8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejznámější památky švýcarského Luzernu - dřevěné mosty

12. 07. 2012 | Evropa
Dnes bych Vám ráda přiblížila mou poslední návštěvu kantonu Luzern a krásnou historickou stavbu Luzernu - Kappelbrücke. Luzern leží na břehu Vierwaldstättského jezera, které je dle mého mínění jedno z nejkrásnějších švýcarských jezer.

Do Švýcarska jezdívám moc ráda a nejčastěji za sestřenicí Janičkou a její rodinou. Naposledy jsme si vyjely vlakem jen samy dvě do pro mne velmi romantického města Luzern - jen tak se projít historickými a romantickými uličkami města a také trochu na nákupy, do staré části města a v neposlední řadě vyzvednout ve vyhlášené cukrárně i objednaný dortík pro jejího syna s motivem fotbalového hřiště a rozehraného zápasu.

Luzern - dřevěný mostTentokrát jsme si místo autem vyjely vlakem s částečně prosklenou střechou a krásným výhledem na krajinu. Ani jsem se nenadála a vystoupily jsme kousek od nábřeží a  Kappelbrücke - Kaplový most. Nejznámějšími památkami Luzernu jsou právě tyto dva dřevěné mosty přes řeku Reuss - Kappelbrücke a Spreuerbrücke.

Naše první kroky směřovaly k tomu známějšímu krytému a 170 m dlouhému dřevěnému mostu s vodárenskou věží pro pěší, který byl postaven v roce 1333  a byl vyzdoben krásnými deskovými obrazy znázorňujícími historii města. Je to má nejoblíbenější památka v Luzernu. Před staletími se jednalo vlastně o část městského opevnění, které mělo město Luzern chránit před útokem od jezera. V roce 1993 byl tento nádherný most velmi poškozen rozsáhlým požárem, ale ve velmi krátké době byl opět zrekonstruován  a v dubnu 1994 opět zpřístupněn veřejnosti (také i díky tomu, že při jeho renovaci v šedesátých letech byl každý jeho díl kompletně zadokumentován). Přiznám se, že rozdíl mezi nimi přeci jen je - deskové obrazy nebyly obnoveny všechny alespoň pokud si dobře vzpomínám na ten starý původní most i obrazy.

Luzern - dřevěný mostProcházkou jsme pak s Janičkou došly k blízkému kostelu sv. Petra a pak se vydaly do blízké restaurace na oběd. Po obědě jsme se prošly městem,  zašly i do našich oblíbených obchůdků a pak už jsme jen vyzvedly v cukrárně dort a za chvíli jsme byly na vlakovém nádraží.
Chtěla jsem se ještě zajít podívat na Lví pomník, který byl postaven na památku vojáků švýcarské gardy francouzského krále Ludvíka XVI., kteří byli zavražděni v roce 1792 v Paříži, i na tři věže Schrimer, Zyt a Männli, které jsou otevřeny veřejnosti, ale to už bych pak nestihla vlak a musela bych zpět do Basileje jiným spojem.

Příště si na Luzern vyšetřím více času. Pokud budete mít někdy cestu a možnost navštívit tohle město, jistě se sem budete chtít vracet tak jako já. Přeji vám všem krásné a na pozitivní zážitky bohaté léto.

Marie K. - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
.....v Luzernu se nam moc libilo...... ale Praha je Praha
Obrázek uživatelky
profil
som bola "len" na vysokohorskej turistike, takže som veľa miest a kultúrnych pamiatok nevidela.
Tie drevené mosty vyzerajú zaujímavo.
Obrázek uživatelky
profil
Moc Vam dekuji za krasne komentare. SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík cestování je krásné - to nám nikdo nevezme...
Obrázek uživatelky
profil
článek i fotečky....SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles