8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moritzburg - výlet nejen za pohádkou

30. 04. 2013 | Evropa

Zima nám letos připadala až neskutečně dlouhá, takové perličky šedivých, mrazivých dní, jen občas protkané trochou sluníčka. Na lyže jsem kvůli manželovi (nelyžaři) přestala jezdit už před lety, takže ke konci zimy jsem trávila dny skoro zoufalým čekáním na trošku obstojnější předpověď počasí, která by nám umožnila podniknout alespoň menší výlet. Ač to bylo téměř k nevíře, všichni jsme se dočkali!

Jedno únorové sobotní ráno jsme v „rodinné radě“ odhlasovali odjezd, naskákali do auta a vyrazili. Cílem byl pohádkový zámek Moritzburg, přezdívaný také Perla saského baroka.

Cesta rychle ubíhala, ale stejně rychle se střídaly i změny počasí: jednu chvíli na nás vykouklo sluníčko, pak se zatáhlo a dokonce se z nebe opět začal drobně sypat sníh. Celou dobu také vytrvale foukal studený vítr. Nedali jsme si ale zkazit náladu. Sice jsme kvůli počasí vynechali plánovanou procházku po Drážďanech, ale kousek za nimi se už začalo vyjasňovat a po pár minutách jsme zastavovali na sluncem zalitém parkovišti nedaleko zámku...

MoritzburgVesnice a stejnojmenný zámek se nachází asi 20 minut jízdy severozápadně od Drážďan a návštěvu tohoto místa vřele doporučujeme. Zámek jistě znáte z některých venkovních scén legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku - právě tady se totiž točila a díky ní se ze zámku stalo téměř poutní místo, které ročně navštíví tisíce filmových fanoušků. Dokonce sem vypravují zájezdy i některé cestovní kanceláře.

Moritzburg je zasazen do krajiny s četnými rybníky a jako vodní lovecký zámek ho nechal vystavět vévoda Mořic Saský už v roce 1542. V roce 1723 ho nechal kurfiřt Friedrich  August I. (řečený August Silný) přestavět do dnešní podoby s cílem vytvořit vhodné prostředí pro své bujaré slavnosti a hony. Vznikl tak barokní klenot, který se dodnes zrcadlí v uměle založených rybnících. A naše slavná pohádka? Ta se dávno stala součástí historie zámku a s každým nástupem zimy se barokní zámek mění opět v zámek pohádkový - s výstavou o tomto dnes již kultovním filmu. V době naší návštěvy tu výstava ještě probíhala - hned po příchodu na nádvoří vítal návštěvníky obří Popelčin střevíček. Součástí výstavy byly i voskové figuríny Popelky a prince v životní velikosti, z barrandovských ateliérů sem bylo přivezeno 32 originálních filmových kostýmů (oproti loňským 41). Výstava o pohádce Tři oříšky pro Popelku se tu poprvé návštěvníkům představila v zimě na přelomu roku 2009 a 2010, tehdy přilákala bezmála 200 000 lidí a z toho asi patnáct procent tvořili Češi. Letos byla výstava zaměřena především na život a dílo režiséra Václava Vorlíčka a na filmovou hudbu Karla Svobody. Výstava probíhala od 10. listopadu 2012 do letošního 3. března a poprvé tu měli nadšení filmoví fanoušci také možnost zakoupit si povolení k fotografování ve výstavních prostorách. Počet návštěvníků se údajně vyšplhal k číslu 300 000. Pro rodiny s dětmi tu byla i nabídka doprovodného programu, bohužel pouze v němčině (s výjimkou několika termínů promítání pohádky v češtině, na které bylo nutné se přihlásit předem).

Zámek pochopitelně láká k návštěvě prakticky po celý rok. Za poplatek lze většinou zakoupit audioprůvodce v češtině. Od Velikonoc je možné opět navštívit Barokní výstavu a vrcholem návštěvy zámku je pro mnohé Pokoj zdobený ptačím peřím: jedinečný pokoj opředený mnoha legendami, se slavnostním lůžkem Augusta Silného, které pokrývají téměř dva miliony barevných ptačích per!  Pýchou zámku jsou barokní kožené tapety s velkoformátovými kresbami a ornamenty - zachovalo se jich tu nejvíce na světě! K vidění tu je také jedna z největších sbírek loveckých trofejí v Evropě nebo sbírka drahocenného porcelánu.

Nebo můžete od května do října navštívit s průvodcem Bažantí zámeček - lovecký zámeček s miniaturním přístavem a majákem, který tvořil kulisu při bujarých oslavách šlechty, při projížďkách na fregatě nebo gondolách. V teplejších dnech by byla škoda vynechat procházku zámeckým parkem, který je skutečnou oázou klidu. Jeho rekonstrukce probíhá od roku 1990 a dodnes nebyla dokončena.  

Věřte mi, že i bez malých dětí se vyplatí udělat si krásný výlet nejen za pohádkou. Základní vstupné na prohlídku činí 7 eur a více se dozvíte na stránkách zámku. A i když se nevydáte do zámeckých útrob, tenhle výlet opravdu stojí za to!

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Moritzburg - výlet nejen za pohádkou:

Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
Moritzburg - výlet nejen za pohádkou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek, člověk by se tam nejraději sám hned rozjel.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na výlet.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
také jsme navštívili a líbilo se nám
Obrázek uživatelky
profil
pozvánka na výlet!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles