8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Místo kompromisu křik, pláč a výhrůžky? I hádka je umění, naučte se ho

15. 03. 2014 | Vztahy
Na konflikt dříve či později narazíme v  každém vztahu. Je totiž vyloučené, abychom se s druhým shodli na všem. Hádka je často nutný prostředek k tomu, abychom problém posunuli nebo vyřešili. Musíte však znát jistá pravidla, aby se neproměnila ve zničující bitvu. Jak si vzít z hádky co nejvíce prospěšného a zajistit, aby byla konstruktivní, poradí odbornice na vztahy Martina Horáková.

Každý máme svůj pohled na svět nebo své názory. Máme různé povahy a prožíváme den jinak, od čehož se také odvíjí naše nálada a momentální rozpoložení. Občas stačí málo a chytneme se s partnerem i kvůli nevyneseným odpadkům. Výměnou názorů můžeme pročistit vzduch nebo situaci více zhoršit.  Jak to tedy správně zvládnout?

1.    Bez afektu a s rozvahou

Objeví-li se rozdílnost názorů a ocitneme se v situaci, kdy jsme rozpálení do běla a máme potřebu se okamžitě pustit do hádky, je nejdříve potřeba se uklidnit. Partnerské vztahy by měly fungovat na principu hledání rovnováhy mezi názory a stanovisky. Lehká hádka může paradoxně k této stabilitě napomoci. K tomu je zapotřebí argumentovat s rozmyslem a v klidu. Zapomeňte tedy na hysterické výkřiky nebo silná slova, kterých byste pak litovala. Pro obě strany je lepší nejednat v afektu.

Místo kompromisu křik, pláč a výhrůžky? I hádka je umění, naučte se ho2.    Přečkejte negativní atmosféru

K řešení problémů nejsou vhodná všechna místa. Zapomeňte na tramvaj, přeplněnou ulici nebo hádky před příbuznými. Nejen na těchto místech můžete způsobit, že se partner cítí nekomfortně a výsledek bude pravděpodobně úplně jiný, než jakého jste chtěla dosáhnout. Nepodaří-li se vám nalézt společné řešení v klidu a hádka se přiostří, dejte si oddechový čas. Pokud hádka nebere konce a nenacházíme kompromisní východisko, stupňuje se negativní atmosféra. Za těchto okolností je lepší hádku utnout, aby obě strany vychladly. Po odeznění se bude mnohem lépe hledat společné řešení.

3.    Jednejte kultivovaně

Není vždy zásadní, co říkáte, jelikož vaše slova může zastínit forma projevu. Pokud budou vaše stanoviska sice rozumná, ale budete u toho bouřlivě rozhazovat rukama a hystericky křičet, těžko bude partner ochotný vyslyšet váš názor. Nenechte se zaslepit emocemi a nezapomínejte, co zapříčinilo hádku. Pokud v tom vězí nevynesený koš, proč házet partnerovi na hlavu špinavé nádobí, které před měsícem neumyl? Pracujte na asertivitě, a pokud ji zvládáte lépe než váš partner, pokuste se ho tomu učit. Kultivovanější oboustranná komunikace bez křiku, výhružek nebo ultimát dokáže zkvalitnit váš vztah.
 

4.    Základní kámen: naslouchejte

Pokud partner vyčítá věci vám a dostanete se tak do rozkolu názorů, nepropadejte panice. Nad každým vztahem se občas přežene mrak, čas od času i bouřka. Nepovažujte partnerovi podněty a názory jako útok na vaši osobu, neurážejte se a neoplácejte mu nutně ještě větší měrou. Principem účinné komunikace je schopnost naslouchat druhému. Dejte mu prostor také vyjádřit své podněty nebo stanovisko. V proudu emocí je těžké zachovat zcela klidnou hlavu, soustřeďte se však na pointu slov vaší druhé polovičky.  

Nezapomeňte, že zeny a muži komunikují různými způsoby. Pokud chcete dosáhnout kladného efektu, snažte se jít co nejdříve k jádru samotného problému. Jasnými a krátkými větami dojdete k cíli mnohem rychleji a účinněji, než rozsáhlým rozborem problému. Pamatujte, že vítězstvím při hádce není mít za každou cenu pravdu, ale učinit obě strany spokojené s jejím výsledkem.

Zdroj: Leyter.com


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
když nádoba přeteče, tak je rozvaha v háji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my se nehádáme
Obrázek uživatelky
profil
jsem ráda,že se hádat nemusímeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jak poznáte, že je vám ten váš nevěrný?
http://zenaafitness.cz/je-mi-neverny/
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík nějak jsem nepochopila článek,neexistují žádné rady,jak se hádat-nehádat.Nejdůležitější je jak ve vztahu,tak i v manželství ÚCTA k druhému.Občas mě udivuje,jak se páry k sobě chovají,jak si někdy i vulgárně nadávají-to nikdy nepochopím.Každý by se měl chovat ke druhému s úctou a tak také očekávám,že se partner bude chovat stejně Smajlík Rozumný,dospělý člověk se nehádá a hlavně né před dětma.To je můj názor a vyhýbám se takovým párům co se hádají a plivou jedy na toho druhého,nikdy bych za zády nemluvila o svém muži jako o někom špatném,nestěžuji si ani rodičům,není důvod,vždy si jen ze srandy dobíráme sami sebe Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles