8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Paříž a její nejvýznamnější historické památky

15. 08. 2009 | Evropa
Paříž je hlavním městem Francie a zároveň nejlidnatější oblast Evropské unie. Původně se město jmenovalo Lutetia, ale s příchodem galského kmene Parisiů, bylo přejmenováno na Paříž (Paris). Město pravděpodobně vzniklo 300 let př.n.l., ale původně byla osídlena pouze malá část z dnešního Paříže.

V Paříži naleznete mnoho pamětihodností od dob keltských až po současnost. Mezi nejvýznamnější památky patří: Louvre, katedrála Notre-Dame, bazilika Sacré Coeur, Vítězný oblouk a samozřejmě Eiffelova věž.

Muzeum Louvre


Ačkoliv Ludvík XIV. byl sběratelem umění, které shromažďoval právě v Louvru, tak muzeum bylo pro veřejnost otevřeno až v roce 1793. Je rozděleno do sedmi oddělení, každá z nich zobrazuje určité období, např. Řecké a Římské starožitnosti nebo Egyptské starožitnosti apod. Zajímavostí je, že každé oddělení má svého správce, znalce, konzervátora, zkrátka tým lidí, kteří se starají pouze o své oddělení.

Paříž a jeho nejvýznamnější historické památkyKatedrála Notre-Dame, známá také jako Chrám Matky Boží


Katedrála byla dokončena v roce 1345, po neuvěřitelných 182 letech výstavby, je zdobena četnými sochami a měří 69 metrů. Katedrála Notre-Dame je oblíbeným místem nejen turistů, ale také filmařů. Patří mezi opravdové skvosty středověké architektury.

Bazilika Sacré-Coeur, známá také jako Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova


Při stavbě této baziliky se architekti inspirovali v Itálii a postavili římskokatolický kostel s prvky byzantského a románského slohu. Kopule jsou vystavěny v orientálním slohu a sahají do 84 metrové výšky. V zadní části je umístněn zvon Savoyarde, který je největší na světě a váží 19 tun.  

Vítezný oblouk (Arc de Triomphe de l´Étoile)


Stojí na konci slavného pařížského bulváru Avenue des Champs-Elysées a postavit si ho nechal Napoleon Bonaparte na znamení své moci a vítězství ve slavných bitvách. Architekt se opět nechal inspirovat v Itálii a měří přes 51 metrů.

Eiffelova věž (La tour Eiffel)


Je největší pařížskou dominantou, měří 324 metrů a je pojmenována po svém konstruktérovi Gustavu Eiffelovi. Tato ocelová věž byla postavena k výročí velké francouzské revoluce a měla původně stát pouze 20 let. Z počátku pařížané toto ocelové monstrum nenáviděli a nazývali ho trnem v oku. Věž má 3 plošiny, výtah jezdí pouze do třetího patra, do čtvrtého musíte pěšky a dostanete se na samotný vrchol věže. Naštěstí jsou dnes pařížané na svou věž hrdí a tak nehrozí, že by ji nechali zbourat. Eiffelova věž byla také častou předlohou pro podobné památky - např. naše Petřínská rozhledna.

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Paříž a její nejvýznamnější historické památky:

Paříž a její nejvýznamnější historické památky
Paříž a její nejvýznamnější historické památky
Paříž a její nejvýznamnější historické památky
Paříž a její nejvýznamnější historické památky
Paříž a její nejvýznamnější historické památky
Paříž a její nejvýznamnější historické památky
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem viděla prvně letos v květnu. Tak zvaný prodloužený vákend v Paříži. Byla jsem moc spokojená, ještě dnes ráda prohlížím množství fotek, co jsem nafotila. Měli jsme od Čedoku moc prima průvodkyni. Jen jsem si zas uvědomila, jak by bylo úžasné cestování, kdybych se uměla domluvit i jinak než jen Česky. To bych si hned dopřála Paříž znova a v klidu.
Obrázek uživatelky
profil
Potřetí jsem se vydala do Paříže s dcerou na vozíku. Bylo to její obrovské přání podívat se tam. S cestovkou to nejde ( cesta autobusem nepřichází v úvahu, bezbariérové ubytování vám žádná cestovka běžně nenabídne - jsou věci, které si musíte zajistit sami. Takže cesta letadlem, bezbariérový hotel v centru Paříže, přemisťovaly jsme se převážně pěšky, Louvre jsme měly 1OO m od hotelu, v dosahu byl chrám Notre Dame, Latinská čtvrť, Musee Orsay, trochu dál Eifelovka a Champs Elysee, vše jsme pěšky zvládly, autobusem jsme jely jen na Montmartre a vlakem na letiště a do Versallles.
Užívaly jsme si těch pět dní, couraly jsme dlouho do noci po Latinské čtvrti a v okolí Les Halles... Paříž je nádherná. I Praha je krásná, ale jinak. V Paříži cítíte tu nenucenost a množství kultur, které se tam potkávají, to vše vás pohltí a vy chcete s tím vším splynout, buď zůstat nebo se tam zase vrátit..
Obrázek uživatelky
profil
ti je město mých snů a doufám,že u těch snů jen nezůstane!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
jsem viděla se zájezdem - byla krásná, ale chtěla bych se tam ještě podívat sama, aby mě nikdo nehonil a mohla jsem si to vychutnat
Obrázek uživatelky
profil
Také bych se tam ráda podívala.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles