8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na dehydrataci u domácích mazlíčků, může ukazovat na nemoc

14. 11. 2023 | Zvířátka
Nedostatečný přísun tekutin, vysoký výdej energie, příliš velké horko anebo onemocnění, to vše může způsobit dehydrataci organismu. Tyto momenty jsou pro kočku či psa velmi náročné a dokáží způsobit i celkový kolaps. Proto je důležité vědět, jak předcházet dehydrataci, jak ji rozpoznat a jaké může způsobit potíže.

Prevence dehydratace


Předcházení dehydrataci je klíčové pro zdraví našich domácích mazlíčků. Základem je zajistit jim dostatek čisté a čerstvé vody. Miska s vodou by měla být vždy dostupná a plná. Velice důležité je vodu pravidelně měnit a misku pečlivě umýt, aby v ní nezůstávaly bakterie. Kočky jsou specifické tím, že preferují mít misku s vodou i krmivem na klidnějším místě a v oblibě navíc mají kočičí fontánky neboli pítka.

Pozor na dehydrataci u domácích mazlíčků, může ukazovat na nemocNevhodné krmivo také může přispět k dehydrataci zvířete. Například suché granule obsahují velmi málo vlhkosti, pokud je zvíře konzumuje, mělo by tedy mít k dispozici i dostatek vody. Hydrataci u zvířete snadno podpoříte mokrým krmivem. Mokrá krmiva v podobě konzerv, vaniček či kapsiček dokáží velice dobře hydratovat zvířecí organismus. Zde je pouze na místě pečlivě prostudovat jejich složení.

Trendem poslední doby je míchání granulí s mokrým krmivem a dalšími doplňky stravy.

Zvíře by mělo mít vždy k dispozici dostatečné množství čisté vody a jeho strava by měla být vyvážená a přiměřená věku, velikosti a zdravotnímu stavu. U těch se speciálními dietními potřebami nebo zdravotními problémy je důležité konzultovat složení a množství krmiva s veterinářem. Navíc některé nemoci mohou zvýšit potřebu tekutin nebo snížit schopnost zvířete tekutiny přijímat. Diabetes, ledvinová onemocnění, rakovina a další vážná onemocnění mohou způsobovat chronickou dehydrataci, kterou je třeba řešit pod dohledem odborníka.

Pokud pes nebo kočka trpí průjmem či zvracením, je důležité neprodleně konzultovat stav s veterinářem, aby se předešlo ztrátě tekutin. Veterinář může navrhnout podání rehydratačních roztoků.

Rozpoznání dehydratace


Dehydrataci lze rozpoznat na základě několika příznaků. Zvíře je zpravidla letargické a může mít  suché dásně a nos. Dalšími příznaky mohou být zvýšená frekvence dýchání, ztráta elasticity kůže, pokles tělesné hmotnosti nebo těžké dýchání. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, je důležité co nejrychleji vyhledat veterináře.

Následky dehydratace


Pokud není dehydratace včas rozpoznána a léčena, může vést k vážným zdravotním problémům, jako je selhání ledvin, šok, kolaps nebo v extrémních případech i smrt. Věnujte proto pozornost příznakům dehydratace a zajistěte svým mazlíčkům dostatečný přísun tekutin.


Zdroj, foto: krmiva MARP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !