximální opatrností, hlavička nesmí nikdy klinknout, tím by se akorát dítě předráždilo a vy byste určitě byla z prvního vázání nepříjemně zhrzená.


Šátky na nošení miminek

Vkládejte a vázejte miminko když je spokojené a nic jej netrápí. Vyhnete se tak dalším nepříjemným situacím a stresu, že miminko pláče a vy nejspíše děláte něco špatně. Zkuste vázat až když je miminko po jídle, přebalené, příjemně unavené, uvidíte jak Vám v šátku krásně usne. Miminko polohujte do klubíčka, hlavička dítěte by měla ležet na prsu, ručičky volně na bříšku. Můžete dítě dávat buď jeho bříško na Vaše břicho nebo bokem na Vaše břicho. Uvidíte, hned si najdete ten správný způsob. Nožičky miminka jsou skrčené, až později je natahují, nesnažte se mu je natahovat násilím a již vůbec nikdy miminko nevkládejte násilím.


Také je dobré upozornit, že některé děti nemají kolébky v lásce a za žádnou cenu je do nich neuvážete. Zdá se to zvláštní, ale má to svá opodstatnění. Jedná se o děti se špatně vyvinutou, nebo nedovyvinutou a stále rostoucí záklopkou na žaludku. V případě vložení dítěte do kolébky miminka tlačí bříško, začnou se vrtět, někdy i blinkají. Jedná se o špatný reflux, kdy dítě v této poloze skutečně nevydrží a to ani když v šátku není.


Přejeme Vám pěkné vázání, jistě se rychle naučíte svůj nový šátek používat. Řiďte se radami prodejce šátku a postupujte při vázání dle jejich informací. Na stránkách www.medley.cz naleznete některé typy základních kolébek.


Čtěte také I. díl seriálu:
Z kočárku do šátku I. – seriál o nošení dětí


Zdroj: www.medley.cz

Hana Houbičková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
deticek..vyjimecne-.ale ne na dlouho..........
Obrázek uživatelky
profil
Moje maličká je hodně uplakané miminečko, ale v šátku se ji nadevše líbí, když v něm pláče tak jen chvilinku a brzy ji to přejde, taky mi takhle dokáže během dne vkuse spinkat i 2 hodiny, což v postýlce ani kočárku nikdy nevydrží(max 40minut).
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles