Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše putování po památkách severních Čech

14. 03. 2012 | Česká republika
Vloni jsme měli cestovatelskou vášeň a jelikož máme chalupu v severních Čechách, podnikali jsme výlety po různých památkách. S několika domorodci jsme se vydali na výlet do Sloupu v Čechách. Známí nás prováděli a cestování bylo o to zajímavější, že oni to tam znali, a tak nám k tomu mohli říci ještě něco bližšího, protože průvodce není vždycky k dispozici.

Přijeli jsme do Sloupu v Čechách, kde jsme zaparkovali auto, a nejprve se vydali na hrad. Schody byly celkem příjemné, ale dalo se to šlapat v našem věku. Počasí nám přálo, což byl jeden z kladných bodů této cesty, bylo vidět do daleké krajiny. Hrad byl vystavěn na strmém vyvřelém suku obklopeném rybníky, močály a hustou vegetací, vysokém 35 metrů. Skalní hrad je Naše putování po památkách severních Čechmohutným skalním blokem, který dal základ středověkému opevnění a později barokní poustevně. V dobách třicetileté války však byl hrad zpustošen a až Ferdinand Hroznata z Kojotova se pustil do zvelebování hradu. Chtěl zde vybudovat poutní místo a klášter.

Navštívili jsme i zámek, který byl postaven v blízkosti kostela hrabětem Kinským, a jak praví legenda, tak tu jednou přenocoval císař Josef II. Po válce zde byla ozdravovna pro děti z Prahy, škola v přírodě a domov důchodců. Také jsme se vydali po krásných sloupských vyhlídkách, odkud je krásný výhled na Nový Bor a Lužické hory.

Ve Sloupu je také Lesní divadlo, které sloužilo ochotnickým spolkům, ale vystupovali zde i profesionálové. Po roce 1960 však divadlo chátralo a obnoveno bylo v roce 2004. Ale když jsme tam byli my, tak se zde nehrálo, možná byly divadelní prázdniny. V Lužických horách je plno chráněných rostlin, jako jsou kapradiny, plavuně, vstavače, tis, violka. V říčce Srbská Kamenice bývalo hojně pstruhů, které zde manžel chytal, ale bohužel je továrny také zničily, ale bývala to krása, když jsem dostala k snídani pstruha, neb manžel je vášnivý rybář.

V České Lípě je mnoho příležitostí na přespání, což my nepotřebujeme, děláme výlety na jeden den a spíme na naší chalupě. Ten den jsme prošli jen Skalní hrad a poustevny a v létě se chystáme na další výlety. Na protější straně Skalního hradu je nová rozhledna, odkud je výhled do širokého kraje a je to nádherný pohled. Na tu rozhlednu jsme také vylezli a počítali schody, paní v recepci nám pak řekla, kolik je správný počet schodů, protože každý z nás spočítal něco jiného. Je jich přesně 112.

Byl to krásný výlet a už se těším na léto na další výlety. Na obrázcích jsou moje přítelkyně a domorodkyně, které nás provázely.


dasena – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naše putování po památkách severních Čech:

Naše putování po památkách severních Čech
Naše putování po památkách severních Čech
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
My to máme ďaleko, tak aspoň virtuálne som tam mohla byť.
Obrázek uživatelky
profil
Mám to za rohem, můžu potvrdit, že u nás je krásně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný počteníčko a užili jste si to SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článekSmajlík a pěkný tip na výletSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles