8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomelo - citrusová vitamínová bomba

11. 03. 2013 | Péče o tělo

Nechutná vám grep ani pomeranč? Ochutnejte pomelo. Vitamínovou bombu, která vyléčí kašel, oteklý kotník i kocovinu. Pomelo je citrusový plod, který už pár let rozšiřuje nabídku obchodů s  ovocem a chutná jako pomeranč křížený s grepem. Nemusíte se setkat pouze s názvem pomelo. Je známé také jako šedok, z anglického Shaddock. Je výborné, plné vitamínů a umí léčit neduhy.


Odkud k nám přišlo

Pomelo je populární zejména v jihovýchodní Asii, díky své vynikající chuti a odtud také pochází. Přesné místo původu není známo, jako nejpravděpodobnější se však jeví Malajsie, Thajsko a Indonésie, kde se pomelo pěstuje a volně roste. Jedná se o  pravděpodobně největší citrusový plod. Plod pomela dorůstá váhy až 5 kg, ale více jsou vidět pomela s hmotností okolo 1 kg. Dužinu má pomelo bledě žlutou, oranžovou až červenou. Je vydatným zdrojem draslíku, manganu, železa a vody. Díky vysokému obsahu vitaminu C se pyšní také antioxidačními účinky.


pomeloVelký trnitý strom

Na exotické dovolené si můžete pomelo utrhnout z velkého trnitého stromu s nepravidelnou korunou. Koruna má šířku pět až patnáct metrů. Velké žluté koule je možné sklízet každý rok. Listy stromu po rozdrcení uvolňují velmi silné aroma. I bílé nebo žlutobílé květy stromu velmi krásně voní.

 

Pomelo jako lék

Pomelo pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu. Pro Číňany je pomelo symbolem prosperity a štěstí. Traduje se tam, že kdo pomelo sní, dobře se mu daří. V Číně také existuje spousta léků vyrobených z jeho semen, květu, kůry, plodů či nakrájených a vysušených plátků. Jsou určeny pro léčbu kašle, otoků, zlepšují trávení, pomáhají při kocovině a odstraňují intoxikaci alkoholem.

 

Jak na pomelo

Pomelo se konzumuje v syrovém stavu, nejlépe vychlazené. Doporučuje se oloupat silnou kůru a jednotlivé dílky ještě navíc sloupnout z jejich bílé pevné blány podobně jako grapefruit. Odborně se jeho bílé slupce říká albedo a je velmi hořká. Zkazila by vám požitek z jídla. Dále stačí připravit si misku a vidličku a posílat do úst jeden dílek za druhým. Z pomela si také můžete připravit osvěžující džus výborné chuti. Přidávat ho můžete i do marmelád, ovocných salátů či do exotické kuchyně v kombinaci s masem.

 

Další využití

Číňané a Malajci vaří kůru pomela a listy pro rituální koupele, které mají očistit dotyčnou osobu a zahnat zlé duchy. V Indočíně se z lístečků, kůry plodu nebo semen některých odrůd získává olej, kterým se zapalují opiové dýmky. Květy se používají pro výrobu parfémů, dřevo těchto stromů je těžké a tvrdé a vyrábí se z něho nábytek.


Pokud jste dosud pomelo neochutnali, zkuste si jím obohatit jídelníček. Věřím, že Vás nezklame!


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pokud se jednotlivé dílky oloupou, je pomelo vynikající
Obrázek uživatelky
profil
moc děkuji za komentíky k článku a k pomelu přeji dobrou chuťSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek. Pomelo mám taky ráda.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nám doma také všem chutná. Škoda že je tak drahé, klidně bych si ho dopřála častěji. Ale při této ceně když člověk asi čtvrtinu vyhodí ...
Obrázek uživatelky
profil
Pomelo mám také rádaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles