8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do Strážnice

8. 09. 2013 | Česká republika

Prázdniny se neúprosně chýlí ke svému konci, ale snad se můžeme těšit ještě na teplé podzimní víkendy. Pokud plánujete ještě nějaký ten výlet s dětmi a nevíte kam, mám pro Vás jednu pozvánku. Strávili jsme dovolenou na jižní Moravě a tam navštívili spoustu krásných míst. Našim dětem se ale moc líbilo ve STRÁŽNICI, kterou Vám chci doporučit. Nejprve jsme navštívili SKANZEN. Správně se toto venkovské muzeum jmenuje Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy. Muzeum představuje lidovou architekturu Slovácka z 17.-19. století. Domky i jejich vybavení jsou pro Vás nachystány tak, abyste si uměli představit život našich předků.

Můžete si zvolit ze dvou variant. Buď si zvolíte prohlídku s průvodcem, která trvá asi hodinu a půl. Průvodce Vás provede po celém skanzenu, poví Vám něco o historii skanzenu a zavede Vás do těch domečků, kam se sami nedostanete. Pokud máte strach, že by byla prohlídka pro Vás zdlouhavá nebo by ji Vaše děti nezvládly nebo si chcete vše projít svým tempem sami, pak máte možnost jít na prohlídku celého areálu samostatně. Nedostanete se sice do některých zamčených domů, ale i tak to stojí za to. My jsme s ohledem na děti zvolili druhou variantu a báječně jsme si prohlídku užili. Šli jsme si svým tempem, cestou jsme si povídali, dětem jsme ukazovali a vysvětlovali, k čemu se ten a ten nástroj používal a nebyli jsme na to sami.

StrážniceV některých domcích už na nás čekala mladá selka, která nám sama povyprávěla, co k čemu sloužilo. A v každém domku to bylo na jiné téma. V jedné místnosti seděla mladá dívka, která nám povyprávěla, jak se dříve musela chovat maminka šestinedělka, jak to bylo s porodem doma, kdo mamince pomáhal... V jiném domečku jsme se dozvěděli, jak to bylo se svatbou mladých lidí, co musela mít nevěsta ve výbavě, jaký se pekl svatební koláč. Naše děti nejvíc zaujala pradlenka. Ukazovala nám různé typy žehliček a předchůdkyně našich praček. Nakonec si mohli kluci venku vyzkoušet praní na valše. (Uf! Ještě že vymysleli automatickou pračku!) Cestou jsme si mohli koupit pravé Jihomoravské koláče, pohladit si ovečky, nakrmit králíky nebo třeba poslouchat silné kejhání hus.

Areál je velký, počítejte, že minimálně 2 hodinky tam strávíte. Pokud jste milovníci lidových výrobků, můžete si přímo v pokladně zakoupit výrobky ze dřeva či z látek. Hlad můžete zahnat v restauraci přímo ve vstupu do skanzenu. Mají tam denní denní menu, a tak Vás návštěva restaurace nepřijde příliš draho.

Pokud prahnete po památkách a ještě se Vám nebude chtít domů, můžete se projít ještě do zámeckého parku a navštívit zámek. Zámek je z venku rozsáhlý, zpřístupněno je však zatím jen opravdu pár pokojů. Nicméně prohlídka je velmi zajímavá a po ní si můžete ještě v rámci vstupného prohlédnout sbírku lidových hudebních nástrojů, která je velmi rozmanitá. Děti si mohou vyzkoušet různé zvuky zvonečků a zabubnovat palicí na dřevěnou desku. Tak prý se ohlašovali kdysi vojáci svým plukům.

A když už máte všech těch prohlídek dost, můžete se projít ještě do centra Strážnice a najít si nějakou tu cukrárničku na dobré kafíčko či zmrzlinu.

Pokud jste se rozhodli Strážnici navštívit, pak Vám ještě napíšu, že v září je skanzen otevřen mimo pondělí denně od 9 hodin. Ve všední dny do 16 hodin a v sobotu a neděli do 17 hodin. Stejně tak je otevřený i zámek. Poslední prohlídka je vždy hodinu před zavírací dobou.

Přeji Vám příjemný zážitek z výletu do Strážnice.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka do Strážnice:

Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
Pozvánka do Strážnice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, ani sa nedivím, že sa chlapcom v Strážnici páčilo.
Ja tiež rada chodím do skanzenov.

Napísala si to pekne a zaujímavo SmajlíkSmajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Ve Strážnici jsme trávili s manželem před mnoha lety naši první společnou dovolenou a prochodili mj. pořádný kus Bílých Karpat. Je to krásný kraj se spoustou zajímavostí. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Do Strážnice to nemáme daleko. Nejhezčí je přijet tam loďkou po Baťově kanále. Přístaviště je hned u skanzenu. Strážnice stojí opravdu za návštěvu.
Obrázek uživatelky
profil
Strážnice je moc hezké město..taky už jsem několikrát byla..vždy si ve skanzenu připadám jako malé dítě u babičky na prazdninách..Smajlíktatínkova maminka taky bydlela v malé chaloupce u potokaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles