8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše vesnička Dobročovice

25. 04. 2012 | Vaše tipy
Je to malinká vesnička ve Středočeském kraji. Nachází se asi půl hodinky autem od Černého mostu, nebo půl hodinky od Kolína. Nedaleko je menší městečko Úvaly.

První zmínka je z roku 1394, kdy vesnička patřila Janovi z Dobročovic.
Je zde několik památek a to kaple svatého Isidora a památník věnovaný obětem z první světové války.

Kaple byla vybudovaná sedláky kolem roku 1700.  Kaple svými rozměry převyšuje všechny kapličky v okolí a dá se přirovnat k menšímu kostelíčku.  Kaplička byla ve 30. letech opravena Dobročovickými občany.
Kaplička je postavena na křížovém barokním půdorysu. V kapličce probíhají každý týden v neděli mše farářem u Úval.   Jednou za rok zde probíhá i vítání občánků.

Naše vesnička DobročovicePamátník stojí na zděné podezdívce. Je zde pískovcová socha ženy držící desku se jmény padlých hrdinů. Za sochou vybíhá žulový pilon se státním znakem ČSR a pod ním je nápis „PADLÝM HRDINŮM 1914-1918“.  Vedle sochy stojí po levé straně sloup s urnou.

Obec má svůj znak, který je složen z radlice, plamenů, zlaté a červené barevné tinktury a modré barvy.

V obci je také nádherný rybník, kde plavou kačenky, které zde lidé krmí. Kačenky jsou zvyklé a chodí hodně blízko.  Pokud zaznamenají kolem rybníka človíčka, tak šup a jsou tam hned všechny a čekají na dlabanec. Od dubna se zde dají chytat ryby do podzimních měsíců.  V zimě se tu dá krásně bruslit, tedy pokud je pořádná zima.

Obec má něco kolem 250 obyvatel.  Je tu hodně malinkých dětí, tak počet narůstá.  V obci fungují dvě sdružení. Historické hasičstvo Dobročovice a občanské sdružení Dobrák.

Před rokem zde proběhla velká akce. Obec má starou hasičskou stříkačku, které bylo sto let.  Bylo zde hodně stánků, různé atrakce pro děti.  Koňku zapřáhli za koně a dělali objížďky kolem rybníka.  Ukázali lidem, jak stříkačka funguje a lidé si to mohli vyzkoušet.   Mělo to velký úspěch.

Také zde probíhají akce pro děti. Třeba čert a Mikuláš, pálení čarodějnic a mnoho jiných podobných akcí.  Rodiče s dětmi můžou chodit na nové dětské hřiště, kde jsou různé herní prvky a pískoviště.

Obec má také jednoho z nejmladších starostů v okolí a můžu říci, že to zvládá opravdu velmi dobře a plánují se zde všelijaké změny.

Tak pokud budete mít chuť a zájem, můžete se přijet podívat na hasičský dětský den 23.6. a bližší informace můžu poskytnout, pokud budete mít zájem, tak písněte soukromku.

mirabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naše vesnička Dobročovice:

Naše vesnička Dobročovice
Naše vesnička Dobročovice
Naše vesnička Dobročovice
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.
A až pojedu okolo, určitě se zastavím, třeba naakrmit ty věčně hladové kačenky...
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc Vám děkuji za pěkné komentíky,ani jsem to nečekala a mám radost Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ať vám vesnička vzkvétá a buďte rádi za ml. starostu,který chystá změny.Protože u nás se drží st.už od roku 9O a je to o ničem. Smajlík Přeji hodně štěstí a článek je moc pěkný.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkvesnička, hezké bydlení a do víru velkoměsta kousek..určitě stojí za zastavení..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles