8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy

20. 02. 2012 | Česká republika
Obcí s názvem Hradištko najdeme u nás celou řadu. My se dnes vypravíme na krátký výlet do Hradištka nedaleko soutoku Vltavy a Sázavy. Roční období volíme záměrně, v chatových osadách je klid a neolistěné větve dávají možnost lepším rozhledům.

Ve Štěchovicích přejedeme Vltavu přes železobetonový most Dr. Edvarda Beneše postavený v letech 1937-9 v místě bývalého brodu. Dva duté betonové oblouky, na nichž je zavěšena mostovka, byly svým rozpětím 114 metrů ve své době největší v ČR, respektive v ČSSR. Most je od roku 1965 kulturní památkou a bez úhony přestál i povodeň v roce 2002.

Na Sekanku k soutoku Vltavy a SázavySilnice mírně stoupá na sebe navazujícími osadami Brunšov a Rajchardov, asi po 1,5 km mineme požární nádrž. Za ní odbočíme vlevo a zaparkujeme na návsi v Hradištku.

Trasa naší vycházky není značena, ale zabloudit se nedá. Projdeme kolem budovy zámečku, v němž se dnes nachází sídlo obecního úřadu, místní knihovna a obřadní síň. K zámku přiléhala v minulosti barokní zahrada obklopená zdí s výklenkovými kapličkami křížové cesty. V původní podobě se zachovala pouze jediná (viz přiložené foto).

Hlavní silnice se stáčí vpravo, my pokračujeme rovně mezi domy čp. 5 a 6.
Hradištko bývalo jedním z center trampingu, za II. světové války byli obyvatelé nuceně vysídleni, území se stalo výcvikovým prostorem zbraní SS. Dnes se jedná o převážně rekreační osadu.

V místě, kde se pod vysokým napětím silnice dělí, jdeme mírně vpravo, levá cesta je označena jako slepá ulice. Na pravé straně mineme rozlehlou louku, následuje další chatová osada – Sekanka. V jejím středu se na křižovatce, uprostřed které stojí strom, vydáme podle žluté tabulky cyklotrasy se šipkou vlevo.

Chatovou osadu opustíme, vstupujeme do lesa a hned na jeho začátku si povšimneme zřetelného valu s příkopem. Jde o ochranný val z doby původního osídlení lokality. Z této strany byl v podstatě jediný přístup, neboť se jedná o ostroh nad soutokem Vltavy a Sázavy. V lese se pak nachází množství prohlubní o průměru několika metrů. Jsou to zbytky tzv. zemnic (zahloubených obydlí). Zdejší obyvatelé zásobovali potravinami a jinými produkty klášter na Ostrově. Ostrov můžeme vidět, když projdeme lesem vlevo až na skalnatý okraj (zvýšená opatrnost!). Ostrovský klášter sv. Jana Křtitele založil kníže Boleslav II. Šlo v pořadí o třetí klášter založený na území dnešních Čech, jeho úkolem byla zejména podpora kolonizace tohoto kraje.

Na Sekanku k soutoku Vltavy a SázavyKlášter i s přilehlými osadami byl několikrát vydrancován. Nejprve to byli Braniboři, naposledy pak husité. To už se klášter nevzpamatoval a zdejší mniši odešli do Svatého Jana pod Skalou nedaleko Berouna.

Několikrát tu probíhal archeologický průzkum, při němž byly odhaleny základy objektů. Nalezené úlomky nádob či keramických dlaždic můžete vidět v Regionálním muzeu v Jílovém. Na protějším břehu řeky je pak vidět kostelík sv. Kiliána se samostatně stojící zvonicí. Předpokládá se, že vznikl krátce po založení Ostrovského kláštera.

Vracíme se na cestu a kolem oplocené bývalé skládky pokračujeme stále rovně, až k místu, kde je v dřevěné budce zdroj pitné vody. Cesta vedoucí rovně nás po pár metrech zavede mezi osamělými chatami až na skalnatý ostroh s hezkou vyhlídkou směrem na Davli. Pak se vrátíme a pěšinou vlevo klesáme pohodlnou cestou vytesanou ve skále (proto název Sekanka) až k soutoku Vltavy a Sázavy.

I zde stojí několik chat. Ještěže je zima a široko daleko jsme sami. V sezoně by mi asi nebylo moc příjemné chodit někomu přes pozemek. Na starém mostu v nedaleké Davli se natáčely některé scény k filmu Most u Remagenu. Pamětníci vzpomínají, kterak tu "válčili" na jedné straně mostu Američané, na druhé Němci... a do toho po břehu jeli Rusové - to ale ve scénáři nebylo, psal se srpen 1968... Zbytek filmu americký štáb nakonec dotočil zčásti v okolí Hamburku a potom v Itálii.

Od soutoku se vracíme zpátky až ke zmíněné oplocené skládce. Před ní ale odbočíme vlevo podle značek cyklotrasy a pěšinka nás dovede na další vyhlídku, tentokrát na řeku Sázavu. Lesem dojdeme až do chatové osady na křižovatku se stromem. Dále pokračujeme už známou cestou zpět na parkoviště.

Vycházka měří 5 km. Doporučená mapa: Okolí Prahy-jih.



IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy:

Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
Na Sekanku k soutoku Vltavy a Sázavy
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já v tomto místě bydlím a na Sekance jsme hodně často. Je tu opravdu krásný rozhled jak na Vltavu tak i na Sázavu, doporučuji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles