8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí

12. 01. 2013 | Vaše tipy
Po čtyřech dnech máme Mariánky a okolí proběhané, tak se vydáváme na výlet. Jedeme do Chebu - přiznám se, nikdy jsem tam nebyla. Cheb - první písemná zmínka o Chebu je z roku 1061. V roce 1167 získává Chebsko císař Friedrich Barbarossa - tohle jméno je mi spíše známé z II. světové války - tak se jmenoval válečný plán napadení Ruska. V roce 1266 obsazuje Chebsko vojsko Přemysla Otakara II. a připojuje je ke svým územím.

Ale nebudu vás trápit historií - snad ještě, že 3. října 1938 sem přijel Adolf Hitler, aby korunoval podepsání Mnichovské dohody. Teda tohle město zažilo vzruchu. Dnes je to poklidné městečko na hranici s Německem. Vydáváme se do gotického kostela sv. Mikuláše - založen kolem roku 1239. V kostele mě zaujaly připevněné desky, na kterých jsou napsáni významní rodáci a lidé, kteří se Chebem mihli - tak např. Boris Rösner, Bob Klepl - bylo to jeho první divadelní angažmá - napsal, sotva jsem vystoupil z vlaku, uviděl jsem sochu Lenina v nadživotní velikosti... Tutéž sochu jsme za chvíli zahlédli ve Františkánské zahradě, proti němu stojí Chod se psem. Je nevím, co je to za človíčka - ta  malá postava vedle Lenina... víte někdo?

Pobyt v MariánkáchProcházíme dále městem - bývalý Františkánský klášter, gotická stavba s kostelem Nanebevzetí Panny Marie s křížovou chodbou ze 13.-14. století. Kostel je zdevastovaný, ale přesto z něho na nás dýchá genius loci... Snad se mu dostane zasloužené opravy....A už nás čeká Chebský Hrad s unikátní dvojitou románsko-gotickou kaplí sv. Martina, Erharda a Uršuly. Friedrich Barbarossa hrad opakovaně osobně navštívil, pořádal zde říšské sněmy a dokonce tu pobýval i krátce před odjezdem na třetí křížovou výpravu, pří níž ho v prudkém toku řeky Salef potkala nečekaná smrt. Navštívil ho také "Otec vlasti" Karel IV. či husitský král Jiří z Poděbrad. Pachelbelův dům - roku 1634 tu byl na příkaz císaře zavražděn Albrecht z Valdštejna.
A konečně náměstí se svým Špalíčkem. Špalíček tvoří ve skutečnosti 2 bloky 3-4patrových domů rozdělených uzoučkou Kramářskou uličkou, která je široká pouhých 160 cm. Ulička je volně přístupná - teda mimochodem dost páchne a je plná holubího trusu. Páni radní - nejde s tím něco udělat?
Dnes jsou jednotlivé domky sídlem obchodů a obchůdků různého typu, kavárny či restaurace. Jdeme se občerstvit do jedné restaurace na náměstí. Kocháme se pohledem na všechny ty krásné domy. Pak vyrážíme směr Bismarckova rozhledna na Zelené Hoře. Rozhledna byla slavnostně otevřena v roce 1909 a patřila k tajnostem Železné opony - stála totiž v hraničním zakázaném pásmu. V roce 2005 se dočkala rekonstrukce. Volně přístupná plošina nabízí rozhled na vršky Českého a Slavkovského lesa, Smrčin i Krušných hor. Když se nabažíme pohledu, jdeme lesem zpět k autu a vyrážíme zpět do Mariánek. V duchu připravujeme plán na další výlet.


Hanaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí:

Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí
Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí
Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí
Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí
Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí
Pobyt v Mariánkách - výlet do okolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík děkuji za milé komentáře a kdo nebyl do Chebu určitě vyražte....
Obrázek uživatelky
profil
několikrát. Je to hezké městečko.
Pěkný článek!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekný článok aj fotky.
Ja som sa cez Cheb len raz viezla cestou do Nemecka, takže teraz som sa po ňom mohla aj trochu "poprechádzať".
Obrázek uživatelky
profil
hezké putování..také jsme jednou v Chebu byli,je to pro mne hezká připomínka..ale Lenina jsem nevidělaSmajlíkBudu muset jet znovuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles