8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do Slatiňan

22. 09. 2013 | Česká republika

Díky Chytré Ženě jsem měla možnost podívat se svou rodinou do Slatiňan a do státního zámku Slatiňany. Byla jsem nadšená. Jelikož byly prázdniny a tudíž čas dovolených, vyšlo časově vše skvěle.  Vzhledem k tomu, že moje dcera „keškaří“, cestou do Slatiňan jsme odlovili jednu kešku.

Auto jsme nechali na malém parkovišti pod zámkem a dlážděnou cestou se vydali k zámku. Po cestě jsme sebrali další kešku a vkráčeli do zámeckého nádvoří. Docela mě překvapilo, jak je malé, ale vůbec ničemu to nevadí. Děti hned běžely ke stojanu s fotkou žokejky Laty, kde je možné do otvoru strčit hlavu a udělat fotku – „já jsem žokejka Lata“. V pokladně byl vstřícný a usměvavý mladík. Bez problémů jsme obdrželi rodinnou vstupenku na prohlídku interiérů zámku. Mladší dcera si zde do svého cestovního deníčku koupila turistickou samolepku s fotkou zámku a mladík jí dal do deníčku i razítko. Když přišel čas prohlídky zámku, zjistili jsme, že na prohlídku jde pouze naše rodina. Bylo to báječné. Pro děti byl zážitek, že musely celou dobu chodit v papučích. Klouzaly se kde se dalo.

SlatiňanyPaní průvodkyně vyprávěla velmi zajímavě o historii i současnosti zámku. Upozornila nás na krásný výhled do zahrady, kde se nachází zajímavá socha koně. Co mě velmi zaujalo byl fakt, že na místě dnešního zámku stála původně gotická tvrz, o níž byly první písemné zmínky již v roce 1294. Průvodkyně nám ukázala prostory, kde se zdržovali poslední majitelé zámku – byl zde záchod, koupelna (samozřejmě vše odpovídající době dávno minulé). V zámku je zaveden elektrický proud a také rozvod topení – ve sklepních prostorech zámku se nachází kotelna s dvěma obrovskými kotli. Místo mrazáku a lednice je ve sklepení prostor pro chlazení potravin. Chlad se zde udržoval tím, že z nádvoří se do sklepa házel sníh, který se tu udržel třeba půl roku. Potraviny zde vydržely dlouho čerstvé. Velmi nás zaujala zámecká kuchyně, kde se nacházela obrovská kamna se spoustou vychytávek. Kuchyní naše prohlídka skončila a my se vydali na procházku do rozlehlého zámeckého parku. Po cestě opět jedna keška a před námi se objevil hřebčín s rozlehlými pastvinami. Zajímavostí je, že se zde točil seriál o koních Dobrá voda. Velmi nás zaujala obora s muflony a jeleny. Procházkou jsme přes pastviny došli k lesu, kde na nás čekal zážitek v podobě Kočičího hrádku. Jedná se o krásný malý hrádek, který zde nechal vybudovat jeden ze zámeckých pánů pro své děti. Je pravda, že děti byly nadšené. Tím naše procházka končila a my se vydali zpět k autu. Po cestě jsme ještě obhlédli rodný dům Heleny Vondráčkové a jejího bratra Jiřího Vondráčka. V současné době je bohužel tento dům prázdný a je na prodej.

Ještě nám bylo doporučeno navštívit nově otevřené interaktivní muzeum koní – Švýcárnu Slatiňany. Jedná se o muzeum, kde se dozvíte vše o chovu Starokladrubských koní, svezete se na kočáře a v promítacím sále můžete shlédnout filmy a dokumenty o koních. Bohužel nám už nezbýval čas, tak se sem podíváme příště.

Počasí nám přálo a tudíž se nám výlet velmi vydařil. Děkuji Chytré Ženě za tuto možnost – navštívit Slatiňanský zámek.

Adulka60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka do Slatiňan:

Pozvánka do Slatiňan
Pozvánka do Slatiňan
Pozvánka do Slatiňan
Pozvánka do Slatiňan
Pozvánka do Slatiňan
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
znám je dobře, teta je rodačka (dokonce spolužačka Heleny V.)☺
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané.Smajlík Byla jsem tam také s rodinou a děti byly nadšené.Hezké prostředí, krásný park, překrásný zámek.Dcera miluje koně, takže Švýcárnu jsme nemohli opomenout.
Obrázek uživatelky
profil
výlet to byl opravdu pěkný, jen bychom potřebovali více času Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
měli jste hezký výletekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles