8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohádkové Průhonice

26. 07. 2013 | Česká republika

Co myslíte, který zámek je nejpohádkovější? Asi se vám vybaví Hluboká, s princeznou Krasomilou, Bouzov s létajícím ševcem nebo snad půvabná Večernice před Hrádkem u Nechanic? V mnoha pohádkách se vyskytl Pernštejn, Telč, Konopiště, Lednice, Buchlov, Buchlovice, Sychrov, Žleby..., ale určitě nejčastějším filmařským objektem v této kategorii jsou Průhonice. Je to dáno i jeho snadnou dostupností, neboť leží na okraji Prahy.

Při procházce parkem si především v blízkém okolí zámku a Podzámeckého rybníka připomínáme známé záběry z pohádek doslova na každém kroku. Poznáváme, kudy přijížděl král Kazisvět na námluvy za princeznou Ladou, na nádvoří, kde se utábořilo jeho vojsko,     o mnoho let později řeší finanční potíže kníže v pohádce S čerty nejsou žerty, zatímco jeho dcery princezny Angelína a Adélka pobíhají kolem jezírka. Sem přijíždí na svatbu i démonický Lucifer v podání Karla Heřmánka. U jezírka jede na koloběžce i Dagmar Patrasová v pohádce Koloběžka první.

Park posloužil pro většinu exteriérů pohádky Ať přiletí čáp, královno. Domek pradleny (Iva Janžurová) je tzv. Rybárna u Botiče hned pod zámkem.

Pohádkové PrůhonicePostupujeme parkem k jihu a na jedné z křižovatek dnes už marně hledáme ohnutý dub, po kterém leze Leontýnka s Jankem v pohádce Ať žijí duchové! Dub se bohužel vyvrátil a byl odstraněn.

Stejný problém nastává u rybníku Labeška. Tři veteráni se zde potkávají s flašinetářem - vysloužilým vojákem, ale hráz od té doby prošla úpravami nebo se mohlo zčásti jednat o dekoraci.

Co by kamenem od Labešky dohodil, stojí tzv. Česká chalupa. Kolem ní lezl princeznin nos ve Třech veteránech, ale především zde bydlela Popelka (v televizním zpracování z roku 1969).

Nemusíte být jen fanda filmových míst a pohádek, aby vám Průhonický park učaroval. Jeho zakladatel hrabě Arnošt Emanuel Silva Tarouca měl nejen prostředky a odborné znalosti (mj. byl spoluzakladatelem a prezidentem Dendrologické společnosti Rakousko-Uherska), ale i cit pro krajinu. Meandrující potůčky, louky, průhledy na zámek, skupiny domácích i cizokrajných dřevin můžete obdivovat z mnoha kilometrů pěšin a cestiček. Přijde si zde na své romantik, turista i dendrolog. 

Od jihu se celým parkem vine potok Botič, přibírající na své pouti Jesenický a Dobřejovický potok. Aby bylo možno udržovat přiměřený stav vody za sucha i v době jejího nadbytku, byla vybudována řada jezů, slepých ramen, přepadů a také tři rybníky - Podzámecký, Labeška a Bořín.

Nejvíce je park navštěvován v době, kdy kvetou pěnišníky - rododendrony a azalky, kterých je zde kolem 8000 kusů. Údolí jim poskytuje vhodný polostín i vlhké klima. Za pozornost stojí i tříhektarová skalka - Alpinum.

Před nedávnem byla opravena vyhlídková věž - Gloriet. Kamenná 8 m vysoká stavba z doby kolem roku 1830 původně napodobovala romantickou hradní zříceninu a malá stavbička v sousedství sloužila jako sklípek na potraviny. Věž je po venkovním schodišti volně přístupná, výhledu bohužel brání vzrostlé stromy.

Pro úplnost dodám, že park je otevřen celoročně, je Národní kulturní památkou a byl zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Ne každá samozřejmost je pro každého návštěvníka samozřejmostí, neboť si neuvědomuje, že svou činností škodí či obtěžuje ostatní návštěvníky, takže z návštěvního řádu si dovolím vyjmout, že po parku se nejezdí na kole, nekouří se zde a pejska můžete mít pouze na vodítku.

Celý 250 ha rozlehlý park při jedné návštěvě určitě neprozkoumáte, a každé roční období nabízí něco jiného, což je další dobrý důvod se do Průhonic vracet.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pohádkové Průhonice:

Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
Pohádkové Průhonice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krása Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásná i zajimava prochazka přírodou....nejkrasnejší, když kvetou růže
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek!
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
za další krásný článek i fotky Smajlík V Průhonicích jsem byla 2x, na jaře je tam krásně Smajlík Ale o České chalupě jsem nevěděla, takže díky ještě jednou za všechny informace i milou vzpomínku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles