8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzeum bičů v Metylovicích

5. 08. 2023 | Česká republika
Nevelká podhorská vesnice Metylovice se rozkládá na úpatí Moravskoslezských Beskyd pod masívem Ondřejníku nedaleko Frýdku-Místku. I z Ostravy sem lze pohodlně dojet autem nebo autobusem. Metylovice byly od 17. století až do poloviny 20. století spjaty s kožedělnou výrobou.   V srpnu 2010 zde obec ve spolupráci s Muzeem Novojičínska a Ústavem Evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně otevřela neobvyklé muzeum s ještě neobvyklejším názvem „Kožane město“. Většina obyvatel nejen Moravskoslezského kraje o takovém místě a jeho dnes už zašlé slávě nemá ani potuchy. A proto určitě stojí zato se sem jet podívat.

Metylovice se od ostatních převážně zemědělsky orientovaných obcí lišily už  v 17. století, ale absolutní zlom přinesla druhá polovina 19. století, kdy se zde začaly masově vyrábět kvalitní biče, které se prodávaly po celé Evropě, ale i do zámoří. Zpracování kůží a především osobitá technologie zhotovování bičů potlačila význam veškeré ostatní rukodělné výroby v obci.

„Bičařství“ se stalo zdrojem obživy pro valnou část obyvatel obce. Ještě před nárůstem výroby bičů se v obci vyráběly i další řemenářské výrobky, třeba řemeny, šněrovadla, kabely a kabelky, kapice k cepům, kůže na bubny a později i vázání k lyžím, míče, boxerské rukavice apod. Metylovickým koželuhům se říkalo „dříci“.

Obrovský nárůst výroby vedl ke zvýšené poptávce po potřebné surovině, tedy kůži a té se začalo nedostávat. Východiskem se stal hromadný nákup starých a tedy i levných koní určených k porážce nejen v okolí, ale metylovičtí se vydávali skupovat celá stáda i na území dnešního Slovenska, Polska nebo i Maďarska. Metylovice staly „místem posledním“ pro velké množství koní, a tak lidé v okolí začínali Metylovicím říkat „Koňské nebe“. Metylovičtí považovali tento název za hanlivý a chtěli změnit pohled na obec zvenčí vnímanou jako zapáchající dědina. 
Kožaři si sami zpracovávali převážně koňské kůže. Tento proces byl poměrně zdlouhavý a nesl s sebou charakteristický zápach způsobený namáčením surových kůží v potoce, aby změkly a v mírném roztoku hašeného vápna, aby se snadněji vyčistily. Ale úspěšné řemeslo přineslo do obce i finanční prostředky, začaly se stavět nákladné zděné domy tak kontrastující s původní dřevěnou zástavbou. A Koňské nebe postupně změnilo název na Kožane město. V roce 1949 byly řemenářské provozy znárodněny, výroba přeložena nejprve do sousedních Palkovic a potom na Slovensko, kde se stala součástí podniku Gala.

Slavný metylovický bič byl určen většinou k pohánění hovězího nebo koňského potahu. Sortiment bičů byl velmi bohatý, vycházelo se i ze zvláštních požadavků zákazníka. Metylovičtí bičaři zhotovovali i pletené, kroucené nebo točené biče.

Muzeum Kožane město se nachází v prostorách bývalé řemenářské dílny. Od dubna do října je otevřeno každou sobotu a neděli od 14 do 16 hodin. Skupinovou návštěvu lze dohodnout na obecním úřadě individuálně prakticky kdykoliv. Průvodce v muzeu je opravdový nadšenec. A vstupné je skutečně symbolické, dospělí 20 Kč, důchodci a děti 10 Kč. 

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Muzeum bičů v Metylovicích:

Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
Muzeum bičů v Metylovicích
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajimavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek i fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem překvapená, neslyšela jsem o němSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale věřím, že je tam krásně Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles