Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Petrohrad podruhé

20. 04. 2012 | Vaše tipy
Jezdíme rádi na poznávací zájezdy. Byli jsme i v Rusku. Petrohrad, Sankt Petěrburg, byl dříve jeho hlavním městem, proto je tady na břehu Baltu tolik skvostů. Zájezd se uskutečnil v červnu, v období Bílých nocí. A opravdu, i ve 3 ráno bylo světlo, takové šero a ve 4 hodiny už zase začínalo vylézat sluníčko.

Bydleli jsme u říčky Fontánky a pod okny nám projížděly lodě plné smíchu a veselí. Po půlnoci přestává jezdit metro a dopravu převezmou loďky a taxíky. V ceně zájezdu bylo i tak zvané Zvedání mostů. Petrohrad je postavený v deltě řeky Něvy s jejími přítoky a ve městě, které je postaveno na ostrůvcích, je spousta mostů. V době, kdy není řeka zamrzlá, mohou velké nákladní lodě projíždět z Finského zálivu do Ladožského jezera a dál do Moskvy. Proto v 1 hodinu po půlnoci  se postupně zastavuje doprava a podle harmonogramu se zvedá asi 13 mostů.

Petrohrad podruhéJe to úžasná podívaná. Nám bohužel poprchávalo a bylo dost tma. Ale i tak to stálo za probděnou noc. Jeden den jsme jeli do města Puškin, pojmenovaného podle velikána ruské literatury.

Dříve Carskoje Selo, letní sídlo, kde trávila carevna Kateřina l. Veliká, léto s rodinou. Ale palác do dnešní podoby dala přestavět až její dcera Alžběta l. Je to nádherná stavba v italském barokním stylu s modrobílou fasádou, se spoustou zlacených štuků a různých sloupů.

Uvnitř je vystavována na odiv spousta soch, porcelánu, obrazů. Unikátní je velký Zrcadlový sál, Achátová komnata a samozřejmě komnata Jantarová - největší turistické lákadlo. Palác byl za 2. světové války sídlem gestapa a tento unikát zmizel a ještě se nenašel.

Petrohrad podruhéRusko dalo vypracovat podle fotografií přesnou repliku, která je od roku 2003 zase k vidění. V této komnatě se nesmělo fotit, ale několik snímků se přece bez blesku podařilo.

V tomto zámku jsme měli hodnou a trpělivou místní průvodkyni a když přišla řeč na válku, tak jsem se ptala, jak to, že je tam tolik nádhery a ona říkala, že lidi před příchodem Němců pobrali co se dalo domů, poschovávali a potom vrátili.

Palác byl vybombardovaný a znovu zrekonstruovaný, jak dokazovaly i fotografie. Kolem jsou krásné francouzské zahrady s pavilony, sochami, fontánkami a vodními plochami a taky park v anglickém stylu. Samozřejmě socha Alexandra Sergejeviče Puškina. Do tohoto sídla doporučuji jít, pokud se do Petrohradu někdy vypravíte, je to nádherná podívaná.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Petrohrad podruhé:

Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
Petrohrad podruhé
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak já se přidávám k Hali, už také necestuji, tak si objedu svět díky Tobě.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko, díky za poutavý článek z Tvých cest.
Jak už je asi známo,jsem "necestovatel" a tak si naplno užívám a vychutnávám Tvoje zážitky z cestování.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěknéSmajlík
Jsi velká cestovatelkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jste moc hodné..to všechno vidět mi umožnil můj muž..Smajlíkještě bude jeden článek..a jeden z Litvy
Obrázek uživatelky
profil
Ali,to musí být nádhera. Dík, že nám ji zprostředkuješ. Moc hezký článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles