8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nigella Lawsonová - Život je hostina

3. 12. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Život je hostina
Autorka: Nigella Lawsonová
Nakladatelství: Ikar
Vázaná vazba
Formát: 178 × 242 mm
Datum vydání: listopad 2012
Počet stran: 480
Cena: 499 Kč

Královna gastronomie představuje pohoštění pro církevní svátky, ale také recepty na oslavu narozenin, nového zaměstnání, rodinného výročí nebo svatby. Všichni přece toužíme posadit se ke stolu s rodinou či přáteli, abychom s pocitem spokojenosti společně pojedli.

Vychutnejte si jídla, která oslavují život na Den díkůvzdání, Vánoce, Nový rok, Valentýna, Velikonoce, pesach, připravte si hostinu gruzínskou i benátskou, půlnoční hody nebo svatební pokrmy, něco na Halloween či chanuku...

Nigella Lawsonová - Život je hostinaUkázka z knihy Život je hostina:

Halloween - Krvavé brambory

Myslím, že děti snědí s chutí jakékoli jídlo zpestřené rajčatovým kečupem, avšak zjevně největší nadšení vzbuzuje efekt připomínající potřísnění krví. Kamarádka mi kdysi řekla, že děti mají do určitého věku duše sériových vrahů, pohybují se v zóně prosté lítosti a žádný obraz škody, nehody, nebo dokonce katastrofy neshledávají odpudivým, nýbrž přitažlivým. Tak jsem připravila něco pro ty malé upíry, aby zcepeněli hrůzou.

4 moučnaté brambory
3 bochánky (300 g) mozzarelly
rajčatový kečup

Troubu nastavíme na 220 stupňů, /plyn stupeň 7 a necháme předehřát.
Brambory ponecháme ve slupce, propícháme vidličkou, naskládáme přímo na rošt a pečeme 1 až 1 ½ hodiny, aby se uvnitř téměř rozpadaly.
Po vyjmutí ven necháme brambory zchladnout tak, aby se bez nebezpečí popálení daly vzít do ruky. Všechny opatrně rozřízneme na poloviny, lžičkou vydlabeme nadýchanou dužninu do mísy a slupky dáme prozatím stranou.
Okapanou mozzarellu nakrájíme na drobné kostičky a spolu s 2 lžícemi kečupu přidáme k bramborové mase. Vše promícháme a směsí naplníme opečené slupky.

„Lodičky“ naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme kečupem, aby vyhlížely jako děsivě zkropené čerstvou krví, a vrátíme do trouby. K zapečení potřebují asi 15 minut, aby se prohřály a sýr roztál.
Osm kusů postačí pro čtyři až osm dětí, což přirozeně závisí na jejich věku.
 
Poznámka
Když tyto brambory děláte dětem k večeři, bývá rozumné přidat do kopy malé párečky, které naskládáte na plech a dáte do trouby o čtvrt hodiny dříve, neboť k řádnému prohřátí a mírnému opečení potřebují 30 minut.

Čarodějnické vlasy


Aktivisté za práva dětí by dozajista prohlásili, že lhát dětem je kruté a špatné, avšak za žádnou cenu bych vlastním ratolestem neprozradila, že černé špagety se barví sépiovým inkoustem. Když na mě syn – informovaný o tomto faktu matkou svého kamaráda – udeřil, jak to je, zahrála jsem scénu hodnou Oscara a s výrazem pohrdání a zmatku odpověděla: „Jak směšné! Takhle plést někomu hlavu! Vážně hloupý nápad.“

Cítím se v klamu lépe, když řeknu, že černá barva je dílem starého známého potravinářského barviva, což zní jako pravda. Jenže pak se cítím hůř ze zdravotní stránky a musím si připomenout, že jsem stejně lhala. Uvízla jsem ve vlastních osidlech, což určitě zavinil Halloween.

500 g černých špaget
3–4 lžíce česnekového másla nebo 2–3 lžíce másla + 1 lžíce česnekového oleje

Špagety dáme do spousty osolené vařící se vody, podle pokynů na obalu uvaříme na skus, scedíme a promícháme s česnekovým máslem. Jednoduché, že?

Poznámka
Přestože si mé děti z nevysvětlitelných důvodů oblíbily česnekové máslo prodávané v obchodech, mnohem častěji používám čisté máslo a česnekový olej. Máslo volím proto, že uhlově černé špagety promění v trochu našedlé, a podle mého mínění by čarodějnice měly mít prošedivělé vlasy. Jestliže chcete pramenům zachovat odstín gagátu a přidat trochu lesku, pokapejte špagety jen česnekovým nebo obyčejným olejem.

Tuto knihu Nigella Lawsonová - Život je hostina koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !