Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Navštivte královské město Litoměřice

18. 03. 2012 | Česká republika
Už jsem tu nedávno psala o zálibě v poznávání krás naší země. Minule jsme navštívili Mělník a při té příležitosti jsme si nemohli nechat ujít ani Litoměřice - krásné město, které se může pochlubit nespočetným množstvím památek.

Toto severočeské, kdysi královské město leží u soutoku řek Labe a Ohře a vzhledem k teplému podnebí se také tady daří pěstování vinné révy, ale i chmelu. Litoměřicko je vůbec známé svým ovocnářstvím a zelinářstvím, do dnešních dnů se každoročně koná známá celostátní zemědělská a zahrádkářská výstava Zahrada Čech.

Za prohlídku rozhodně stojí samotné historické jádro města, které je už od roku 1950 městskou památkovou rezervací, zahrnující úctyhodných 9 náměstí Navštivte královské město Litoměřicea 44 ulic. Ve městě se zachovaly souvislé části hradeb s věžicemi a cimbuřím ze 14. - 16. století a také řada renesančních a barokních měšťanských domů. Na centrálním Mírovém náměstí je zvláště nepřehlédnutelný dům s věží ve tvaru kalicha, nazývaný „Kalich“ nebo „Pod Bání“ (současné sídlo městského úřadu a informačního centra). Vedle stojící „Černý orel“ si zachoval původní vzhled a udivuje svými krásnými sgrafity.

Na náměstí si také nemůžete nevšimnout radnice, ve které dnes sídlí Okresní vlastivědné muzeum. V rohu náměstí stojí kostel Všech svatých a u něj gotická městská věž. Za zmínku dále stojí například bývalý jezuitský barokní kostel Zvěstování Panny Marie, se kterým je visutou krytou chodbou spojená protější jezuitská kolej (kostel je ale veřejnosti nepřístupný a v současné době se opravuje). Církevních staveb tu naleznete opravdu hodně - biskupství je v Litoměřicích již od roku 1655 a dokonce i v dobách komunistického režimu tu sídlila Teologická fakulta. Zdejší významnou památkou je především katedrála sv. Štěpána. Vedle ní se k nebi tyčí vysoká věž, která je s chrámem spojená visutou arkádou.  

Až vás omrzí střed města, projděte z náměstí na hradební parkány. Tady si kromě klidu můžete užít krásné výhledy na staré Litoměřice nebo České středohoří. Nezapomenutelný je pohled na Dómský pahorek s chrámem sv. Štěpána; posezení na lavičce můžete spojit s poklidným rozjímáním.

Litoměřice si oblíbil básník Karel Hynek Mácha, který tu žil a zemřel a dnes je po něm pojmenované například městské divadlo. Když sem zavítáte, dozvíte se mnohem více než jen z mého povídání a určitě zjistíte také to, proč Mácha tento kraj tolik miloval.


uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Navštivte královské město Litoměřice:

Navštivte královské město Litoměřice
Navštivte královské město Litoměřice
Navštivte královské město Litoměřice
Navštivte královské město Litoměřice
Navštivte královské město Litoměřice
Navštivte královské město Litoměřice
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ještě jedna socha K.H. Máchy je v parku pod Mostnou Horou Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja jsem se tam take narodila...ale bydliště jsem mela na úpatí Milešovky.....
Obrázek uživatelky
profil
Litoměřice,tam jsem se narodila, nyní žiji na moravě a taky tu je vinná réva, ale je tu tepleji....
Obrázek uživatelky
profil
teď jsem si uvědomila, že seriál Život je ples, je z velké části točen v Litoměřicích.
Já byhc ještě doporučovala navštívit Galerii, je pěkná i s částí naivního umění.
Obrázek uživatelky
profil
V Litoměřiciach bolo viac mojich spolužiakov a kamarátov na základnej vojenskej službe.
Ja som tam nikdy nebola. Škoda. Podľa fotiek to vyzerá byť veľmi pekné mesto.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles