8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostrov Kypr je spojen s bohyní Afroditou

25. 09. 2013 | Evropa

Kypr je ostrov ve Středozemním moři. Většinu ostrova tvoří Kyperská republika. Pouze severovýchod území patří Turecku. Tato část se označuje jako Severokyperská turecká republika. Kypřané toto území považují za neprávem okupované. Ačkoliv se to fakticky neprojevuje, je Kyperská republika s Tureckem oficiálně ve válce. To se projevuje pouze demarkační linií, kde hranici mezi Kyperskou republikou a Tureckem střeží vojáci OSN.

Cestování mezi oběma státy je možné. V případě jízdy autem to znamená komplikaci, protože na tureckém území neplatí pojištění auta, uzavřené v Kyperské republice. Pokud chcete tureckou část navštívit, dojeďte do hlavního města Nikósie (Lefkosia). Většina města je na kyperském území. Zde nechejte auto zaparkované a po prohlídce kyperské části použijte pěší hraniční přechod do turecké části.

Na Kypru se mluví řecky a turecky. Domluvíte se obvykle i anglicky a v turistických oblastech často rusky, protože je to oblíbená dovolenková destinace ruských turistů. Je zde patrný britský vliv, projevující se zejména jízdou vlevo a britskými elektrickými zásuvkami. Stejně tak mentalita je ovlivněná dlouholetou nadvládou Británie – ačkoliv obyvatelstvo tvoří Řekové a Turci, mají zdejší obyvatelé mnohem větší smysl pro řád, což je opět poznat především na silnicích. Řidiči jsou zde proti Řecku a Turecku mnohem disciplinovanější.

KyprNa Kypru si přijdou na své milovníci přírody, historie a památek, tak i ti, kterým stačí odpočinek u moře. Převládající náboženství je pravoslavné, dále je tu zastoupen islám a v menšině je katolická církev. Pravoslavné kostely jsou zdobeny bohatou výmalbou, obvykle v jasných a výrazných barvách. Oltáře bývají vyřezávané ze dřeva a často pozlacené.

Na Kypru se nachází velké množství památek, zařazených na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jedná se převážně o kostely. Nejstarším a historicky nejcennějším je kostel Agios Ioannis Lampadistis. Jeho jednotlivé části vznikaly v různých obdobích. Osobně ale musím říct, že po spoustě krásně zdobených kostelů, které jsme viděli, nás tento nijak neohromil, protože je jeho výmalba z velké části poškozená. Přesto se jedná o velmi významnou historickou památku.

Pokud navštívíte Kypr, doporučuji z památek UNESCO klášter Kykkos. Všechny jeho chodby jsou rovněž zdobeny pestrou výmalbou nebo mozaikami, zachycujícími jednotlivé svaté, archanděly a nebo příběhy z Bible.

Z antických památek stojí za shlédnutí archeologické naleziště ve městě Paphos. Najdete zde zejména mozaiky s obrazy z antické mytologie. Pokud Vás toto téma zajímá, můžete navštívit i archeologickou lokalitu v okolí Apollonova chrámu. Z vlastního chrámu se zachovaly 3 sloupy, které najdete na spoustě pohledů z Kypru.

Celý Kypr je protkaný památkami, spojenými s bohyní Afroditou. Nejvýznamnější je Afroditina skála, kde se tato bohyně zrodila vystoupením z mořské pěny. Druhým nejvýznamnějším místem je Afroditina koupel, kterou najdete severně od města Paphos.

Spoustu možností pro turistiku nabízí zejména pohoří Troodos, ve kterém najdete i četná pikniková místa pro odpočinek. Příjemným místem pro procházku je i městečko Platres – dříve lázeňské město, dnes už trochu pozapomněné. Je v něm výborná výrobna čokoládových pralinek. Ochutnejte zejména bylinkové.  Cestou z Platres se můžete zastavit u vodopádu Myllomeris, který je odtud vzdálený jen několik málo kilometrů.

Na závěr něco k místní kuchyni. Určitě vyzkoušejte mezede – je to jídlo o velkém množství chodů v malých porcích. Jeho častou součástí je i zdejší sýr haloumi, který je vynikající zejména na grilu.

Kypr je ostrov se spoustou možností a pokud ho navštívíte, určitě najdete důvod se sem vrátit.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ostrov Kypr je spojen s bohyní Afroditou:

Ostrov Kypr je spojen s bohyní Afroditou
Ostrov Kypr je spojen s bohyní Afroditou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkná upoutávka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jen upozorňuji, že Kypr už není Řecko, je to ssmostatný stát Smajlík Respektive, na většině ostrova Kypr je to republika Kypr, na části pak Turecko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kypr je krásný ostrov Smajlík. Každý řecký ostrov je něčím jiný co ho dělá kouzelným a zvláštním.Nejvíce se nám líbilo právě na Kypru,Kosu,Rodosu.Moc všem doporučuji !!!!!!!!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V srpnu jsem byla na Kypru,bylo tam krasné
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles