8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?

20. 03. 2013 | Péče o tělo
V posledních letech se v našich obchodech objevují alternativy mlékárenských výrobků. Možná máte s těmito produkty zkušenosti, možná jste je ani nezaregistrovali. Jakou z těchto dvou skupin upřednostnit a proč?

Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro nás po celý život v různých formách neopominutelnou součástí naší výživy. Neobejdeme se bez něj ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí.

„Mléčné výrobky můžeme doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“, vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných živin obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“

Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?Co jsou náhražky mléčných výrobků?

Nejen krize nahrává levnějším výrobkům. Tento trend postihl i produkty z mléka a začaly se tak vyrábět jejich imitace, kdy je nějaká mléčná složka nahrazena jinou.
„Může jednat například o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Takovéto výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat - nejsou nikterak zdravotně závadné -  ale nesmějí být označovány jako mléčné výrobky, tedy např. jako sýr, máslo, apod., což se v poslední době velmi často stává,“ objasňuje odborník. „Podobné označování a pojmenovávání je zavádějící, klamavé a velmi často v rozporu s potravinářskou legislativou.“

Mléko, či „nemléko“?

Když bychom tedy porovnali mléčné výrobky s jejich náhražkami, vyplyne nám následující:

Mléko:

•    Mléčné bílkoviny - jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. „Mají vysokou stravitelnost, proto jsou snadno přijímány, dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu veškeré aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj. Známé jsou také terapeutické účinky mléka, např. při žaludečních vředech.“
•    Mléčný tuk - má energetickou a ochrannou funkci. Je nejbohatším zdrojem vitamínu A, obsahuje ale i vitamíny D,E a F. „Mléčný tuk je prospěšný např. při dietách lidí trpících chorobami trávicího ústrojí, žaludečních, žlučníkových a Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?jaterních onemocnění. Obsahuje přirozeně 60-70% nasycených a 30-40% nenasycených mastných kyselin, které působí velmi blahodárně na cévní systém.“
•    Mléčný cukr – laktóza - má ve výživě obdobnou funkci jako další sacharidy. Tvoří převážně zdroj energie, která je rychle a snadno využitelná. „U řady mléčných výrobků je laktóza, nebo její část, přeměněna na kyselinu mléčnou, která má rovněž mimořádný význam. V potravině brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry a působí jako přirozený konzervant.“ Obdobně pak působí v celém zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.
•    Vápník – „Příjem z mléka a mléčných výrobků je jedinečný. Jeho zvýšená spotřeba je nezbytná u malých dětí a především pak u rostoucí mládeže, těhotných a kojících žen, ale také u starších lidí. Nedostatek vápníku způsobuje velmi závažná onemocnění kostí – osteoporózu a osteomalácii, poruchy srážlivosti krve, poruchy činnosti ledvin a další. Ve výživě naší populace zajišťují mléčné výrobky asi 70% přísunu vápníku. Zbytek je dodáván zeleninou a ovocem (16%), vodou (7%), cereáliemi (4%), masem a rybami (3%).“
•    Jsou chutnější.

Analogy mléčných výrobků:

•    Bývají obvykle levnější
•    „Obsahují-li např. tukovou složku rostlinného původu, pak mají oproti mléčným výrobkům vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné např. u nemocných s kardiovaskulárními onemocněními.“
•    Jejich chuť nemusí být ale vždy charakteristická pro tradiční mléčný produkt a v jejich chuti bývá typická margarínová chuťová stopa
•    Přítomný rostlinný tuk může být ale naopak přínosem pro snadnější roztíratelnost i po bezprostředním vyjmutí výrobku z ledničky.
•    Některé analogové produkty mohou obsahovat i zdraví prospěšné fytosteroly. „Ty mají významné biologické funkce jako strukturní složka buněčných membrán a jejich význam pro naše zdraví souvisí s jejich preventivním působením především proti kardiovaskulárním onemocněním. Pokud jsou konzumovány v dostatečném množství, mohou příznivě ovlivnit hladinu celkového a LDL - cholesterolu v plasmě.“

Zdroj, foto: Bílé Plus


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?:

Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?
Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já moc mléko nepiji,ale asi začnu
Obrázek uživatelky
profil
přírodní je nejlepší náhražky nebrat
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
žádné náhražky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Radši si připlatím a kupuju mléčné výrobky, žádné náhražky. U nás ve městě je každý pátek otevřená prodejna z nedaleké biofarmy -kupuju tam mléko, syrovátku, podmáslí, zákys, sýr -všechno moc dobré, nesrovnatelné chuťově s výrobky z obchodu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles