8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orchestr Cigánski diabli vydá v červnu album Adagio & Furioso!

22. 06. 2010 | Novinky

… Cigánski diabli se českému publiku představí již 26. června, kdy vystoupí jako hlavní hudební hosté v rámci programu České televize při vyhlášení ankety oceňující nejlepšího českého hokejistu roku: Zlatá hokejka 2010.

 

            Velice populární a několika Platinovými a Zlatými deskami oceněná slovenská kapela Cigánski diabli podepsala exkluzivní smlouvu na vydání nového alba. Cigánskym diablom se tak díky zahraniční distribuci otevírají dveře nejen na český hudební trh, ale i do celého světa. Skvělí muzikanti už sice mají za sebou úspěšné vystoupení v Berlínské filharmonii a koncerty ve Francii, Anglii, Jižní Koreji a Kanadě,...

O vzniku alba, inspirovaného hity klasické hudby prozradil více umělecký vedoucí Cigánskych diablov Ernest Šarközi: „Klasická hudba se prolíná celou naší kariérou, všichni členové orchestru mají klasické hudební vzdělání. Proto jsme si řekli, že dozrál čas na splnění našeho velkého snu – album inspirované klasickou hudbou! Jde vlastně o naši poctu takovým velikánům, jakými byli Dvořák, Haydn, Liszt, Brahms, Albinoni a další. Zajímavostí je, že všechny skladby jsou přearanžované v originálním stylu Cigánskych diablov, nechybí náš tradiční temperament a živelnost. Po našich úspešných projektech se symfonickými orchestry a interprety klasické hudby jde o další dotyk s klasickou hudbou, které jsme sami velkými příznivci.“

 

Obrovskou zkušeností bylo nahrávání alba Adagio & Furioso i pro Silviu Šarköziovú, která se neprezentuje jen jako violoncellistka, ale už i tradičně jako zpěvačka: „K oběma zpívaným skladbám na připravovaném CD jsem přistupovala s mimořádnou úctou a respektem, navzdory tomu, že jsem se zatím prezentovala jen jako interpretka cikánských písniček. Ať už šlo o skladby Dvořáka nebo Albinoniho, snažila jsem se do nich vložit osobitost, kterou je romská hudba unikátní a charakteristická.“

 

Album „Adagio & Furioso“ vyjde na značce Supraphon 18. června 2010.

Autorem exkluzivních fotografií použitých na obalu CD je známý slovenský fotograf Jakub Klimo.

 

Mezi svá nejprestižnější koncertní vystoupení si kapela připsala 22. červen, kdy vystoupí na festivalu v Bad Kissingene – Kissinger Sommer 2010, jde o jeden z nejlépe obsazených světových festivalů klasické hudby (v programu festivalu vystoupí např. Cecilia Bartoli, BBC Symphony Orchestra nebo i Česká filharmonie). Před české publikum se Cigánski diabli vrátí 10. listopadu v rámci 14. ročníku hudebního festivalu Nekonvenční žižkovský podzim.

 

Historie orchestru Cigánski diabli:

Orchestr Cigánski diabli byl založen v roce 2007 a je složený z osmi profesionálních, klasicky vzdělaných hudebníků. Od prvního veřejného vystoupení zaznamenal obrovský ohlas nejen u publika, ale i u hudební kritiky. Hudební virtuosita, neuvěřitelná dynamika a nápadité aranže během krátké doby vzbudily pozornost u zahraničních promotérů a přinesla možnost vystupovat v prestižních koncertních sálech jako je Berlínská filharmonie, Istanbulský Is Sanat, účast na respektovaném festivalu Kissinger Sommer v Bad Kissingen, ale i koncerty v Jižní Koreji, na Cypru, v Anglii, ve Francii, v Kanadě, v Estonsku nebo ve Finsku, se stali realitou.

           

Stejně tak produktivní jsou Cigánski diabli i v nahrávacích studiích, za svoji existenci již vydali tři alba, jež ve velice krátké době získala za skvělé prodeje Platinové desky. Na Slovensku patří Cigánski diabli mezi nejpopulárnější skupiny, trvale se těší přízni publika i médií. Za poslední tři roky stihli odehrát okolo 500 vystoupení.

 

Pro Cigánskych diablov je charakteristická častá spolupráce s interprety klasické hudby. S mimořádně úspěšným projektem „Cigánski diabli & Symfonický orchester“ absolvovali téměř 50 koncertů, kdy spolupracovali s takovými symfonickými tělesy jako je Cyprus Symphony Orchestra, Moravská Filharmonie Olomouc, Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína nebo Štátna filharmónia Košice pod taktovkou Aleša Podařila, Petra Breinera nebo Karola Kevického. Velký ohlas u klasického publika vyvolal i projekt Haydn à la Zingarese, který Cigánski diabli realizovali s rakouským klavírním virtuosem Paulem Guldou. Na úspěch této spolupráce, jejímž výsledkem bylo úspěšné turné po Německu, naváže další projekt s Paulem Guldou, tentokrát věnovaný tvorbě Franze Liszta. Jeho premiéra bude na podzim 2010.   

 

Zdroj: Supraphon


Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !