Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poruchy příjmu potravy u dětí

12. 09. 2010 | Výživa
S tímto tématem se můžeme setkat kdykoliv a hlavně kdekoliv. Je to téma určitě zajímavé a vzhledem k dnešnímu životnímu stylu stále více aktuální. A vzhledem k tomu, že i já mám 2 malé děti, trošku jsem se o toto téma zajímala.

Poruchy příjmu potravin u dětí můžeme rozdělit do dvou částí. Na jedné straně je to mentální anorexie s bulimií a na straně druhé obezita. Obě tyto poruchy bychom mohli zařadit do kategorie civilizační choroby, které představují závažný problém v oblasti duševních a tělesných změn.


Mentální anorexie a bulimie:

Pro oba typy těchto poruch je společná touha zůstat extrémně štíhlá. Postihuje zejména mladé dívky a ženy. A je nutné počítat s tím, že jedna forma může přecházet v druhou. Tedy, že dívka trpící mentální anorexií bude trpět i mentální bulimií.

Jaký je tedy mezi těmito psychickými poruchami rozdíl?

Mentální anorexie je psychický stav postižené, která odmítá jakékoliv jídlo a zároveň vydává všechnu zbývající energii do zdlouhavého a úmorného cvičení jenom proto, aby byla co nejštíhlejší. V zrcadle se vidí stále oplácaná a snaží se sama sebe přesvědčit o tom, že je "tlustá".
Mentální bulimie je stav, kdy si žena či dívka, udržuje svou váhu a štíhlost, ale na rozdíl od anorexie přijímá stravu, ovšem po každém jídle jde na toaletu a zvrací. Je schopna si denně měřit příjem a výdej, tedy i váhu stolice, množství moči a přijatých kalorií. Častým zvracením bývá poškozen jícen a zažívací trakt.

Onemocnění se může vyskytovat i v raném dětském věku, nebo a to je nejčastější, na počátku dospívání.
Takový impuls, vyvolávající toto onemocnění, bývá nejčastěji ovlivňován změnou tělesnou (v dospívání - dítě se zaobluje, rostou prsa, ochlupení a jedinec tuto změnu odmítá), psychickou (špatné slovo, posměch ve třídě, nevhodné připomínky…) a někdy také rodinnou (rodina zvyšuje nátlak na dítě, jeho výkon nejen ve škole, ale i ve sportu, klade důraz na štíhlé tělo, diety atd.…)

Tato porucha s sebou nese další problémy a potíže v oblasti tělesné i psychické. Především jde o utlumení hormonální a imunitní činnosti a dále tzv. autokanibalismus, kdy organismus přežívá spotřebováním vlastních tkání a orgánů (přidávají se poruchy zažívacího traktu, kardiovaskulárních potíží, plicní nedostatečnosti a dalších orgánů) ve 30 % bývá toto onemocnění, bohužel, smrtelné.

Léčba bývá dlouhodobá, jedinci bývají sledováni na jednotce intenzivní péče psychiatrické kliniky, bývá jim podávána výživa (ze začátku žilním vstupem, sondou….) a pečlivě se monitoruje celkový stav pomocí odběrů krve.

Opakem mentální anorexie a bulimie je OBEZITA.
Sedavé zaměstnání, sledování televize (počítače), přejídání se sladkostí a nevhodnou stravou nejen pro děti, bez možnosti fyzické aktivity s sebou nese další problém civilizované nemoci zvané obezita. Obezitou trpí většinou chlapci a to kolem 8-14 věku života.

Nejčastěji se setkáváme se špatnými stravovacími návyky a špatným vlivem prostředí (nemoc, genetické faktory aj.). Největším prohřeškem je vynechání snídaně a konzumace většiny jídel až v odpoledních či večerních hodinách. Jídelníček těchto dětí zpravidla obsahuje velké množství sladkostí, sladkých nápojů, uzenin, smažených pokrmů a podobně. Těmto jedincům se pak sestavuje speciální jídelníček tak, aby odpovídal zásadám zdravé výživy a doporučuje se pohyb a fyzická aktivita (místo hraní na PC, televize - fotbal, jízda na kole, kroužky s tělesnou aktivitou…)
Základem stravovacího režimu by mělo být pravidelné stravování (jídlo cca 5-6x denně do menších porcí), pokud má dítě hlad, můžeme rozdělit porce na 8 částí za den.

Zcela zapovězeny nejsou ani sladkosti, ale pozor, maximálně se povolují cereální tyčinky, nebo čokolády s vysokým podílem kakaa. Je nutné se také domluvit na přídělech a příděly denně snižovat. Nesmíme zapomínat na TEKUTINY a pitný režim, nejvhodnější jsou neperlivé ochucené vody, pokud je dítě zvyklé na sladké minerálky, doporučují se ředit vodou, nebo měnit za džusy a šťávy s vodou.


Diesonne - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles