8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova

14. 11. 2016 | Česká republika

Mikuláš Dačický se narodil 21. 12. 1555 rodičům Ondřeji Dačickému a Dorotě z Práchňan. Bratr Václav Dačický v Kutné Hoře na tvrzi Lorec založil pivovar, který byl funkční až do roku 2009. Malý Mikuláš byl poslán do kláštera v Kladrubech. Po smrti otce se vrátil do Kutné Hory a žil z dědictví. Později v souboji zabil Felixe Novohradského z Kolovrat. Několik následujících let tedy strávil ve vězení. Soudní jednání s vdovou po Felixovi trvala více než třicet let a byla ukončena smírem a pokutou. Manželství Mikuláše Dačického bylo bezdětné a trvalo deset let.

Zemřel 25. 9. 1626. Bouřlivý život Mikuláš Dačický z Heslova můžeme sledovat i v několika historických filmech. Byl to ale také známý kronikář a český patriot. Většina z nás asi zná jeho nejznámější dílo – rodovou kroniku Paměti Mikuláše Dačického z Heslova. Na obsahu kroniky se podílelo několik generací rodu Dačických. Mikuláš ji upravil a dokončil, proto se stal jejím jediným autorem.

Rodný dům Mikuláše Dačického si pamatuji jako velmi zanedbaný neobydlený dům. Je to pozdně gotická kamenná stavby, kdysi sídlo biskupa. V roce 2015 byl dům opraven od sklepa až po střechu. Nyní vypadá nádherně. V současnosti zde sídlí vzdělávací a prezentační centrum kulturního dědictví UNESCO. Jsou zde velmi zajímavě propojeny původní části domu s novým moderním designem. Například gotické dveře, gotický pilíř, klenby.

rodný dům Mikuláše DačickéhoMne asi nejvíce zaujala biskupská kaple. Je to prý nejstarší a kdysi nejvýznamnější místnost v domě. Obvodové zdivo pochází ze čtrnáctého století. Tehdy tu byla kaple biskupa reformované církve, který zde bydlel. Podlaha byla z unikátních šestibokých dlaždic z první poloviny čtrnáctého století – jsou zde vystaveny. Ve své době to bylo luxusní keramické zboží. Je tu vystaveno i několik kamenných kachlí ze šestnáctého až osmnáctého století, které se zde našly při rekonstrukci. Dále zde je vystavena pozdně gotická monstrance z konce patnáctého století. Původně pochází z kostela svatého Bartoloměje v Kutné Hoře. Je vyrobena z kutnohorského stříbra a pozlacena. Bohužel není kompletní. Některé části byly obnoveny. Nechybí zde kopie kroniky Mikuláše Dačického z Heslova, která pochází z patnáctého až šestnáctého století. Originál tohoto díla je uložen v archívu.                                                                                                                   Zajímavé jsou původní sklepní prostory. Než však do sklepa vstoupíte, musíte přejít místnost s interaktivní podlahou. Co se stane, když na ni vstoupíte? To vám neřeknu. Někdo se tomu třeba zasměje, někdo se lekne… Přijeďte se podívat a posuďte sami. A aby nebylo těch překvapení málo, tak vím ještě o jednom. Můžete tu totiž potkat mluvícího permoníka. Bát se ho ale nemusíte. Pro děti bude určitě zajímavý IQ park. Mohou si zde kreslit, tisknout razítka, sestavovat kutnohorské památky a sledovat filmy. V těch je Mikuláš Dačický zábavnou formou provede historií Kutné Hory. V prvním patře domu je konferenční sál a prostory pro výstavy. V druhém patře je přednáškový sál, prezentační prostory partnerů projektu a dětský koutek.

Dačického dům pochází asi z roku 1426. Za dobu jeho existence zde proběhlo několik úprav a změn. Sídlil zde biskup, poté dům koupili Dačičtí. V šestnáctém století byl opraven v renesančním stylu. V devatenáctém století došlo ke klasicistní přestavbě. Ve dvacátém století dům sloužil jako část přilehlé restaurace, později zde byly byty. Nakonec zůstal dům prázdný a chátral. I přes některé necitelné úpravy je zázrak, že se dochovalo pozdně gotické jádro a vrcholně barokní fasáda s gotickými prvky. Právem je tedy rodný dům Mikuláše Dačického v Kutné Hoře zapsán na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova:

Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
Návštěva rodného domu Mikuláše Dačického z Heslova
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek a pěkné fotky.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles