8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Otékají vám v létě nohy? Poradíme, jak jim ulevit

16. 07. 2023 | Péče o tělo
Na léto se většina lidí těší, ovšem vysoké teploty mohou pro organismus představovat nepříjemnou zátěž. Obzvláště pak pro dolní končetiny, v nichž se hromadí krev, a pak se dostaví pocit tíhy, bolest a otoky. V kombinaci se sedavým zaměstnáním, dlouhým stáním nebo nedostatkem pohybu mohou být oteklé nohy v létě skutečně nepříjemným problémem. Důležité je uvědomit si, že jde o signál, že něco není v pořádku. Proto je nutné  stanovit příčinu, aby mohla být zahájena léčba.


Proč nohy otékají


Důvodů, proč vznikají otoky nohou, a to především v létě, je celá řada. Jedním z nich jsou vysoké teploty a vlhkost. V létě se tepny rozšiřují a kapiláry propouští více tekutiny do okolních tkání. Tělo se snaží ochladit a udržet optimální teplotu, a to vede právě k otokům nohou. Druhým faktorem je přetížení nohou. Během letních měsíců častěji volíme delší procházky, sportovní aktivity nebo se účastníme různých venkovních akcí. Také příliš dlouhé stání nebo chůze mohou přispět k otokům, neboť zpomalí cirkulaci krve v dolních končetinách.

Proč otékají nohy v létě?Mezi příznaky, které mají naštěstí většinou i snadné řešení, patří také špatně zvolené oblečení a obuv, příliš soli ve stravě nebo zavodněný organismus. Existují ale i závažnější příčiny, s jejichž řešením pomůže jen správně zvolená léčba. Jedná se zejména o špatnou funkci štítné žlázy nebo onemocnění jater, plic či ledvin.

Jak tomu předcházet


    • Noste zdravotní obuv: Jestliže jste si pořídili boty, které neposkytují dostatek prostoru pro chodidlo a prsty, nebo dokonce nohu svírají, otok na sebe nenechá dlouho čekat. Může se přidat bolest a v dlouhodobějším horizontu i deformace chodidel. Prostorná a kvalitní obuv je správnou volbou. Tím spíš, máte-li například širokou nohu nebo jinou atypickou vlastnost.
    • Zvolte správnou velikost obuvi: Často se stane,  že obuv už pořídíme těsnou či menší, než je potřeba. Sledujte pečlivě, aby vybraná  bota měla správnou velikost. Pokud si nejste velikostí jisti, poraďte se s personálem v daném obchodě. A především si obuv pečlivě vyzkoušejte.
    • Pravidelně se hýbejte: Pohyb je nejlepší prevencí nejen před otokem nohou, ale i spoustou dalších problémů, jako je obezita nebo cukrovka. Zvolte oblíbenou aktivitu a věnujte se jí pravidelně.
    • Vyhýbejte se pobytu na přímém slunci: Jestliže na otoky nohou trpíte, snažte se omezit pohyb v horku na úplné minimum. Vyhýbejte se také saunám, horké koupeli a příliš se neopalujte.


Co na oteklé nohy pomůže


    • Studené obklady – pomáhají nejen v letním období. Velmi vhodná je vodní lázeň s epsomskou solí, která odvádí toxiny a napomáhá k relaxaci.
    • Masáže – díky nim se rozpohybuje lymfatický systém i krevní oběh.
    • Sprcha – osvěžte nohy střídáním teplé a studené vody.
    • Jezte zdravě – zařaďte do jídelníčku hodně zeleniny, která pomáhá s odvodněním organismu. Při otocích můžete také sáhnout po bylinkách, jako je pampeliška, jalovec nebo kopřiva.
    • Nohy nahoru – když přes den sedíte nebo si lehnete, nohy si podložte polštářem nebo alespoň uložte ve vodorovné poloze.


Zdroj, foto: Bennon


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !