Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomeň na zlé časy

9. 05. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Nezapomeň na zlé časy
Autoři: Koschorrek, Günter K.  
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2010
Pevná vazba s přebalem
Formát: 145 x 210 mm
Počet stran: 384 str.
Cena: 318 Kč


Deník obyčejného vojáka wehrmachtu, který narukoval na podzim 1942 ve svých 19 letech do armády a byl nasazen na východní frontě. Popisuje své zážitky z bojů, ale také každodenní život vojáků.
Dostal se až ke Stalingradu, kde se jen těsně vyhnul obklíčení a potom s wehrmachtem ustupoval zpátky na západ. Na krátkou dobu byl nasazen ve Francii a v Itálii, ale potom se znovu vrací na východní frontu.


knihaAutor popisuje celou řadu dramatických bojových situací, z nichž se mu často jenom díky štěstí podařilo vyváznout živý. Jeho vyprávění je velice civilní a věcné a nepokouší se ze svých zážitků dělat hrdinské činy. Z knihy není patrná žádná nacionalistická ideologie, spíše naopak — je zřejmé, že většina vojáků wehrmachtu nebojovala za vlast nebo za nacistické dobyvačné cíle, ale pouze proto, aby oni sami a jejich nejbližší kamarádi přežili.


Ukázka z knihy:


Protože zaměřovací zařízení je pevně spojené s hlavní, pohybuji celým kulometem po kluzavce pomalu do strany, abych mohl pozorovat větší výsek – vtom mi zase do uší třeskne rána. Bleskově se krčím dolů a strnu. S vytřeštěnýma očima vidím, jak se Paul vedle mne hroutí jako zasažený bleskem a leží na zemi. Navzdory mému varování se musel přece jenom zvednout. Hrůzou úplně bez sebe zírám na díru velkou jako pěst nad jeho levým okem, ze které prýští tmavě červeným proudem krev a stéká mu do přilby a po tváři až do úst.


Ústa se mu automaticky otevírají a zavírají. Zachvacuje mne panika a pokouším se ze všech sil otočit jeho tělo na stranu, aby mu krev vytékala z úst ven. Proudí na zem a tvoří se z ní kaluž. Krev z rány tryská tak prudce, že slyším slabé žblunkání. Moje dva obvazové balíčky, které jsem roztrhl a zatlačil do rány,  nejsou k ničemu. Kaluž krve v okopu je stále větší. Třesou se mi ruce a kolena mi měknou a třesou se. Nemohu nic dělat, jeho obličej už je bílý jako sníh. Vyděsí mne výbuch granátu vedle okopu. Obě ruce stočím do trychtýře a volám dozadu: „Zdravotník! Zdravotník!“


Více informací nejen o této knize Nezapomeň na zlé časy se dozvíte také na stránkách nakladatelství JOTA .


Vendi V. 
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chcem ju darovať tete
Obrázek uživatelky
profil
nemám rád kníhy ani filmy o válce ...
Obrázek uživatelky
profil
že k tomuto tématu nemají čtenářky žádou potřebu sdělit vlastnínázor, tak jsme v tom zústaly s Bugy samy.
Obrázek uživatelky
profil
je hrozná, obyčejný člověk je zasažen mašinérií. Taky jse nedávno četla, co se dělo v Polsku po válce, bylo mi zle, ta knížka se nedal dočíst.
Obrázek uživatelky
profil
pro obyčejné lidi.
Četla jsem knížku o německých civilistech po válce, co se dělo na území dnešního Polska.
Smutná doba.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles