8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohyb jako předsevzetí: Odborník radí, jak neztratit motivaci a cvičit zdravě

17. 02. 2024 | Fitness
Novoroční předsevzetí si každoročně dává více než polovina Čechů. Jen jednomu z deseti už ale vydrží po celý rok. Mezi nejpopulárnější sliby, které k sobě Češi mají, patří především snaha o aktivnější a zdravější denní režim. Statistiky však hovoří proti nám – přes 35 % dospělých a mladistvých se žádnému sportu aktivně nevěnuje. Aby nám tedy motivace vydržela, je zásadní dodržovat několik pravidel – třeba cvičit s partnerem, aktivity si pečlivě plánovat, a nezapomenout se odměnit! Své zdraví bychom však v první řadě měli mít dlouhodobě pod kontrolou – a nebát se jej konzultovat i s odborníkem.


Muži cvičí více, ženy jedí zdravěji


Mezi nejoblíbenější předsevzetí patří více pohybu a zdravý životní styl. Sportu se věnuje zhruba 64,8 % Čechů starších 16 let. Alespoň jedenkrát týdně cvičí však pouze třetina z nich. Průzkumy však potvrdily, že ženy muže naopak předčí ve spotřebě ovoce a zeleniny. Přibližně pětina žen si ovoce dopřeje dvakrát i vícekrát denně. Klíčové je nesnažit se do své životosprávy zavádět všechny drastické změny najednou. Našemu tělu trvá i několik měsíců, než se zvládne přizpůsobit novému režimu, ať už se jedná o vegetariánství nebo třeba keto dietu. Strava by ve všech případech měla být pestrá a vyvážená – zahrnující bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály a dostatek tekutin.

cvičeníJak si udržet motivaci po celý rok?


Prvním krokem k tomu, abychom své sportovní cíle během roku naplnili, je realistický nadhled. Své cíle bychom zkrátka měli umět držet trochu na uzdě. V ideálním případě bychom si také měli najít parťáka, se kterým se ve cvičení budeme vzájemně podporovat a motivovat jeden druhého. Tréninky je rovněž vhodné si naplánovat tak, aby se z návštěvy posilovny postupem času stala rutina. Rozhodně není od věci se po sportu vhodně odměnit, na návštěvu posilovny se tak časem začneme těšit. Nejčastějším důvodem, proč cvičení odkládáme, je mnohdy čas, kterého nemáme na zbyt. Z hlediska motivace pomáhá si zafixovat, že cvičíme jen a pouze pro sebe. Návštěvu posilovny nesmíme vnímat jako nepříjemnost, naopak cvičením si naše mysl odpočine a díky tomu se nám bude mimo jiné třeba i lépe usínat.

Na co si dát při plnění předsevzetí pozor?


I při sportu bychom na sebe měli být opatrní. Pro začátek je nejlepší si v posilovně alespoň na prvních pár týdnu cvičení najmout trenéra. Nejen, že nám ukáže, jak správně používat posilovací stroje, ale také vysvětlí, co se v těle při posilování se svaly děje. Díky tomu budeme schopni předejít ošklivým zraněním. Před sportem je vždy klíčové se protáhnout a pomalu svaly zahřát. Důležitá je také vhodná obuv. Například při běhu doporučujeme mít zpevněné klouby, díky tomu lze předejít například podvrtnutému kotníku. Rovněž není vhodné chtít od svého těla příliš a snažit se zbytečně překonávat osobní rekordy, na které organismus není připraven.

Sport jako zázračný lék


Pohyb je pro naše tělo zdravý hned z několika důvodů. Pravidelná fyzická aktivita je důležitou součástí prevence kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu. U diabetiků se sport využívá i při léčbě nemoci. Fyzická aktivita rovněž zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce. Pravidelný pohyb pomáhá regulovat krevní tlak a cholesterol v krvi, dále také zlepšuje prokrvení a funkci mozku, posiluje kosti a svaly, a v neposlední řadě vyplavuje do těla hormony štěstí, které zlepšují náladu.
Sportujeme-li správně, tělo se nám odmění. Proto bychom měli mít pod kontrolou i klíčové ukazatele, které nás včas varují, pokud je cokoliv v nepořádku. Spíše než na intuici bychom ovšem měli spoléhat na názor medicíny a odborníků. 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !