8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomoc dětí ve stáří

28. 07. 2012 | Výchova
Tak zní název diskuze (Pomoc dětí ve stáří), která se nedávno objevila na stránkách Chytré ženy a já se po pročtení příspěvků rozhodla reagovat rovnou celým článkem.

Již od mého dětství jsem se zajímala o staré spoluobčany  a už jako dítě jsem se snažila jim pomáhat (tu s nákupem, tu do schodů ke kostelu) a rozhodla se, že se budu seniorům věnovat i profesně, což se mi splnilo. Vždy mne vše kolem stárnutí a stáří zajímalo, dokonce i na zahraničních dovolených jsem se zajímala, kterak v té či oné zemi o seniory pečují. Dokonce jsem byla i na stáži v Italských domovech důchodců a bylo to velmi zajímavé.

Nastoupila jsem do Domova důchodců hned po maturitě plná ideálů, jak se budu o staroušky starat a jak jim zpříjemním svou péčí podzim života v domnění, že ti, kteří v domově jsou, nemají nikoho, kdo by o ně pečoval. Práce to byla velmi těžká, ale krásná a nikdy jsem nelitovala svého rozhodnutí pro tuto profesi. Až tam jsem poznala, že některé děti jsou hodné a jiné ne, že někteří dali své rodiče do DD, protože péči nezvládali a jiní jen aby se zbavili starostí. Někteří vozili rodičům dárečky a dobroty, jiní si odváželi důchody. Prostě co člověk, to jiný osud. Chvíli trvalo, než jsem se naučila rozeznávat, které děti „svých“ klientů s radostí pozdravit a u kterých se mi až zvedal žaludek z jejich hyenismu. Ne, nepřeháním, stal se mi případ, kdy umírajícímu slepému otci dcera stahovala prsten z ruky s tím, že ho už nebude potřebovat. Ano, i takové děti existují.

Pomoc dětí ve stáříAle nyní z druhé strany. Není stejná péče o cizího seniora a vlastního seniora. Starat se o vlastního je mnohem náročnější na psychiku. Cizí spíše poslechne, neboť ví, že je třeba cvičení, nebo nácvik sebeobsluhy pro jeho dobro, ale vlastní má pocit, že ho příliš dirigujete, že ho nemáte rádi …        Ne každý péči o svého stárnoucího rodiče nebo prarodiče zvládne. Kdo to nezkusil, neměl by odsuzovat druhé, že dali svého blízkého do takového zařízení. Není to jen o tom, zda se člověk chce nebo nechce postarat. Mnohdy opravdu nemůže. A nejde jen o péči fyzickou, ale i hmotnou.

A tím se dostávám k tomu, o co asi autorce diskuze nejvíce šlo: V současné době se zvyšuje hranice věku odchodu do důchodu. Takže ten, kdo půjde do důchodu, bude mít rodiče ve většině případů již na pravdě boží, ale sám již bude pomoc potřebovat. Děti však budou ve věku „mládí pryč a do důchodu daleko“, takže po těžce zvládnuté šichtě v práci ( sami již budou mít své zdravotní potíže), půjdou nakoupit, uvařit, uklidit, či jinak vypomoci rodičům. Takovou 2směnnou práci stárnoucí organismus bude zvládat velmi velmi těžko a zvládne to jen pár silných jedinců, kteří se zhroutí až po smrti blízkého. Doma zůstat  a pečovat o seniora si troufne málokdo, neboť každým rokem mu bude ubývat šance na znovuzískání nějakého zaměstnání a tím i nároku na alespoň trochu slušný důchod, aby až sám bude starobním důchodcem, měl alespoň na základní životní potřeby. Bohužel náš sociální systém nepodporuje domácí péči o seniory nějakou adekvátní finanční podporou, ale ani ústavní péči, která je finančně nedostupná pro stále širší okruh seniorů.

V blízké budoucnosti to vidím takto: V domovech důchodců či penzionech budou rodiče úspěšných podnikatelů a politiků - jiní na pobyt a veškeré poplatky z důchodu nedosáhnou a jejich děti z podpory či platu pokladní ze supermarketu jim na pobyt těžko přispějí. Nehledě k tomu, že budou možná podporovat své nezaměstnané děti, takže nebudou vědět na co dřív šetřit. Důchodci z rodin ze střední vrstvy to budou „pytlíkovat „ jak se dá – třeba předáváním si seniora jak horkého bramboru formou „my se starali měsíc, tak vy taky měsíc, nemáme víc dovolené a pracovat musíme, abychom měli na živobytí“. Nižší vrstvy budou žít na úrovni doby kamenné a budou končit pod mostem. A lidi si budou závidět rychlou náhlou smrt, protože to bude jediné důstojné umírání pro „běžného“ občana.

Odjakživa se říkalo, že stát se posuzuje podle toho, kterak se stará o své nejslabší občany – nemocné a staré lidi. Jak je to v našem Kocourkově posuďte sami.

Dodatek: Postarala jsem se o svou ležící babičku, o tatínka, o manžela a nyní, když jsem sama invalidní, se o mne stará moje 71letá maminka.


Haskova - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za Váš článek, i když na mě padl smutek. Už jsem tady nedávno v diskusi psala, že v tomto státě se většinou chovají ke starším lidem jako k obtížným a nepotřebným (přitom si nikdo z těch super silných zdravých lidí neuvědomí, že jednou zestárnou také)Moje maminka se starala o svoji maminku tři roky, ale pak už to nezvádala ani fyzicky, ani psychicky -babička jí dělala naschvály, měla problémy s alkoholem, nechtěla dodržovat základní hygienické návyky...po třech letech dala maminka babičku do DD, kde zanedbali péči o ni (nedohlédli na to, že nic nesnědla, ani nevypila, takže se pak ocitla pro velkou dehydrataci v nemocnici. Tam ji dali trochu do kupy, ale jak se vrátila do DD, opakovalo se to po měsíci znova. Podruhé už se nám z nemocnice nevrátila, tělo to nevydrželo :- ( ) Maminka dodneška při vzpomínce na babičku a lituje, že ji do DD dala.Z článku vyplývá, že Vy jste hodný člověk a i když Vás neznám, máte můj obdiv. Hodně zdraví.
Obrázek uživatelky
profil
článek jsem mrkla až po poděkování na diskuzi, kdy mě článek zajímal. Ve všem souhlasím a jdu brečet a netěšit se na budoucnost.... Článek je úžasný, o to horší je, že nejde o fikci, ale strašnou pravdu...
Obrázek uživatelky
profil
bohužel dost smutná pravda a odraz toho, jak to u nás vypadá. Nemyslím, že by někoho z "vyšších míst" něco podobného vyburcovalo aspoň k zamyšlení Smajlík. Obyčejný člověk - a zvlášť starý nebo nemocný - nemá v tomhle státě žádnou cenu, je jen přítěž...
Obrázek uživatelky
profil
Paní autorko článku, váš článek je velice podnětný a může některé lidi vést k zamyšlení. Sama pracuji v sociální oblasti a také mám nějaké ty zkušenosti s péčí o staré a zdravotně postižené občany. Bohužel na stát si nikdo už spoléhat na 100 procent nemůžeme. Sice je fajn, že je příspěvek na péči, ale i tento ve většině případů nepokryje náklady na péči. Velice bych si přála, aby se celkově situace zlepšila, ale tohle je běh na dlouhou trať. Dokud nebude finanční situace soniorů a osob se zdravotním postižením špatná natolik, že se to dotkne obrovské spousty těchto lidí, tak se tím nejspíše stát vůbec zabývat nebude. A o chystaných SKartách, o těch se raději ani zmiňovat nechci. Pan ministr žije hodně mimo realitu, a možná se zabývá problémy jen v okolí Prahy.
Obrázek uživatelky
profil
Super článek. Žasnu, jak jsi to vyhmátla. SmajlíkSouhlasím s každou tvojí větou i slovem a je mi z toho úzko. Moc si vážím tebe i tvé maminky (i třeba za to, že tě vychovala).
Případ z Budějovic znám z televize,ale nevypadá to, že by se někdo z vyšších míst o to zajímal,co?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles