Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Patricia Loy-Rappeneau - Scoubidou, základy pletení z bužírky

3. 06. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Scoubidou, základy pletení z bužírky
Autorka: Patricia Loy-Rappeneau
Nakladatelství: Metafora
Datum vydání: 9. 5. 2012
Brožovaná vazba
Formát: 164 x 240 mm
Počet stran: 32 str.
Cena: 99 Kč

Pojďme si hrát a vytvářet z tak obyčejného materiálu, jako je bužírka, neobyčejné věci. V knížce Scoubidou, základy pletení z bužírky na vás čeká přes padesát původních návrhů scoubidou – najdete tu veselá zvířátka, figurky i šperky a ozdoby. A samozřejmě nesmějí chybět přesné návody na jejich výrobu.

Scoubidou, základy pletení z bužírkyV knize Scoubidou, základy pletení z bužírky se naučíte nejrůznějším technikám, takže vám žádné splétání nebude dělat potíže, ať bude čtvercové, oblé, obdélníkové nebo jiné, zhotovené ze dvou, ale třeba i z deseti bužírek.

Každý model je provázen přehlednými a názornými nákresy, podle kterých budete krok za krokem postupovat. Jakmile si osvojíte jednoduché základy, můžete se rovnou pustit do tvorby podle své vlastní fantazie.

Ukázka z knihy Scoubidou, základy pletení z bužírky:


Rady, nástroje a materiál (pro všechny výrobky)

Bužírky

Než začnete splétat, prověřte si jejich kvalitu.

Nůžky
Vezměte si nůžky na vyšívání, špičaté s úzkým ostřím.

Odstřižky bužírek
Odstřižky a zbytky bužírek si schovejte. Můžete z nich vyrobit malé předměty, nebo je použít na zhotovení různých doplňků (uši, nos apod.).

Pevné „rozplétadlo“
Pokud uděláte chybu, je obvykle dost těžké utažené řady zase rozplést. Zvolte proto k rozpletení nějaký pevný nástroj, např. velkou sponku na papír, kterou rozevřete. Nikdy ale nepoužívejte jehlu, snadno se zlomí.

Kovový drátek
Je velmi užitečný, ale musí mít malý průměr. Může se hodit ke:

– Zpevnění některé z bužírek.
Zasuňte kovový drátek do dutiny v bužírce. Tato technika se používá vždy, když potřebujete některou z drobných částí vytvářeného modelu zpevnit, např. křídla, ploutve… (viz Ferdinand na str. 25).

– Zpevnění celého scoubidou.
Tato technika se aplikuje zejména tehdy, když chcete dát svému scoubidou originální tvar. Jakmile začnete pracovat, umístěte kovový drátek doprostřed bužírek a splétejte je okolo něj (viz První vzlet na str. 23).

Lepidlo
Chraňte svůj model proti případnému rozpletení některé jeho části – bývá obyčejně nevratné! Používejte proto při práci speciální rychleschnoucí lepidlo na umělou hmotu. Jednotlivé části výrobku k sobě pečlivě přichyťte kapkou lepidla, předejdete tak nemilým překvapením.

Doplňky
– Plastové oči s pohyblivou panenkou. Jsou velmi užitečné, protože figurky krásně oživují. Bývají různě veliké, oblé či oválné. Výběr je jen na vás.
– Zapínání také upotřebíte. Mnohdy nevzhledný uzel z bužírek scoubidou pro vás bude minulostí. Navíc si díky zapínání můžete vybrat oko, za které scoubidou připevníte.
– Zavírací špendlíky Můžete jimi připevnit svůj výrobek.
– Nylonové nitě, korálky, rolničky…

Žádný ze zde vyjmenovaných doplňků přesto není nezbytný. Doplňky modely pouze dotvářejí. Svoje výtvory můžete doplnit čímkoli, např. různými nakreslenými či vystřiženými drobnostmi, knoflíky, zrníčky, malými kamínky, sušenými nebo umělými květinami, lasturami, mušlemi, peřím…

Máme 4 možnosti, jak začít:
Svážeme bužírky prostým uzlem.

Použijeme asistenční korálek, který nám pomůže uspořádat bužírky a správně je rozmístit podle barvy tak, abychom se vyhnuli případným chybám při splétání. Korálek můžeme po dokončení práce odstranit, nebo ho můžeme ponechat jako součást modelu.

Můžeme také na začátku uvázat viditelnou smyčku. Tato technika ale zkrátí délku bužírek, protože musejí být přeložené na polovinu. Nicméně můžete tuto smyčku využít pro zavěšení nebo připevnění budoucího výrobku (viz Halloween na str. 21).

Začít můžeme i skrytým uzlem. Tato technika dovoluje vytvořit hned na začátku nálevkovitě se rozšiřující formu modelu (viz rybu Kleo na str. 20).

Tuto knihu Patricia Loy-Rappeneau - Scoubidou, základy pletení z bužírky koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Metafora.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !